Gemeente Ede

Gemeente sluit natuurstroomcontract met Nuon

De gemeente Ede wil een bijdrage leveren aan de vermindering van de uitstoot van CO2 als onderdeel van haar klimaatbeleid. Eén van de manieren om dit te doen is de inkoop van duurzaam opgewekte energie. Dat is stroom die is opgewekt door middel van biomassa: houtresten en afbreekbare restproducten uit bosbouw en papierindustrie. Sinds 1 januari 2002 is de energiemarkt open en de gemeente Ede heeft het huidige contract van grijze stroom, omgezet naar groene energie. Nuon wordt in 2003 de nieuwe leverancier voor natuurstroom.

Ede heeft een aanbesteding uitgeschreven in samenwerking met een aantal omliggende gemeenten zoals: Apeldoorn, Deventer, Arnhem, Nijmegen, Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel. Bovendien hebben ook enkele gemeenten in de Randstad en in de provincie Noord-Brabant deelgenomen aan de aanbesteding. Hierdoor is een zeer aantrekkelijke aanbieding ontstaan.
Naast alle gemeentelijke grootverbruik aansluitingen, doen ook direct door de gemeente Ede gesubsidieerde instellingen mee, zoals Stichting Bosbad te Lunteren, Stichting Cultura/ Bibliotheek en het Pallas Athene College te Ede.

Groene energie
Bij de keuze voor een combinatie van 65% groene en 35% grijze stroom maakt de gemeente gebruik van de Nuon producten Greenstep en Greenpower. Daarmee kan Ede per aansluiting de eerste 1.000.000 kWh die zij per jaar afneemt, volledig omzetten in groene energie. Daarvan is de eerste 50.000 kWh opgewekt met biomassa. De overige 50.000 kWh komt uit zogeheten kleinschalige waterkracht. Kleinschalige waterkracht is uit milieu-oogpunt te verkiezen boven grootschalige waterkracht. Grote stuwmeren waarin waterkracht wordt opgewekt, hebben een negatief effect op het milieu.

Nieuwe locaties bekijken
Binnen de gemeente Ede bestaan een aantal locaties waar natuurstroom wordt opgewekt. Om het duurzame karakter van de overeenkomst te benadrukken, wil Nuon in nader overleg met de gemeente bekijken of er nieuwe locaties zijn of bestaande locaties kunnen worden uitgebreid. Op dit moment wordt met behulp van zonnepanelen op het dak van het Raadhuis en bij het Milec gebouw reeds natuurstroom opgewekt. Op het dak van het Raadhuis staan 180 zonnepanelen, in 2002 zal daarmee in totaal ca 17.000 kWh natuurstroom opgewekt worden. Hiermee kunnen 6 Edese huishoudens een jaar lang van elektra worden voorzien.|

Expositie
Los hiervan zal de gemeente Ede doorgaan met het invoeren van energiebesparende maatregelen zoals: gebouwisolatie, het optimaliseren van bestaande cv installaties, het plaatsen van HR ketels, de aanschaf van energiezuinige kantoorapparatuur (zoals multifunctionele printer- en kopieerapparatuur, monitoren en pc's), het ontwikkelen van duurzaam bouwen. Over duurzaam bouwen loopt op dit moment een expositie in De Doelen aan het Raadhuisplein.

print deze pagina