Gemeente Delfzijl

Persbericht

19/11/2002
Nieuwe spelregels bouwen en verbouwen

INFORMATIE

Op 1 januari 2003 veranderen de Woningwet en het Bouwbesluit. Dit betekent nieuwe spelregels voor het bouwen van en aan woningen, kantoren, winkels e.d.
De nieuwe Woningwet kent drie categorieën bouwwerken: · bouwvergunningvrij
· licht bouwvergunningplichtig
· regulier bouwvergunningplichtig

In de nieuwe wet is vastgelegd voor welke bouwwerken al dan niet een bouwvergunning moet worden aangevraagd. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen de voor -, zij - en achterkant van het bouwwerk. Aan de achterkant mag doorgaans sneller gebouwd worden zonder bouwvergunning. Voor de voor - en zijkant van de woning gelden meer beperkingen en moet meestal een bouwvergunning worden aangevraagd.

In de nieuwe Woningwet zijn de behandelingstermijnen van de bouwaanvraag korter. Daarnaast gelden landelijk gelijke regels voor het indienen van een bouwaanvraag. In geval van een aanvraag voor een reguliere bouwvergunning kan de aanvrager kiezen voor een aanvraag in twee fasen. In de eerste fase wordt het bouwplan getoetst aan ruimtelijke criteria, in de tweede fase aan bouwtechnische. Deze procedure heeft als voordeel dat de ontwerpkosten van het bouwplan kunnen worden beperkt in geval de aanvraag reeds in de eerste fase wordt geweigerd.

Vanaf 1 januari 2003 wordt voor de aanvraag van een bouwvergunning een landelijk standaard formulier gebruikt. Wanneer een bouwaanvraag na 1 januari 2003 wordt ingediend is de aanvrager verplicht dit formulier te gebruiken. Aanvragen die met behulp van een afwijkend formulier worden ingediend, worden niet behandeld. Aanvragen en meldingen die voor 1 januari 2003 zijn ingediend, worden in principe afgehandeld conform de voorschriften die tot 1 januari 2003 gelden.