EVD PARTNER IN EXPORT
http://www.evd.nl

Export kansen voor Nederlandse bedrijven in Japan

Den Haag 21 november 2002. Innovatieve nichemarkten in Japan maken het land tot een interessante handelspartner voor het Nederlandse bedrijfsleven! Dit in tegenstelling tot de vaak kritische berichtgeving over de structurele problemen en de macro-economische situatie in Japan. Er blijken wel degelijk kansen voor Nederlandse bedrijven op de Japanse markt te zijn. Dat bewijzen Nutreco Holding N.V. en Control Break International. Deze twee bedrijven ontvangen op 5 december aanstaande 'de Deshima Award' voor de wijze waarop zij de Japanse markt hebben veroverd.

Winnaar van de Deshima Award 2002 is Nutreco Holding N.V. Nutreco Holding is een internationale onderneming met toonaangevende posities in de markten van hoogwaardige voeding voor mens en dier. Zij is wereldwijd actief in de verschillende onderdelen van de voedselproductiekolom van vlees en vis. Op het terrein van ontwikkeling en productie van vee- en visvoer heeft Nutreco een leidende positie. In 1994 startte Nutreco haar activiteiten in Japan met de export van visvoer. Nutreco deed onderzoek naar de specifieke voedingsbehoeften van Japanse vissoorten. Samen met Yamaha Motor Company werd een joint venture opgericht onder de naam Yamaha Nutreco Aquatech. Deze formule blijkt voor Nutreco in de markt voor visvoer de gewenste resultaten op te leveren.

De tweede winnaar is Control Break International (CBI). CBI is een klein bedrijf, maar een speler van wereldformaat waar het gaat om beveiliging van digitale informatie door het gebruik van versleuteling ('encryption'). Hun product 'SafeBoot' is sinds 1993 op de markt en boekte reeds successen in de VS en Europa. Begin 2001 werd besloten de Japanse markt te betreden. Door goed gebruik te maken van de daarvoor bestaande instrumenten voor handelsbevordering, zoals het JAPTA-programma (een individueel matchmaking programma van de EVD) en het EU Gateway-to-Japan programme (EU-brede, sectorale missies naar Japan), werd de markt creatief en systematisch benaderd. Identificatie van een geschikte partner verliep voorspoedig. Tezamen met Macnica is 'SafeBoot' volledig gelokaliseerd en verloopt de verkoop in Japan uitstekend. Vooruitzichten voor de toekomst zijn rooskleurig.

Persconferentie
Op 29 november aanstaande vindt een persconferentie plaats met als thema 'Kansen in Japan'. Tijdens de persconferentie wordt ook ingegaan op de Deshima Award en de vraag 'Hoe Nederlandse bedrijven succesvol zaken kunnen doen in Japan'. Vertegenwoordigers van Nutreco Holding en Control Break International zullen ingaan op hun ervaringen in Japan. Er wordt een informatiepakket uitgedeeld met betrekking tot het onderwerp. De persconferentie vindt plaats bij de EVD in Den Haag van 14.00 - 15.00 uur. Graag van te voren aangeven of u aanwezig bent. Aanmelden via: broekert@evd.nl. en/of 070 - 7788199 (zie ook onderstaande adresgegevens)

Adresgegevens
EVD
Postbus 20105
2500 EC Den Haag
www.evd.nl

Bijschrift
De Deshima Award is een jaarlijkse prijs, ingesteld door de Nederlandse Kamer van Koophandel in Japan (de NCCJ), voor Nederlandse bedrijven of instituties die zich op bijzondere wijze hebben onderscheiden op het terrein van export, technologie overdracht of investeringen in relatie tot Japan. Tot de winnaars in het verleden behoren Lagerwey en Vialle. Dit jaar worden er twee prijzen uitgereikt: één prijs voor grotere bedrijven die reeds enige tijd in Japan zijn gevestigd, en één voor bedrijven uit de MKB-sector en/of bedrijven die pas recentelijk in Japan actief zijn. De directeur van de EVD, de heer D.V.F.J. Bauduin en de directeur van de Japanse Organisatie voor Buitenlandse Handel (JETRO), de heer O. Watanabe zullen de prijs op 5 december a.s. uitreiken op de Nederlandse Ambassade in Japan. De prijs bestaat uit een koperen penning met een 17e eeuws zeilschip dat op weg is naar Japan en is ontworpen door de Nederlandse kunstenares mw. Louk van Meurs.