Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Jongeren leven ongezonder

Ongezond gedrag is de belangrijkste oorzaak van de stagnerende gezondheid van de Nederlanders. Vooral jongeren hebben een voorkeur voor ongezond leven.

Dit concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het rapport Gezondheid op koers?, waarvan minister De Geus vandaag het eerste exemplaar in ontvangst nam.

De levensverwachting van Nederlanders is nog steeds hoog (voor mannen 75,5 jaar, voor vrouwen 80,6 jaar). Maar bij de vrouwen ligt de groei nu onder het Europees gemiddelde.
Roken heeft een aanzienlijk aandeel (15 procent) in de stagnerende gezondheid. Andere oorzaken zijn te weinig lichaamsbeweging, overgewicht en ongezonde voeding. Vooral jongeren zijn aan het investeren in toekomstige ongezondheid, signaleert het RIVM. Een groot probleem noemen zij het toenemend overgewicht onder jongeren.

Preventie
Het RIVM pleit voor gerichte preventie, bijvoorbeeld op scholen, op werk of in sportkantines. Hiervoor moet structureel geld worden vrijgemaakt. Minister De Geus zei vanmiddag dat het ministerie samen met andere partijen (zoals gemeenten, zorgverzekeraars en werkgevers) hiermee aan de slag zal gaan. Deze week geeft de minister zijn speerpunten voor het gezondheidsbeleid weer in een brief aan de Tweede Kamer. De uitwerking laat hij over aan het volgende kabinet.

Persbericht bij rapport 'Gezondheid op koers?' 1. Persbericht bij rapport 'Gezondheid op koers?'
Externe link, 21-11-2002

Website van het RIVM