CDA

Sterk: inburgering zaak van inburgeraar èn overheid

"Inburgering is voor de CDA-fractie een zaak van zowel de inburgeraar als ook van de overheid", aldus Tweede Kamerlid Mirjam Sterk tijdens het Algemeen Overleg over de Voortgangsrapportage Groot Project Inburgering Oudkomers en Rapportage Integratiebeleid Etnische Minderheden (RIEM) 2002, op 21 november 2002.

Sterk: "Enerzijds wordt van de inburgeraar verwacht dat hij of zij ten volle er voor kiest deel te nemen aan de Nederlandse samenleving en zich dus maximaal inzet de Nederlandse taal te leren en kennis te nemen van en zich te houden aan de Nederlandse Grondwet en alles wat daarmee samenhangt als eerste stap op weg naar een volwaardig functioneren in de maatschappij. Anderzijds zorgt de overheid in samenwerking met ROC's en maatschappelijke instellingen en zelforganisaties voor de kwaliteit van de inburgeringscursussen zodat deze inderdaad de eerste belangrijke stap kunnen vormen voor de inburgeraar om zo mee te kunnen doen aan de Nederlandse samenleving."

De tweede voortgangsrapportage laat echter zien dat het op beide fronten schort, aldus Mirjam Sterk. "De minister geeft in zijn brief bij de RIEM aan dat het efficiënter en effectiever kan. Dat is een eufemistische manier om te zeggen dat de inburgeringscursussen tot nu toe absoluut onvoldoende functioneren. De inburgeringscursussen lijken op een auto die maar niet op gang wil komen terwijl de winter al lang voorbij is en dus startproblemen niet meer de reden kunnen zijn."

Volgens Mirjam Sterk is Het inburgeringstraject bedoeld als eerste stap. "Daarom is het van groot belang dat het inburgeringstraject niet een eindstation is, maar een begin. De doorstroming stagneert echter. Van de 14.600 inburgeraars afgelopen jaar hebben slechts 230 personen de cursus afgerond. Een bedroevend resultaat. Voor zover de oorzaken liggen bij de overheid moeten die worden opgelost: flexibele kinderopvang, meer aanbod van de cursus in de avonduren en een betere groepsindeling waarbij rekening wordt gehouden met het beginniveau van de deelnemers. Van de inburgeraar mag en moet echter ook inzet worden verwacht."