Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persinformatie

Datum Nummer persbericht
21 november 2002 p180


Samen met acht andere gemeenten

NIJMEGEN STAPT OVER OP GROENE STROOM

Nijmegen 'vergroent' zijn energiegebruik. Vanaf 1 januari 2003 neemt de gemeente alleen nog maar duurzaam opgewekte elektriciteit af. Daarmee spaart Nijmegen zowel het milieu als de portemonnee. Als leverancier is via een Europese aanbesteding in samenwerking met 15 andere gemeenten Nuon uit de bus gekomen. Het bedrijf - dus - waar Nijmegen tot voor kort gewoon aan vast zat. Met Nuon wordt een nieuw contract gesloten. De ondertekening hiervan vindt vandaag plaats in het Arnhemse kantoor van Nuon. Namens Nijmegen tekent wethouder Peter Lucassen van Financiën, Organisatie en Stadsbedrijven.

Met een jaarverbruik van bijna 17 miljoen kilowattuur (kWh) is Nijmegen in gemeenteland de op een na grootste afnemer van groene stroom. Of dit op 1 januari nog geldt, hangt uiteraard af van wat andere steden tot dan nog doen op energiegebied. Sinds vorige week voert Rotterdam op website GreenPrices.nl de ranglijst aan van gemeentelijke grootgebruikers van groene energie. Als tweede staat Leeuwarden nog genoteerd met een jaarverbruik van 11 miljoen kWh. Dit zal dus een plaats gaan zakken ten gunste van Nijmegen. Op de algemene ranglijst van grootgebruikers van groene stroom gaat Nijmegen, zoals het er nu naar uitziet, als nummer 9 nog behoren tot de 10 grootste afnemers van duurzaam opgewekte elektriciteit in ons land.

Besparing
De keuze voor 100% groene stroom is uiteraard ingegeven door de wens om het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Groene stroom wordt namelijk op duurzame wijze geproduceerd, wat wil zeggen met behulp van zon, wind, water of door verbranding van biomassa. Zo wordt er geen extra kooldioxide (CO2) in de dampkring gebracht. Groene stroom draagt dus bij aan beperking van het broeikaseffect. Tot voor kort gold de hogere prijs als een belemmering voor het gebruik van groene stroom. Daar is nu echter nauwelijks nog sprake van. Nijmegen is met 100% groene stroom zelfs voordeliger uit dan met 100% grijze (niet duurzaam opgewekte) stroom. Alleen een mix van 65% groen en 35% grijs zou financieel nog iets gunstiger zijn. Maar de meerkosten van circa EUR 48.000,= heeft het stadsbestuur graag over voor een zo duurzaam mogelijk energiegebruik. Financieel gezien viel deze keuze ook niet zwaar, omdat Nijmegen in 2003 zijn totale elektriciteitsrekening ten opzichte van die over dit jaar toch met bijna EUR 140.000,= ziet dalen van circa EUR 1,12 miljoen naar EUR 0,98 miljoen.

Inkoopcombinatie
Dit voordeel is niet in de laatste plaats te danken aan het feit dat de energiemarkt voor overheidsorganen en -diensten sinds 1 januari vrij is. Hierdoor kunnen gemeenten zelfstandig of samen met andere gemeenten en instanties de stroomlevering aanbesteden om op die manier aan een zo voordelig mogelijk contract te komen. Nijmegen is hiervoor samen met 15 andere gemeenten een inkoopcombinatie aangegaan, die een totaal te leveren hoeveelheid van ca. 100 miljoen kWh te vergeven had. Naast Apeldoorn en Arnhem participeren in deze combinatie Barneveld, Beverwijk, Deventer, Edam-Volendam, Ede, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Oss, Purmerend, Scherpenzeel, Wormerland en Zoeterwoude. Een gezamenlijk inkoopteam heeft vanaf maart/april de aanbesteding voorbereid en afgewikkeld. Acht leveranciers hebben een bestek aangevraagd. Van 3 van hen is uiteindelijk een inschrijving ontvangen. Nuon heeft de beste combinatie van prijzen en voorwaarden aangeboden, zodat onlangs het contract aan dit van origine Gelderse concern is gegund.

'Groen' naar keuze en met garantie
Nuon was onder andere bereid om af te spreken dat de gemeenten het contract eenmalig kunnen openbreken om te profiteren van prijsdalingen op de energiemarkt. Verder bood Nuon de mogelijkheid om per gemeente te kiezen voor 100% groene stroom of voor een mix van groen en grijs. Zeven van de 16 gemeenten hebben dat laatste gedaan. De overige 9, waaronder dus Nijmegen, nemen vanaf 1 januari 2003 100% groene stroom af. Nu is er maar één elektriciteitsnet, dus kunnen groene en grijze stroom niet anders dan 'door elkaar' worden getransporteerd. Weer scheiden voor de meter van de klant is onmogelijk: stroom is stroom. Wie 'groen' afneemt, kan er alleen maar zeker van zijn dat evenveel duurzaam opgewekte elektriciteit aan het net wordt toegevoerd. Hier is controle op. Bij iedere producent wordt de hoeveelheid aan het net geleverde groene energie gemeten. Per te verkopen hoeveelheid wordt een groencertificaat afgegeven. Een leverancier als Nuon, die een portie groene energie afneemt om door te leveren, koopt een bijpassend certificaat en kan daarmee naar de klant toe aantonen voor het geleverde vermogen echt duurzaam opgewekte elektriciteit te hebben ingekocht. Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 3292380


---
Alle informatie in dit bericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.