Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 27 september 2002

'Waterproef': kinderen bouwen in zee

Tentoonstelling Bovenzaal NAi
9 oktober 2002 t/m 5 januari 2003

Wonen op het water, hoe zie je dat voor je? Ruim 200 kinderen lieten hun fantasie de vrije loop en gingen aan de slag met het ontwerpen van een waterdicht gebouw dat in de toekomst voor de kust van Hoek van Holland zou kunnen drijven. Het project is een initiatief van Stichting Archihoek. In het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) vindt de tentoonstelling 'Waterproef' plaats. Van 9 oktober 2002 tot en met 5 januari 2003 kunnen hier de tekeningen en ideeën van de kinderen worden bekeken en beluisterd.

achtergrond De veranderingen in de omgeving van Hoek van Holland zijn groot. De tweede Maasvlakte is inmiddels een feit en met de uitbreiding van de kust richting Scheveningen is een begin gemaakt. Waterproef is een middel om kinderen in Hoek van Holland te betrekken bij de veranderingen in hun directe leefomgeving.

betrokkenen Kinderen zijn wegwijs gemaakt in de wereld van de architectuur door studenten Bouwkunde en Civiele techniek van de Haagse Hogeschool. Deze studenten kregen een spoedcursus didactiek. In een workshop ontwikkelden de studenten samen met onderwijskundigen een lesprogramma voor de leerlingen van de drie basisscholen uit Hoek van Holland: de Rijckevorselschool, de Driemaster en de Jozefschool.

projecten Het project ging van start met een aantal lezingen aan studenten van de Haagse Hogeschool. Deze studenten hebben als gastdocenten lesgegeven aan de kinderen uit Hoek van Holland. Vervolgens hebben de kinderen in het zwembad in Hoek van Holland ondervonden wat de kracht is van het water. Ook kregen de kinderen een huiswerkopdracht, waarbij ze moesten aangeven wat ze zagen wanneer ze door hun drijvende huis heenliepen. Tenslotte werden er maquettes gemaakt in het NAi, waarvan enkele zijn nagebouwd op groot formaat in het huttendorp van de scouting van Hoek van Holland.

tentoonstelling In de tentoonstelling is dit hele proces dat de kinderen hebben doorlopen, te zien. Van idee tot schets, van gedachte tot maquette. Stap voor stap is te zien welke ideeën de kinderen uit Hoek van Holland hebben voor hun toekomst in het water.
---

meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Martine Heijnen, Astrid Karbaat, Cornelis Krul), tel 010-4401271, fax 010-4366975, e-mail: press@nai.nl.

---

NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - e-mail

veranderd: dinsdag, 1 oktober 2002