Productschap Wijn

Nieuws

Ernest & Julio Gallo Winery prolongeert Nederlands unieke competitie voor

P E R S B E R I C H T

Ernest & Julio Gallo Winery prolongeert Nederlands unieke competitie voor
vrouwelijke professionele koks
Topvrouwen strijden voor 'Ladies Only' titel

LUCHTHAVEN SCHIPHOL, 21 november 2002 - Ernest & Julio Gallo Winery organiseert dit jaar de tweede editie van de Ernest & Julio Gallo 'Ladies
Only' Chef's Competition in 2001 naar aanleiding van het succes van het
evenement vorig jaar. De wedstrijd is de enige competitie voor vrouwelijke
professionele koks in Nederland. Professionele koks worden uitgedaagd recepten te creëren met drie topwijnen uit de Sonoma County streek van het
Californische wijnhuis, en welke specifiek zijn binnen het horeca assortiment. Een jury van culinaire experts onder leiding van Maartje Boudeling, 'Lady Chef of the Century' en met assistentie van Wynand Vogel,
SVH Meesterkok en Chef de Mission van het Nationale Kookteam, kiest de beste
vrouwelijke kok van Nederland. De winnaar wordt tijdens de European Fine
Food Fair (EFFF) in het MECC in Maastricht op 29 januari 2003 beloond met de
'Ladies Only' E. & J. Gallo Chef's Award. Op 3 december 2002 vindt een halve
finale plaats op het Regionaal Opleidingen Centrum Aventus in Apeldoorn.

Met de organisatie van deze competitie toont Ernest & Julio Gallo Winery
erkenning aan vrouwen die werkzaam zijn in een vakgebied dat traditioneel
gedomineerd wordt door mannen. Gelauwerde, en derde generatie wijnmaker,
Gina Gallo wordt net als vrouwelijke professionele koks gedreven door creativiteit en passie voor haar vak. Geïnspireerd door Gina's ervaringen en
prestaties heeft het wijnhuis Ernest & Julio Gallo grote waardering voor de
vrouwelijke professionals in een beroep dat nog veelal uitgevoerd wordt door
mannen. Als blijk van voortdurende erkenning voor de geleverde prestaties
van vrouwelijke chefs, organiseert Ernest & Julio Gallo Winery voor de tweede maal de 'Ladies Only' competitie.

Brancheorganisaties onderstrepen initiatief
Ben Rijgersberg, directeur SVH, de horecabrancheorganisatie voor onderwijs
en arbeidsmarkt: "De vrouw gaat het helemaal maken in de keuken. Daarvoor
heeft ze alles mee. En dankzij de huidige voorzieningen in de keuken hebben
we geen krachtpatsers meer nodig. Wie wordt de volgende chef-kok die doordringt tot de culinaire top? Wellicht de winnaar van de 'Ladies only' E.
& J. Gallo Chef's Award 2003. Prima initiatief ." De competitie wordt ook
ondersteund door het Koksgilde, de toonaangevende branchevereniging van
foodprofessionals in horeca en instellingen. Maartje Boudeling, de eerste
Nederlandse vrouwelijke Chefkok met twee Michelinsterren en door haar collega's uitgeroepen tot 'Lady Chef of the Century', is voorzitter van de
jury. Daarbij wordt zij geassisteerd door Wynand Vogel, SVH Meesterkok en
Chef de mission van het Nationale Kookteam.

Sterrenjury
Op 3 december 2002 zal een selectie van twintig kandidaten met elkaar de
strijd aangaan tijdens de halve finale op het ROC Aventus in Apeldoorn. Acht
geselecteerde finalisten verdedigen vervolgens hun eer tijdens de EEFF in
Maastricht op 27, 28 en 29 januari. De jury zal de bereide gerechten beoordelen op wijn-spijscombinatie, smaak, kleur, ingrediëntencombinatie,
kooktechniek en creativiteit. De voorzitters worden hierin bijgestaan door
andere gerenommeerde vakgenoten en culinaire journalisten. Voorzitter van
vorig jaar Margo Reuten (eerste vrouwelijke SVH Meesterkok, verkozen tot
Lady Chef of the Year 1996, da Vinci) neemt plaats in de jury, als ook Angélique Schmeink (SVH Meesterkok en Lady Chef of the Year 1998), Gerrit
Greveling (SVH Meesterkok, Châlet Royal), Thérèse Boer (SVH Meestergastvrouw, Librije), Ronald de Groot (Perswijn), Theus de Kok (SVH
Meesterkok, De Echoput), Ton de Zeeuw (o.a. journalist voor De Telegraaf),
Ronald de Groot (journalist voor Perwijn) en Bianca Roemaat (journalist voor
Misset Horeca).


---

------

---
(