NIPO

Nederlander zeer betrokken bij werk en bedrijf

Ruim zeventig procent van de werknemers in Nederland geeft aan zich in hoge mate betrokken te voelen bij het werk dat ze doen of het bedrijf waarvoor zij werkzaam zijn. Dit blijkt uit de resultaten van het Global Employee Commitment Report 2002 van het NIPO en haar partners van moedermaatschappij Taylor Nelson Sofres. Het percentage "betrokken werknemers" ligt in Nederland ruim twintig procent hoger dan het wereldwijde gemiddelde.

De helft van de ondervraagde Nederlanders kan worden gekenmerkt als "ambassadeur" voor zijn bedrijf. Een aanvullende 21% is wel betrokken, maar meer carrièregeoriënteerd. Zij laten een hoge mate van commitment zien als het gaat om hun werkzaamheden, maar zijn minder betrokken bij hun bedrijf. De carrièregeoriënteerde werknemer houdt zijn opties open.

De groep van niet-betrokken werknemers (in Nederland 20%) is niet betrokken bij werkzaamheden of organisatie en kan zich zelfs negatief uitlaten over beide. Negen procent van de Nederlandse werknemers is met name bedrijfsgeoriënteerd. Zij voelen zich niet zozeer betrokken bij hun werkzaamheden, maar wel bij het bedrijf.

Commitment in financiële sector groot
In de financiële en verzekeringsbranche blijkt in Nederland het percentage "ambassadeurs" het hoogst te zijn (57%). Dit in tegenstelling tot de educatieve sector; hier is slechts 35% betrokken bij werk én bedrijf en houdt 39% (de carrièregeoriënteerden) de opties open.

De mate van betrokkenheid hangt ook sterk af van de omvang van het bedrijf. Kleinere bedrijven scoren beter op betrokkenheid (51% ambassadeurs) dan multinationals (28%).

Wereldwijd gemiddelde veel lager dan in Nederland
Wereldwijd is iets meer dan de helft van de werknemers betrokken bij hun werk (57%) en het bedrijf waarvoor zij werken (51%). Werknemers in het westen lijken meer carrièregeoriënteerd te zijn dan hun collega's in Azië. Frankrijk, Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten hebben het hoogste aantal carrièregeoriënteerde werknemers, terwijl Australië, Nieuw-Zeeland en Hongkong juist het hoogste aantal bedrijfsgeoriënteerde werknemers laten zien. Werknemers in Japan, Korea en Bulgarije tonen de laagste mate van betrokkenheid. 59% van de werknemers in Japan, 58% van de werknemers in Bulgarije en 55% van de werknemers in Korea voelen zich niet betrokken bij het werk dat ze doen of het bedrijf waarvoor zij werken.