Ingezonden persbericht

Afzender Productschap Vis
Postbus 72
2280 AB Rijswijk

Rijswijk, 21 november 2002

PERSBERICHT

VISSECTOR FURIEUS OVER PLANNEN EUROPESE COMMISSIE

De plannen waar de Europese Commissie deze week mee naar buiten kwam om de vangstmogelijkheden voor schol en tong sterk te beperken omwille van de slechte stand van de kabeljauw is niet de juiste oplossing voor het probleem en is onacceptabel voor de Nederlandse platvissector. Door aanvullend voor de Nederlandse kottervloot ook nog het aantal zeedagen fors te willen beperken, legt de Europese Commissie wel een zeer hoge Europese rekening bij de Nederlandse platvissector op het bord, terwijl het aandeel van de Nederlandse platvisvloot in de vangst van kabeljauw klein is, ongeveer 4% van het totale kabeljauwquotum op de Noordzee. De visserijsector zet nu alle zeilen bij om Europees Commissaris Fischler te overtuigen dat deze plannen totaal uit proportie zijn. De plannen raken de achilleshiel van de Nederlandse visserij, handel en verwerking.

Deze week beraadt de Europese Commissie zich over haar definitieve standpunt over de zogenaamde TAC s (Total Allowable Catches = maximaal toegestane vangstmogelijkheden) voor de Europese visserijsector voor volgend jaar. De zorgelijke situatie van kabeljauw in de Noordzee dwingt de Europese Commissie tot vergaande maatregelen. De Europese Commissie heeft deze week aangegeven aan te willen sturen op een verlaging van de kabeljauwvisserij met 80%.

Omwille van de zorgwekkende stand van de kabeljauw wil de commissie echter ook de vangstmogelijkheden voor schol en tong fors verlagen. De Europese Commissie stuurt aan op een verlaging van de vangstmogelijkheden voor schol en tong met bijna 25% ten opzichte van dit jaar, terwijl de biologische situatie van beide bestanden zelf hiertoe geen aanleiding geeft.

Door dergelijke verlagingen wordt de Nederlandse vissector onevenredig hard getroffen. Temeer omdat daarnaast nog plannen bestaan om ook het aantal zeedagen fors te verminderen.

In een brief aan Staatssecretaris Odink heeft de Nederlandse visserijsector al laten weten dat dergelijke plannen een hele zware wissel trekken op het Nederlandse beheerssysteem.

De Nederlandse vissector onderschrijft de noodzaak van maatregelen voor herstel van de kabeljauw, maar roept op om geen paniekvoetbal toe te passen. De zorgelijke situatie van de kabeljauw heeft vorig jaar al geleid tot een sluiting van grote delen van de Noordzee, als noodmaatregel voor het herstel. Het is inmiddels duidelijk dat deze maatregel niet het beoogde resultaat heeft gehad. Op Europees niveau wordt gewerkt aan een lange-termijn kabeljauw herstelplan.

De Nederlandse vissector heeft in dit kader ook zelf voorstellen gedaan. Zo stelt de Nederlandse vissector voor om gebieden waar veel jonge kabeljauw zit, vrijwillig tijdelijk te sluiten, minder te vissen in het eerste kwartaal, bij voorkeur op Europees niveau, een Europees verbod op weekendvisserij en diverse technische maatregelen.

De voorstellen van de Europese Commissie worden half december besproken door de Europese visserijministers. Pas dan worden de definitieve vangsthoeveelheden voor 2003 vastgesteld.


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw E.A. Esveld, telefoonnummer 070 33 69615.