Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG positief over Stellingnamebrief over ruimtelijk beleid (21/11/02)

De VNG is positief over een groot deel van de hoofdlijnen voor het nieuwe nationaal ruimtelijk beleid. In de Stellingnamebrief zegt het demissionaire Kabinet serieus werk te gaan maken van de integratie van sectoraal beleid in een Nota Ruimte. Ook ondersteunt de VNG de intentie om de regelgeving te vereenvoudigen. De VNG ziet de voorstellen voor de inrichting van de bestuurlijke organisatie echter als een stap terug, aldus de VNG in haar reactie op de Stellingnamebrief, die vandaag aan de vaste commissie voor VROM is verzonden.

De VNG is vooral verheugd over het feit dat het starre contourenbeleid uit de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening wordt verlaten. Daarnaast mogen gemeenten weer woningen bouwen om de eigen bevolkingsgroei op te vangen. Op deze wijze kunnen woningbouwprogramma's beter op de lokale behoefte worden afgestemd.

Voor een vitaal platteland is het essentieel dat plattelandsgemeenten meer woningen mogen bouwen. De VNG is daarom positief over de mogelijkheden voor het vergroten van het woningaanbod. Maar gemeenten moeten ook de instrumenten krijgen om de woningen daadwerkelijk aan de eigen bevolking toe te kunnen delen.

De ruimte om te kunnen bouwen op het platteland mag niet ten koste gaan van de positie van de steden. De stedelijke gebieden moeten hun aantrekkingskracht behouden en zullen waar mogelijk ook moeten worden versterkt. De VNG dringt aan op gevarieerde nieuwbouw, blijvende aandacht voor groen in en om de stad en samenwerking tussen gemeenten, provincies en marktpartijen.

In het ruimtelijk beleid neemt verkeer en vervoer een belangrijke plaats in. Het demissionaire Kabinet geeft aan, dat Vinexlocaties goed en tijdig ontsloten zullen worden, waarbij de gedachte uitgaat naar het openen van treinstations. De VNG meent dat daarbij ook het stads- en streekvervoer niet achter moet blijven. Gezien de forse bezuinigingen die zijn afgekondigd voor de komende jaren voorziet de VNG hier grote problemen.

Hetzelfde geldt voor de investeringen in het wegennet. Bij het demissionair kabinet staat het Hoofdwegennet centraal, terwijl de VNG van mening is dat daarbij ook investeringen in het onderliggend wegennet onontbeerlijk zijn.

Ten aanzien van de inrichting van de bestuurlijke organisatie is de VNG niet gelukkig met de voorgenomen beleidswijzigingen. Volgens de Stellingnamebrief gaan de Provincies de regie voeren op de planning van ruimtelijke projecten. Gemeenten worden slechts betrokken bij de uitvoering. De VNG is een voorstander planvormingsprocessen waarbij intergemeentelijke regio en samenwerking voorop staat. Gemeenten nemen dan het initiatief tot het opstellen van ruimtelijk beleid, waarbij andere overheden en maatschappelijke organisaties nadrukkelijk betrokken worden.

Den Haag, 21 november 2002

Voor beleidsinformatie: VNG-NET
VNG gelieerde websites