Federatie van Ouderverenigingen

Stand van zaken Wvg

21 november 2002

Stand van zaken Wvg

Op 19 november heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de staatssecretaris van VWS, ambtenaren van VWS, en vertegenwoordigers van de cliëntenorganisaties FvO, CG-Raad en CSO. Het gesprek was een uitvloeisel van een brief van de cliëntenorganisaties over ernstige signalen dat gemeenten het mede door ons bevochten Wvg-protocol niet naleven en over de knelpunten die zich voordoen voor cliënten.De cliëntenorganisaties hebben de staatssecretaris kunnen doordringen van de knelpunten en de ernst van de situatie.
Afgesproken is dat de staatssecretaris de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG nu dringend verzoekt te bewerkstelligen dat de gemeenten het protocol toepassen. Ondertussen wordt in opdracht van de staatssecretaris op korte termijn een quick-scan uitgevoerd naar de naleving van het protocol door een onafhankelijk onderzoeksbureau; te onderzoeken bij gemeenten en bij cliëntenplatforms. Indien voor 1 april niet of onvoldoende naleving blijkt, zullen gemeenten via een algemene maatregel van bestuur aan de inhoud van het protocol gehouden worden.

Daarnaast is de FvO samen met CG-Raad en CSO bezig een meldpunt Wvg in te richten, en is bezig voorlichtingsbijeenkomsten in den lande te organiseren over het protocol. Deze bijeenkomsten zullen eind januari plaatsvinden, alle RFvO-consulenten zullen worden uitgenodigd. Binnenkort nader bericht.