Provincie Limburg

Ontwerpplan bedrijventerrein St. Joost vastgesteld (340)

Duurzaamheid sleutelwoord

GS hebben het ontwerpplan 'Provinciaal economisch kerngebied St. Joost' vastgesteld. Voor nieuwe bedrijventerreinen tot 2010 is in Midden-Limburg 90 ha gereserveerd. Door zorgvuldig gebruik van de beschikbare ruimte is 5 ha minder nodig dan oorspronkelijk door Provinciale Staten geraamd. In het plan is natuurcompensatie opgenomen.

Het nieuwe terrein St. Joost ontwikkelt zich noordelijk van 'De Loop' en noordelijk van 'De Berk'. Beiden zijn bestaande bedrijventerreinen. St. Joost is bedoeld voor productie- en logistiekebedrijven die veel verkeer trekken. In het ontwerpplan is rekening gehouden met aansluiting van het terrein aan een toekomstige railterminal. Vervoer over het water is mogelijk via de bestaande laad- en loskade bij het Julianakanaal. Met deze maatregelen wordt het wegennet extra ontlast.

Het ontwerpplan is een aanvulling van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL). Hierin is opgenomen dat alle "nieuwe en te revitaliseren bedrijventerreinen duurzaam ontwikkeld, ingericht en beheerd moeten worden". Bij bedrijventerrein St. Joost is hiervoor een onderzoek uitgevoerd naar de manier waarop het bedrijventerrein op een zo duurzaam mogelijke manier ontwikkeld kan worden. De kansrijke mogelijkheden liggen vooral op zorgvuldig ruimtegebruik (bouwen in meerdere lagen en collectief parkeren), bedrijfsgerichte voorzieningen (gezamenlijk transportdienstencentrum) en duurzaam en energiezuinig bouwen.

Natuurcompensatie
De locatie van bedrijventerrein St. Joost is op basis van het meest milieuvriendelijke alternatief gekozen en uitgewerkt. Vooral de landschappelijke inpassing van het bedrijventerrein krijgt extra aandacht. Er is een milieuonderzoek met een ecologisch veldonderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat de Kamsalamander in de omgeving van de Slagmolen voorkomt. Het leefgebied van dit beschermde dier wordt in stand gehouden en kwalitatief verbeterd. Bij ingrepen in beschermde natuur-, bos- en landschapswaarden moet gelijktijdig de natuurcompensatie met het bouwrijp maken van het plan gerealiseerd worden. Dit betekent dat bij St. Joost de verloren gegane houtopstanden, laanbeplanting en leefgebied van de patrijs gecompenseerd worden.

Inzage
Het ontwerp ligt vanaf 26 november tot en met 23 december 2002 ter inzage in de bibliotheek van het Gouvernement en bij de gemeenten Echt, Maasbracht, Susteren en Roermond. De plantekst en -kaart van het ontwerp staat op www.limburg.nl - Wat doen we POL POL aanvullingen. 21-11-2002 17:23