Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Wachtlijsten AWBZ lopen terug

De wachtlijsten in de AWBZ zijn vorig jaar met negen procent gedaald. Het aantal mensen dat wachtte op verpleging en verzorging, gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidszorg, liep in 2001 terug van 195.000 naar 178.000. In met name de gehandicaptenzorg is de tijd dat mensen wachten op zorg (wachttijd) opnieuw gedaald.

Meer dan de helft van de wachtenden bij verpleging, verzorging of gehandicaptenzorg, kreeg wel overbruggingszorg. In de GGZ wachten nog 30.000 mensen met een indicatie op behandeling. De vraag naar zorg groeit snel. In 2001 zijn vijftien procent meer indicaties (wettelijke toestemming voor zorg) afgegeven dan in 2000 en in de eerste vijf maanden van 2002 steeg de vraag nog eens met vijftien procent.

Dit blijkt uit een brief die staatssecretaris Clémence Ross-Van Dorp van VWS vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De staatssecretaris vindt het aantal wachtenden nog veel te hoog en kondigt in de brief maatregelen aan om de wachtlijsten sneller terug te dringen. Zo wordt de regionale aanpak voor de gehele AWBZ geintensiveerd, waarbij drie regio's bij wijze van proef meer vrijheid krijgen als zij toezeggen de wachtlijsten in hun regio op te lossen of drastisch terug te brengen.
Ook wil de staatssecretaris de procedure voor veelvoorkomende indicaties (bijvoorbeeld zorg na een operatie) vereenvoudigen. Een proef in vier regio's moet ertoe leiden dat hierover op 1 april 2003 nieuwe, eenvoudiger regels van kracht worden. Een betere screening moet voorkomen dat mensen zich 'uit voorzorg' op de wachtlijst zetten. De procedures voor toestemming om extra plaatsen te bouwen worden versneld.

Subsidieregeling extramuralisering

Langer thuis wonen van mensen die (deels) zorg nodig hebben, wordt verder gestimuleerd. Op 1 april 2003 wordt een subsidieregeling van kracht die ervoor moet zorgen dat mensen gemakkelijker thuis zorg en dienstverlening (maaltijden, alarmering, etc) kunnen krijgen, zodat voorkomen wordt dat zij, vaak tegen hun wens, in een (dure) intramurale voorziening moeten worden opgenomen. De regeling geldt voor alle AWBZ-sectoren; hiervoor is 31 miljoen euro beschikbaar.

De staatssecretaris wil met deze regeling en betere samenwerking met gemeenten, meer kunnen inspelen op wensen van cliënten. De extramuralisering kan tevens een bijdrage leveren aan beheersing van de kosten in de AWBZ. Een experiment in Friesland heeft aangetoond dat op deze manier twintig procent op dure zorg in een verzorgings- of verpleeghuis bespaard kan worden en dat mensen zich veel beter voelen in hun eigen omgeving.

Aanpak wachtlijsten care-sector 1. Aanpak wachtlijsten care-sector Kamerstuk, 21-11-2002

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18744 .