Nieuws
Ernest & Julio Gallo Winery prolongeert Nederlands unieke competitie
voor
P E R S B E R I C H T
Ernest & Julio Gallo Winery prolongeert Nederlands unieke competitie
voor
vrouwelijke professionele koks
Topvrouwen strijden voor 'Ladies Only' titel
LUCHTHAVEN SCHIPHOL, 21 november 2002 - Ernest & Julio Gallo Winery
organiseert dit jaar de tweede editie van de Ernest & Julio Gallo
'Ladies
Only' Chef's Competition in 2001 naar aanleiding van het succes van
het
evenement vorig jaar. De wedstrijd is de enige competitie voor
vrouwelijke
professionele koks in Nederland. Professionele koks worden uitgedaagd
recepten te creëren met drie topwijnen uit de Sonoma County streek van
het
Californische wijnhuis, en welke specifiek zijn binnen het horeca
assortiment. Een jury van culinaire experts onder leiding van Maartje
Boudeling, 'Lady Chef of the Century' en met assistentie van Wynand
Vogel,
SVH Meesterkok en Chef de Mission van het Nationale Kookteam, kiest de
beste
vrouwelijke kok van Nederland. De winnaar wordt tijdens de European
Fine
Food Fair (EFFF) in het MECC in Maastricht op 29 januari 2003 beloond
met de
'Ladies Only' E. & J. Gallo Chef's Award. Op 3 december 2002 vindt een
halve
finale plaats op het Regionaal Opleidingen Centrum Aventus in
Apeldoorn.
Met de organisatie van deze competitie toont Ernest & Julio Gallo
Winery
erkenning aan vrouwen die werkzaam zijn in een vakgebied dat
traditioneel
gedomineerd wordt door mannen. Gelauwerde, en derde generatie
wijnmaker,
Gina Gallo wordt net als vrouwelijke professionele koks gedreven door
creativiteit en passie voor haar vak. Geïnspireerd door Gina's
ervaringen en
prestaties heeft het wijnhuis Ernest & Julio Gallo grote waardering
voor de
vrouwelijke professionals in een beroep dat nog veelal uitgevoerd
wordt door
mannen. Als blijk van voortdurende erkenning voor de geleverde
prestaties
van vrouwelijke chefs, organiseert Ernest & Julio Gallo Winery voor de
tweede maal de 'Ladies Only' competitie.
Brancheorganisaties onderstrepen initiatief
Ben Rijgersberg, directeur SVH, de horecabrancheorganisatie voor
onderwijs
en arbeidsmarkt: "De vrouw gaat het helemaal maken in de keuken.
Daarvoor
heeft ze alles mee. En dankzij de huidige voorzieningen in de keuken
hebben
we geen krachtpatsers meer nodig. Wie wordt de volgende chef-kok die
doordringt tot de culinaire top? Wellicht de winnaar van de 'Ladies
only' E.
& J. Gallo Chef's Award 2003. Prima initiatief ." De competitie wordt
ook
ondersteund door het Koksgilde, de toonaangevende branchevereniging
van
foodprofessionals in horeca en instellingen. Maartje Boudeling, de
eerste
Nederlandse vrouwelijke Chefkok met twee Michelinsterren en door haar
collega's uitgeroepen tot 'Lady Chef of the Century', is voorzitter
van de
jury. Daarbij wordt zij geassisteerd door Wynand Vogel, SVH Meesterkok
en
Chef de mission van het Nationale Kookteam.
Sterrenjury
Op 3 december 2002 zal een selectie van twintig kandidaten met elkaar
de
strijd aangaan tijdens de halve finale op het ROC Aventus in
Apeldoorn. Acht
geselecteerde finalisten verdedigen vervolgens hun eer tijdens de EEFF
in
Maastricht op 27, 28 en 29 januari. De jury zal de bereide gerechten
beoordelen op wijn-spijscombinatie, smaak, kleur,
ingrediëntencombinatie,
kooktechniek en creativiteit. De voorzitters worden hierin bijgestaan
door
andere gerenommeerde vakgenoten en culinaire journalisten. Voorzitter
van
vorig jaar Margo Reuten (eerste vrouwelijke SVH Meesterkok, verkozen
tot
Lady Chef of the Year 1996, da Vinci) neemt plaats in de jury, als ook
Angélique Schmeink (SVH Meesterkok en Lady Chef of the Year 1998),
Gerrit
Greveling (SVH Meesterkok, Châlet Royal), Thérèse Boer (SVH
Meestergastvrouw, Librije), Ronald de Groot (Perswijn), Theus de Kok
(SVH
Meesterkok, De Echoput), Ton de Zeeuw (o.a. journalist voor De
Telegraaf),
Ronald de Groot (journalist voor Perwijn) en Bianca Roemaat
(journalist voor
Misset Horeca).
---
------
---
(
Productschap Wijn