Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 21-11-2002 Persbericht Sittard, 40 autoinbraken opgelost. ( HP17.10) Donderdag 21 november 2002

Sittard, auto-inbraken opgelost.

De politie heeft de afgelopen twee weken vier jeugdige verdachten aangehouden die ervan verdacht worden enkele tientallen auto-inbraken in Beek, Elsloo en Stein gepleegd te hebben.
Op 14 november 2002 omstreeks 01.00 uur werden twee autokrakers aangehouden op de Aronskelk te Elsloo (persbericht d.d. 14 november 2002). Een getuige zag het tweetal aan geparkeerde autos voelen en waarschuwde daarna de politie. Op de Burgemeester Eussenstraat werd het tweetal aangehouden terwijl een van beiden een gestolen autoradio in zijn bezit had. Deze bleek uit een op Groenewald te Stein geparkeerde personenauto gestolen te zijn. Het tweetal, 16 en 17 en respectievelijk wonende te Beek en Stein, werd in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld.
Uit het door de politie ingestelde onderzoek bleek dat het tweetal samen met anderen in wisselende samenstelling vele auto-inbraken pleegde in Beek, Stein en Elsloo. In de periode van eind september tot op heden werden er in het district Sittard ruim 100 auto-inbraken gepleegd. De buit bestond veelal uit autoradios/cdspelers, geluidsboxen, cds, brillen en sigaretten. De schade die er aangericht werd was soms vele malen groter dan de buit. Soms werden beide portierruitjes kapot geslagen en werd de audioapparatuur met grof geweld gesloopt waarbij grote schade ontstond aan het dashboard.

Deze week werden door de politie twee stelers, 16 en 14 jaar respectievelijk uit Beek en Neerbeek aangehouden. Zij bekenden de politie eveneens auto-inbraken te hebben gepleegd. Tot op heden heeft de politie bijna 40 auto-inbraken kunnen oplossen die terug te voeren zijn op het aangehouden vijftal. Van een aantal auto-inbraken bleek door de eigenaren in het geheel geen aangifte te zijn gedaan bij de politie.
Verder werden deze week twee helers door de politie gehoord vanweg hun betrokkenheid. Een daarvan, een 17 jarige jongen uit Beek, werd door de politie aangehouden. Hij is inmiddels in verzekering gesteld terwijl een tweede heler, een 15 jarige jongen eveneens uit Beek, alleen gehoord werd. Gelet op het aantal auto-inbraken dat nog niet is opgelost zal het onderzoek worden voortgezet en sluit de politie verder aanhoudingen niet uit.
Van de buit van de auto-inbraken is slechts een gedeelte teruggevonden.

De deze week aangehouden verdachten worden morgen aan de Officier van Justitie in Maastricht voorgeleid. Beide andere verdachten, die op 14 november werden aangehouden zijn inmiddels in bewaring gesteld.