CDA

Oomen: Legaal verblijvende niet-EU onderdanen voortaan onder sociaal systeem van de EU

Het Europees Parlement heeft vandaag het groene licht gegeven voor een Verordening om legaal verblijvende niet-EU onderdanen onder het sociaal systeem van de Europese Unie te laten vallen. Op 2 december stemt de Raad van Ministers over deze Verordening. De Verordening heeft rechtstreekse werking.

EU-onderdanen zijn sinds jaar en dag beschermd via Verordening 1408/71 die de sociale zekerheid tussen de lidstaten coördineert. Kern van deze Verordening is dat grensarbeiders sociale zekerheidsvoorzieningen kunnen behouden onafhankelijk van het land waar men werkt.

CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten is namens het Europees Parlement rapporteur: "De uitbreiding van de oude coördinatieverordening is van groot belang. In de eerste plaats worden derde landers -zoals legaal in Nederland verblijvende Turken en Marokkanen - nu nog gediscrimineerd, omdat zij hun opgebouwde rechten op het gebied van de sociale zekerheid verliezen indien zij in een andere lidstaat gaan werken en/of gaan wonen, puur op basis van hun nationaliteit. Daarnaast zal het de mobiliteit van de derde landers stimuleren, waarmee we weer een belangrijke stap vooruit doen in het volbrengen van het vrije verkeer van personen binnen de Unie. Al in 1999 heeft de Europese Raad van Tampere besloten dat er snel maatregelen moeten worden genomen voor een eerlijke behandeling van legaal in de EU verblijvende onderdanen uit derde landen. Ik ben het daarmee dus eens. Vandaar dat ik deze ontwerp-verordening steun en verwacht dat deze zonder problemen in de Raad wordt vastgesteld. Vanaf 2003 kunnen dus bijvoorbeeld ook in Nederland legaal verblijvende Turken en Marokkanen tijdelijk of permanent in België of Duitsland werken zonder dat hun sociale zekerheid in gevaar komt."

Voor meer bijzonderheden:
Ria Oomen-Ruijten, tel + 0653232412 of tel: +32475465700 Eduard Slootweg, persvoorlichter EVP/CDA tel. + 32 475 721 280