Productschap Vis


Datum:13 november 2002

RAPEN VAN SCHELPDIEREN IN DE WADDENZEE en Oosterschelde ONTRADEN

Rijswijk, Het productschap ontraadt het rapen van schelpdieren in de Waddenzee en de Oosterschelde voor eigen consumptie.

Met grote regelmaat wordt de sanitaire situatie van schelpdieren en het water waarin zij leven onderzocht. In een aantal monsters van mosselen in de Waddenzee en de Oosterschelde is DSP gevonden. Alle schelpdieren die uit deze gebieden geoogst zijn, zijn vooralsnog voor de handel geblokkeerd. Alle schelpdieren die momenteel in het gebruikelijke handelskanaal aan de consument worden aangeboden zijn geoogst voordat de hierboven beschreven situatie is ontstaan of afkomstig uit andere gebieden en zijn derhalve vrij van DSP.

Een aantal gebieden in de Waddenzee en de Oosterschelde is op dit moment uit voorzorg gesloten voor de schelpdiervisserij.

Er zijn echter mensen die schelpdieren rapen in de Waddenzee en de Oosterschelde voor eigen consumptie. Het Productschap Vis wil met dit bericht deze mensen het rapen ontraden totdat nadere informatie bekend is.

DSP is een toxine, die door algen wordt gevormd en kan ophopen in schelpdieren en die vervolgens op de mens een schadelijke werking kan hebben. De aanwezigheid van algen in het water is een jaarlijks terugkerend verschijnsel. De sanitaire situatie van schelpdieren wordt continue gecontroleerd zodat er preventieve maatregelen kunnen worden genomen voor schelpdieren die in het gebruikelijke handelskanaal worden aangeboden.

Voor eventuele vragen kunnen consumenten bellen met het Voedingscentrum 070-3068888.


---

---