Provincie Drenthe

Leader+ in Zuidwest Drenthe en Ooststellingwerf Samenwerking provincie in gebied succesvol

Assen, 20 november 2002
Persberichtnummer 02-123



Het programma Leader+ werpt zijn vruchten in het Drents-Friese Leadergebied af. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage die onlangs is vastgesteld door de Leader Actie Groep. Binnenkort hopen de Leader-bestuurders enkele nieuwe initiatieven uit de streek te beoordelen, waaronder een vrijwilligersproject in de gemeente Ooststellingwerf, een kinderopvangproject en een handkarrenmuseum. Eveneens een nieuw initiatief is een project voor het midden- en kleinbedrijf én agrarische ondernemers over verbrede landbouw.

Het Leader+ programma ligt op koers. Vorig jaar zomer startte in de gemeenten De Wolden, Midden-Drenthe, Westerveld en het Friese Ooststellingwerf met dit Europese programma voor plattelandsontwikkeling. Leader+ beoogt een brede versterking van zowel de sociale als de economische vitaliteit van het platteland. Belangrijk daarbij is de samenwerking met de lokale gemeenschap.

'Initiatieven vanuit de bevolking, dát is het vertrekpunt', aldus voorzitter Ali Edelenbosch van de Leader Actie Groep die initiatieven stimuleert en beoordeelt. Afgelopen jaar zijn met behulp van Leader+ diverse projecten gestart. In Vledder en omgeving rijdt de Bengelbus om kinderen na schooltijd op te vangen. Vanuit het merk 'Drents Goed' is het product Drents Landleven op de markt gezet. Dit project maakt het mogelijk boerderijen en cafés te verbouwen tot logiesaccommodaties met Bed & Breakfast. Drents Goed ontwikkelt verder diverse streekproducten. De afzet is nu nog gericht op kleinere winkels, horecazaken en bakkerijen, maar men hoopt op langere termijn ook supermarkten voor de producten te interesseren. Verder is op dit moment een start gemaakt met het uitzetten van wandelroutes rond het Oude Diep met behulp van GPS (Global Position System). Twee Drentse dorpen uit het gebied, Dwingeloo en Echten, doen mee met het project 'Villages of Tradition', een internationaal project, waarbij een netwerk wordt gevormd van meerdere dorpen die onderling ervaringen uitwisselen. De dorpen fungeren als toeristische promotors van een regio.
Meer informatie over Leader+ en het Drents-Friese Leaderprogramma is te vinden op www.leaderplus.nl .



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl