Gemeente Urk

- Persbericht 02-064 Platform Visserijgemeenten informeert Tweede Kamer

Persbericht 02-064 Platform Visserijgemeenten informeert Tweede Kamer

foto: Persbericht 02-064 Platform Visserijgemeenten informeert Tweede Kamer 21 november 2002

Gemeentebestuurders op de bres voor visserijsector

Platform Visserijgemeenten informeert Tweede Kamer

Het Platform Visserijgemeenten vraagt de leden van de commissie Landbouw, Natuurbeheer en Visserij van de Tweede Kamer der Staten-Generaal aandacht voor de eventuele gevolgen van de voorgestane hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid als ook de eventuele verdere vermindering van de quotas voor schol, tong en kabeljauw. Een brief informeert de leden van de Tweede Kamer over de zorgen die het platform heeft met betrekking tot de ontwikkelingen in de visserijsector (en aanverwante sectoren).

Vorige week bezochten diverse portefeuillehouders Visserij van de visserijgemeenten, waaronder burgemeester Schutte van de gemeente Urk, Brussel om op Europees niveau aandacht te vragen voor de problematiek. Dinsdag 19 november voerde een delegatie van het Platform Visserijgemeenten overleg met de directie Visserij van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de ontwikkelingen waar is afgesproken dat het platform ook de Tweede Kamer leden zou informeren.


---

Zie bijlage voor de inhoud van de verzonden brief. Voor meer informatie en/of nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de heer E. de Vries, ambtelijk secretaris Platform Visserijgemeenten, tel: 0527-689828 of 06-51239046.


---

Bijlage

Tekst brief

Aan: De leden van de commissie Landbouw, Natuurbeheer en Visserij van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Urk, 20 november 2002

Geachte leden,

In verband met het aanstaande Europa-overleg van de Staatssecretaris van Visserij met uw commissie op donderdag 21 november aanstaande, komen wij tot u met het volgende.

De visserijgemeenten in Nederland hebben zich sinds ruim een jaar verenigd in het Platform Visserijgemeenten. Binnen dit Platform overleggen de portefeuillehouders Visserij over de belangen op het gebied van visserij, visverwerking en de daarmee samenhangende zaken. In dat kader nemen wij de vrijheid om, na gevoerde gesprekken met betrokkenen in Brussel en overleg met de directie Visserij van het ministerie van L.N.V., u te informeren over onze zorgen met betrekking tot de visserijsector (en aanverwante sectoren) in Nederland. Een en ander in aanvulling op hetgeen reeds door de vertegenwoordigers van de visserijsector zelf is aangegeven.

De achterliggende jaren heeft de visserijsector vele maatregelen en tegenslagen te verwerken gekregen. Afnemende quota, oplopende olieprijzen, de sanering van de vloot, het negatieve toekomstperspectief, etc. De sector is feitelijk in een neerwaartse spiraal terechtgekomen waarbij het eind nog niet in zicht is. De situatie is ontstaan dat de visserijsector eventuele verdere vangstbeperkingen, zoals nu voorgesteld door ICES, niet meer kan opvangen, zonder dat dit leidt tot een verdere sanering van de vloot. Het break-even point is wat dat betreft reeds vorig jaar bereikt. Verdere beperkingen zullen leiden tot structureel verlies aan vlootcapaciteit en een behoorlijk verlies aan werkgelegenheid in deze voor onze gemeenschappen zo karakteristieke sector.

Voor de visserijgemeenschappen in Nederland zal dit een behoorlijk multipliereffect hebben in de verwerkings- en veredelingsketen van het visproduct en aanverwante bedrijvigheid. De mogelijke effecten krijgen daarmee een enorme impact op de lokale economie.

Voor de gemeenschappen, waarin wij bestuurlijke verantwoordelijkheid dragen, zijn de gevolgen van een verdere reductie van de quotas niet goed te overzien. Feit is echter dat de visserijsector in samenhang met aanverwante sectoren als de visverwerking, de visafslagen, de havenbedrijven, de scheepsbouw, etc in diverse visserijgemeenschappen voor een groot deel van de lokale werkgelegenheid zorgt. Op Urk is bijvoorbeeld ongeveer 70% van de werkgelegenheid direct danwel indirect gerelateerd aan de visserij en ook in andere gemeenschappen als bijvoorbeeld Goedereede maakt dit een substantieel deel van de lokale werkgelegenheid uit. Het is dan ook reëel om bij ongewijzigde doorgang van de voorgestelde maatregelen te vrezen voor een fors verlies aan werkgelegenheid en oplopende werkloosheid. Als visserijgemeenten zijn wij op dit moment niet voorbereid en in staat om dergelijke klappen afdoende op te vangen.

Verder constateren wij op dit moment veel emotie onder de vissers. De dreigende afname van vangstmogelijkheden, de toegang van Spanje en Portugal tot de Noordzee per 1-1-2003, eventuele nieuwe maatregelen ten aanzien van de kabeljauw als ook de eventuele gevolgen van een nieuw Gemeenschappelijk Visserijbeleid raken de vissers in hun bestaan. Wij spreken de wens uit dat de aanwezige onrust onder de vissers niet verder toeneemt.

Als gezamenlijke gemeentebestuurders roepen wij de Nederlandse regering en u als parlementariërs dan ook op oog te hebben voor de eventuele gevolgen van een verdere beperking van de quotas voor met name de platvissoorten tong en schol, en bij de finale besluitvorming in Europees verband minimaal in te zetten op handhaving van de vangsthoeveelheden van 2002. In onze beleving zijn er geen objectieve en dringende reden om lagere quota´s vast te stellen dan vorig jaar.

Wij verzoeken u deze informatie mee te nemen in het overleg met de staatssecretaris van Visserij.

Hoogachtend,

Het Platform Visserijgemeenten

Het Platform Visserijgemeenten bestaat uit de volgende gemeenten:

Gemeente Reimerswaal
Gemeente Den Helder
Gemeente Harlingen
Gemeente Velsingen
Gemeente Vlissingen
Gemeente Eemsmond
Gemeente Goedereede
Gemeente Katwijk
Gemeente Noord-Beveland
Gemeente Schouwen-Duiveland
Gemeente Texel
Gemeente Urk