Gemeente Dalfsen

12/11/2002

Look at us:
Beeldhouwgroep Look exposeert in gemeentehuis

Dalfsen - Twintig beeldhouwers van beeldhouwgroep 'LOOK' tonen tot 30 december hun werk in de Burgerzaal van het Dalfser gemeentehuis. Onder leiding van Jeltje Postma en Loek Verhoeven is de Burgerzaal omgetoverd tot een waar beeldenmuseum. In totaal zijn er tachtig beelden te bewonderen. Professionele ondersteuning kregen ze van Karen Verhoeven uit Dalfsen, die hiervoor de nodige scholing heeft genoten in Amsterdam. Zij volgde een studie voor interieur en design. Grafisch ontwerper Freek Das, een van de hakkers van 'Look' ontwierp een sprekende affiche voor deze expositie.

De beeldhouwgroep 'LOOK', (geen verbastering van de voornaam van artistiek docent en vormgever Loek Verhoeven, maar afgeleid, met een knipoog naar Loek, van het Engelse look; wat kijken betekent) is opgericht in december 1995. Daarvoor was het vanaf januari 1989 een van de cursussen voor volwassenen onder het sociaal-cultureel werk van stichting Vechtstreek, nu Dunamis.

Onder de vlag van Dunamis kan LOOK blijvend gebruik maken van het handenarbeid-lokaal in het Beatrixgebouw in Dalfsen. Daar zijn ze erg gelukkig mee, want een beeldhouwgroep brengt natuurlijk erg veel overlast in de vorm van lawaai, gruis en stof met zich mee. Het is binnen de mogelijkheden die ze nu hebben het hoogst haalbare, maar brengt echter nogal wat beperkingen met zich mee. Een eigen ruimte is dan ook een grote wens van de beeldhouwers. Zeker vanuit de achtergrond dat er meer dan zestig steenhakkers actief bezig met deze hobby.

Beeldhouwen is een gezellig en sociaal gebeuren. Naast de creatieve ondersteuning van Loek Verhoeven en Herman Donders wordt er tijdens het beeldhouwen ook hulp geboden aan collega hakkers die tegen een probleem aanlopen tijdens het bewerken van hun steen. Samen bespreken ze het beeld dat voltooid is met respect voor de maker van het beeld en zijn ideeën. Veel mensen hebben een kunstzinnige opleiding genoten, maar dit is geen vereiste om te kunnen beeldhouwen. Er wordt veel deskundigheid van buiten aangetrokken in de vorm van gastlessen en lezingen van onder andere Henk Beernink. Bezoeken aan kunstenaars als Maîté Duval en Jos Dirix, en aan musea als "Beelden Aan Zee" in Scheveningen en POM te Zwolle. Bezoeken aan galeries als van Nic Jonk, Gees, Maya Wildevuur en de Hazelaar. Gezamenlijk zijn ze geabonneerd op een goed kunsttijdschrift dat binnen de vereniging rouleert.

Bij beeldhouwen praat je over vele verschillende materialen: klei, brons, lood, ijzer, hout, steen, kunststof. Steen wordt het meest gebruikt en in alle diverse hardheden en soorten. Harde stenen als onyx, diabas, graniet, vulkaansteen en Belgisch hardsteen. Zachtere stenen als kalksteen, kalkzandsteen, gasbeton, dolomiet, mergel, albast, marmer, springstone, serpentijn, whamani, opaal, rainbow en speksteen. De laatste is weer onder te verdelen in: Braziliaans, roze, zwart en groen speksteen met weer ieder zijn eigen hardheid en manier van bewerken. Om te beginnen met beeldhouwen hoef je weinig gereedschap te bezitten. Er kan heel simpel begonnen worden met een hamer en een beitel. Of nog simpeler met een vijlensetje en wat schuurpapier.

De vele manieren om een beeld maken en de resultaten daarvan zijn te zien op deze tentoonstelling. Een diversiteit aan beelden, vormen, en gedachten. Het enthousiasme van de makers is er duidelijk aan af te zien.

Het gemeentehuis van Dalfsen is iedere werkdag open van 8.30 tot 12.30 en 13.30 tot 15.00 uur. Op maandagavond is het publiek welkom tussen 18.00 en 20.00 uur.