Gemeente Zoetermeer

Extra toezicht op Zoetermeerlijn

Met ingang van het nieuwe jaar komt er extra toezicht van een particulier beveiligingsbedrijf op de Zoetermeerlijn. Een subsidie van Stadsgewest Haaglanden van 50.000 euro ten behoeve van de verbetering van de sociale veiligheid, maakt dit mogelijk. Het extra toezicht is ter ondersteuning van de regiopolitie Haaglanden tijdens de lik-op-stuk-acties die zij heeft aangekondigd op en rond de Zoetermeerlijn.

Met de subsidie kan tenminste 900 uur toezicht worden ingekocht. Dit komt overeen met de inzet van een koppel van twee toezichthouders gedurende ongeveer 60 dagen. Politie Haaglanden stuurt de extra toezichthouders aan en bepaalt hoe groot de aanvullende inzet is en op welke momenten.

Achtergrond
Door personeelsgebrek bij de KLPD-Spoorwegpolitie en de Nederlandse Spoorwegen is het niet mogelijk gebleken de treinen op de zogenoemde risicotijden ('s avonds na 20.00 uur en in de weekendavonden en
-nachten) extra te bemannen met NS-controleurs of personeel van de Spoorwegpolitie. Dit terwijl veel reizigers zich niet altijd veilig voelen op de Zoetermeerlijn, in het bijzonder tijdens de avonduren. Gemeente Zoetermeer en Politie Haaglanden vinden dit onacceptabel. KLPD-Spoorwegpolitie heeft onlangs aangegeven niet over voldoende capaciteit te beschikken om de treinen op risicotijden te bemensen en ook onvoldoende mankracht heeft om snel en adequaat te reageren op meldingen van vandalisme en agressie. Politie Haaglanden wil in het nieuwe jaar daarom gedurende 4 tot 6 weken op en rond de Zoetermeerlijn lik-op-stuk-acties voeren. Dit betekent dat de treinen tijdens risicotijden worden beveiligd door politiepersoneel en dat er ook extra toezicht zal zijn op de stations en het omliggende terrein.

Laatste wijziging: 21-11-2002