VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: Europees Parlement heeft oog voor uitzendarbeid

DEN HAAG, 21 november 2002 De ondernemingsorganisatie VNO-NCW is verheugd dat het Europees Parlement lidstaten meer mogelijkheden wil geven om de vaststelling van de arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten aan de werkgever (de uitzendorganisaties) over te laten. Dit standpunt, dat vooral dank zij de christen-democratische en liberale fracties is bereikt, vormt een goede stap op weg naar een Europese richtlijn die voldoende ruimte biedt aan lidstaten om de nationale wetgeving vorm te geven.


---
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 of anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588
In het voorstel van de Europese Commissie geldt als uitgangspunt dat het uitzendbureau hetzelfde loon moet betalen als het bedrijf dat de uitzendkracht inleent. Deze benadering past volgens VNO-NCW niet in een situatie, waarin uitzendondernemingen zelf een goed arbeidsvoorwaarden- en personeelsbeleid hebben ontwikkeld en zich als een goed werkgever gedragen.

VNO-NCW vindt dat het uitgangspunt van vrije
arbeidsvoorwaardenvorming, zoals dat ook geldt voor werkgevers in andere sectoren, nog nadrukkelijker in de richtlijn moet worden vastgelegd. Hiermee wordt voorkomen dat de ontwikkeling van uitzendarbeid wordt belemmerd in plaats van bevorderd.

Uitzendarbeid vergroot de flexibiliteit van ondernemingen en heeft een belangrijke functie bij het aan het werk helpen van (langdurig) werklozen. In tijden dat de economie achteruit gaat, de concurrentiepositie van bedrijven verslechtert en de werkloosheid oploopt, is het belang hiervan des te groter.

VNO-NCW hoopt dat ook de Raad oog zal hebben voor de gerechtvaardigde belangen van het Europese bedrijfsleven en de ondernemingen in de uitzendbranche.

21 nov 02 15:28