Nieuwsbericht

donderdag 21 november 2002, 15.40 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Bromfietscontrole
Alkmaar, woensdag 20 november 2002.
Van 13.00 tot 17.00 uur werden op diverse locaties in Alkmaar tientallen brom- en snorfietsers gecontroleerd. De politie controleerde onder andere op de Rederdijk, de Muiderwaard en de Kajakstraat. Maar liefst 23 bestuurders kregen een bon. 18 voertuigen bleken te zijn opgevoerd. 2 bromfietsen zijn uit het verkeer genomen omdat ze een constructiesnelheid hoger dan 2 Kw hadden (tot 0,5 Kw toegestaan).

Woninginbraken
Heerhugowaard, woensdag 20 november 2002.
Bewoners van een huis aan de Themislaan ontdekten gisteravond dat er was ingebroken. Hierbij was de zogenaamde 'Bulgaarse methode' gebruikt waarbij de cilinder uit een slot wordt verwijderd waarna de deur met behulp van een soort bouwsleutel kan worden geopend. De gehele woning was doorzocht. Wat er precies is weggenomen is nog niet duidelijk. Akersloot, woensdag 20 november 2002.
Een bewoner van een huis aan de Delving ontdekte aan het begin van de avond dat er overdag in zijn woning was ingebroken. Een draairaam was opengebroken en de bovenverdieping van de woning was doorzocht. Een digitale fotocamera was weggenomen.

Aanhouding na opgeven valse naam
Alkmaar, woensdag 20 november 2002.
Omstreeks 22.45 uur wilde de politie aan de Fideliostraat wat namen noteren van hangjeugd die baldadig in de weer waren met een winkelwagentje. Toen één van deze jongeren een valse naam opgaf werd hij aangehouden en meegenomen naar het bureau. Deze 19-jarige jongen uit Alkmaar kreeg een bekeuring.

Politie zoekt getuigen van mishandeling
Castricum, woensdag 20 november 2002
De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling die plaats vond in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 november 2002 op de Uitgeesterweg.Het slachtoffer, een 23-jarige inwoner van Castricum reed omstreeks 06.00 uur op zijn fiets over genoemde weg. Ter hoogte van het tunneltje onder de Provincialeweg stonden een viertal jongens. Toen het slachtoffer deze groep wilde passeren werd hij tegengehouden door een van hen. Zonder dat daar enige reden toe was werd het slachtoffer geslagen door alle jongens. De man kwam ten val en werd hierna enkele keren tegen zijn hoofd en rug geschopt. Tevens werd hij van zijn geld beroofd. Hierop stopte de mishandeling en verdwenen de vier daders op de fiets in de richting van Castricum. In het ziekenhuis bleek dat het slachtoffer een gebroken neus en verschillende kneuzingen had opgelopen. De politie is op zoek naar eventuele getuigen van deze mishandeling en beroving. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie in Castricum, telefoon 0900-8844 (lokaal tarief).

Verkeerscontroles
Alkmaar, 21 november 2002.
Vanmorgen werd een verlichtingscontrole gehouden op de Vondelstraat. Tijdens deze controle werden 39 fietser bekeurd omdat zij geen of geen goede verlichting voerden. Op de Koelmalaan en de Arcadialaan werden ook verkeerscontroles gehouden. Tijdens deze controles werden 10 autobestuurders bekeurd omdat zij en/of hun passagier geen autogordel droegen. Een bestuurder kreeg een bekeuring omdat op zijn aanhanger geen kentekenplaat was bevestigd en een autobestuurder liep tegen de lamp omdat hij tijdens het rijden met zijn mobiele telefoon aan het telefoneren was.

Drankrijder
Alkmaar, donderdag 21 november 2002.
Omstreeks 01.45 uur zag de politie op de Cornelis Pronklaan dat een 26-jarige automobilist uit Alkmaar, een bocht veel te ruim nam. Na een blaastest werd duidelijk waarom. De man blies 370 ug/l in plaats van de toegestane 220.

NOORDKOP

Veilig wonen
Hippolytushoef, donderdag 21 november 2002.
Het nieuwbouwproject 'Slingerweg fase 2' in Hippolytushoef wordt in opdracht van Bouwfonds Wonen gerealiseerd door aannemer J. Kuin te Bovenkarspel. Zowel de opdrachtgever, de gemeente Wieringen als de politie ondertekenden in de afgelopen weken een convenant, waarin partijen zich hebben verplicht de wijk en de 132 woningen (zowel ééngezinswoningen als 2 onder 1 kap en vrijstaande woningen) te bouwen volgens de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen®. Het openbaar gebied wordt voorzien van goede verlichting en van groenaanplant, waarbij extra aandacht geschonken wordt aan de afstemming van de het groen ten gunste van de verlichting en de sociale veiligheid.
In het politiedistrict Noordkop zijn sinds 1995 reeds 99 nieuwbouwprojecten onder het Politiekeurmerk gerealiseerd, in uitvoering of in ontwikkeling. Hiermee zijn 3.823 woningen gemoeid. Het doel om het aantal woninginbraken terug te dringen is ruimschoots gehaald; dit aantal is met 98% afgenomen. Veel
verzekeringsmaatschappijen spelen hierop in door een premiekorting van 10% tot soms 30% aan te bieden op de inboedelverzekering als de woning is voorzien van een Politiekeurmerk Veilig Wonen certificaat. Naast de cijfermatige benadering is het de intentie van het Politiekeurmerk de sociale veiligheid in de straat maar ook in de buurt te verhogen. Een goede verlichting van de straat - en van het achterpad - verhoogt het veiligheidsgevoel, evenals een goed overzicht op straat en vanuit de woning.
Van belang is ook de inrichting van speelplekken voor de zeer jonge jeugd (3-6 jarigen) met een glijbaan, een wipkip of een trapveldje voor de wat oudere jeugd. Vanuit omliggende woningen dient er zicht op deze speelplekken te zijn. Ook parkeerplaatsen worden zodanig ingericht en verlicht, dat hierop vanuit meerdere woningen (toe)zicht is. Het aantal autodiefstallen en -inbraken wordt hierdoor sterk teruggedrongen.
Op deze wijze draagt het Politiekeurmerk Veilig Wonen® bij tot veilig wonen in een mooie leefomgeving.

27 bonnen bij verkeerscontrole
Den Helder, woensdag 20 november 2002.
In de middag werd op de Doggersvaart een verkeerscontrole gehouden. Daarbij werden 27 automobilisten bekeurd. 9 reden er sneller dan de toegestane 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 86 km/u. 16 personen droegen geen autogordel, 1 had een telefoon in de hand tijdens het rijden en 1 automobilist had een gladde band.

Aanhouding na bedreiging en vernieling
Den Helder, woensdag 20 november 2002.
Een 18-jarige vrouw uit Den Helder is omstreeks 20.30 uur aangehouden bij een woning aan de Marsdiepstraat. Ze bedreigde een andere vrouw op wie ze jaloers is vanwege een man. De 18-jarige vrouw was zo kwaad dat ze een ruit van de voordeur van de woning vernielde. Ze is door de politie aangehouden en ingesloten. Na verhoor werd zij donderdag 21 november heengezonden.

WESTFRIESLAND

Twee straatrovertjes aangehouden
Obdam, donderdag 21 november 2002.
De politie heeft twee Obdamse jongens van 15 jaar aangehouden in verband met beroving/tasjesroof. De jongens worden morgen, vrijdag 22 november, geleid voor de officier van justitie in Alkmaar. Ze worden er van verdacht in september drie berovingen te hebben gepleegd in Obdam. Het gaat hier om de volgende gevallen: Op 20 september werd een 72-jarige vrouw beroofd van haar tas op de Dokter Lohmanstraat in Obdam. Op 24 september gebeurde hetzelfde met een 91-jarige vrouw. Zij werd beroofd van haar tas toen zij met haar rollator voor een winkel aan de Poststraat te Obdam stond. De vrouw kwam hierbij ten val. Een poging om een oudere vrouw te beroven op 25 september mislukte.
De jongens konden na onderzoek worden aangehouden op 19 en 21 november. Zij zijn ingesloten en hebben verklaringen afgelegd. Bij één van de verdachten werd een bromfiets aangetroffen. Hij verklaarde dat deze gestolen was bij het station in Obdam tijdens de herfstvakantie. Bij de politie is de diefstal van deze bromfiets nog niet aangemeld. Het gaat hier om een zwarte Puch. De eigenaar wordt verzocht contact op te nemen met de politie Wognum, tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Controle autogordel
Hoorn, woensdag 20 november 2002.
In de middaguren heeft de politie automobilisten op de Zwaagmergouw gecontroleerd op het dragen van de autogordel. 12 bestuurders droegen deze niet en kregen een bekeuring.

Auto tegen boom
Blokker, woensdag 20 november 2002.
Een 18-jarige automobiliste uit Wijdenes verloor op de Krijterslaan omstreeks 16.30 uur de macht over het stuur en belandde met haar auto tegen een boom. De jonge vrouw reed in de richting van het verkeersplein bij de Oostergouw. Zij sloeg hier rechtsaf en raakte de stoep. De auto raakte aan de voorkant flink beschadigd. De vrouw had licht letsel en werd ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel.

Drankrijder
Obdam, donderdag 21 november 2002.
Omstreeks 01.30 uur controleerde de politie een 50-jarige automobiliste uit Heerhugowaard op de Braken. Zij blies aan het bureau 265 ug/l (tot 220 toegestaan). Zij kan een boete tegemoet zien.

Zinloos geweld bestraft.
Blokker, donderdag 21 november 2002.
Vorige week heeft de politie Westfriesland 7 jongens (in de leeftijd van 17 tot 19 jaar en afkomstig en Blokker en Oosterblokker) aangehouden ter zake mishandeling en openlijke geweldpleging. De jongens hadden in groepsverband vanaf mei dit jaar tot drie maal toe ruzie gezocht in en om cafes in Oosterblokker en Wervershoof. Uiteindelijk werd bij iedere ruzie een slachtoffer mishandeld. De slachtoffers werden geschopt en geslagen. De geweldplegers zijn na te zijn gehoord weer heengezonden. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Minderjarige dief en uitlokker aangehouden
Oosterblokker, donderdag 21 november 2002
Afgelopen weekend in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 november werd een 15-jarige jongen uit Zwaag opgepakt door de politie. Hij had even daarvoor op de Oosterblokker in Oosterblokker nabij een horecabedrijf een tas van een 15-jarig meisje uit Hoorn gestolen. De tas had hij vervolgens direct afgegeven aan inzittenden van een personenauto, een 17-jarige jongen uit Hoorn. De auto ging er vervolgens hard vandoor.
Door de politie werd een onderzoek ingesteld, waarbij de twee jonge verdachten werden aangehouden. Een gedeelte van de inhoud van de tas werd teruggevonden bij een van de verdachten. De tas en overige daarin behorende goederen waren kort na de diefstal uit de auto gegooid in Oosterblokker. De politie is nog steeds op zoek naar deze paarse schoudertas met inhoud. Mogelijk heeft een passant deze gevonden en nog niet aangemeld bij de politie. De politie verzoekt deze persoon zich te melden bij de politie, zodat de goederen weer aan de rechtmatige eigenaar kunnen worden teruggegeven. De politie Hoorn is te bereiken onder nr. 0900-8844.