ABU

Meer dan 245.000 mensen vinden vaste baan via uitzendwerk

Uitzendwerk vervult een belangrijke functie bij het vinden van een vaste baan. Vorig jaar bleek maar liefst 34% van alle uitzendkrachten dankzij dit kanaal werk te vinden. Bovendien wordt 14% van de vaste banen uiteindelijk via uitzendwerk door werklozen ingevuld. Dit blijkt uit het onderzoek Uitzendwerk als opstap naar vast werk dat in opdracht van de ABU is uitgevoerd door Ecorys-Nei.

Het onderzoek toont aan dat uitzendwerk voor (langdurig) werklozen een belangrijke opstap vormt voor een vaste baan. Een op de zeven vaste banen die in een jaar worden gevonden door werklozen, wordt gevonden via uitzendwerk. Dat komt neer op 15%. Verder blijkt uit het onderzoek dat mensen die over het algemeen een lagere kans hebben om een baan te vinden, via uitzendwerk hun kansen vergroten. Wanneer (langdurig) werklozen, (gedeeltelijk) arbeidsgehandicapten, ouderen en allochtonen eenmaal een uitzendbaan hebben, hebben ze een even grote kans op het vinden van een vaste baan als anderen.

Het onderzoek onderschrijft daarmee in ogen van de ABU de resultaten uit eerder internationaal Ciett-onderzoek waaruit blijkt dat de uitzendbranche een belangrijke bijdrage kan leveren aan de oplossing van de werkgelegenheidproblematiek. Voorspellingen zijn dat uitzendwerk in 2010 vier miljoen banen kan creëren, mits de branche de vrijheid krijgt zich te ontwikkelen en structureel minder belemmeringen krijgt opgelegd.

Overigens is de ABU bezorgd of in de toekomst dit soort resultaten overeind kunnen blijven. De kosten van de sociale zekerheid, de gevolgen van de wet Flexibiliteit en zekerheid, de gevolgen van het loonverhoudingsvoorschrift uit de Waadi en de gevolgen van mogelijke Europese regelgeving bedreigen het volume van uitzendarbeid.

Het onderzoek Uitzendwerk als opstap naar vast werk behelst een data-analyse van materiaal afkomstig van het CBS, CWI, Ecorys-Nei en de ABU. Een samenvatting van het onderzoek is op te vragen via degelder@abu.nl.

Voor de redactie, niet ter publicatie: De ABU vertegenwoordigt de belangen van circa 270 uitzendondernemingen, met in totaal meer dan 2.600 vestigingen in Nederland. Dat is ruim 90% van de uitzendmarkt. Elk jaar worden ongeveer 725.000 uitzendkrachten geplaatst. Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met mevrouw drs. E.I. de Gelder, telefoon: 020 - 658 01 01/ 06 - 53 64 13 21.

21 nov 02 15:21