Gemeente Winterswijk


21 november 2002

Nieuwbouw brede praktijkschool pronova in winterswijk

Het college van Burgemeester en Wethouders van Winterswijk is akkoord gegaan met volledige nieuwbouw van de praktijkschool Pronova aan de Wielewaalstraat in Winterswijk.
In het schoolgebouw wordt tevens een wijksteunpunt gerealiseerd. Na de sloopwerkzaamheden eind november wordt het terrein bouwrijp gemaakt. Het streven is om het gebouw in het najaar van 2003 in gebruik te nemen.

Pronova is een zelfstandige school voor leerlingen van 12-18 jaar die voorbereid worden op een plaats op de arbeidsmarkt. Pronova is in 2000 ontstaan uit een fusie van de Frankenschool voor Speciaal Voortgezet Onderwijs te Aalten, de afdeling SVO van de St. Ludgerusschool (Lichtenvoorde) en de afdeling SVO-MLK van De Korenburg (Winterswijk). Momenteel volgen de leerlingen onderwijs aan de vestigingen in Aalten en Winterswijk.
Met de realisatie van de nieuwe praktijkschool ontvangen zo'n 150 leerlingen in een zeer modern gebouw het nieuwe praktijkonderwijs.

Opmerkelijk aan het nieuwbouwconcept is de inpassing van een wijksteunpunt voor de bewoners van Winterswijk Zuid. Dit steunpunt wordt de werkplek van opbouwwerker Theo Tetelepta. Daarnaast zal de ruimte gebruikt gaan worden voor vergaderingen van het wijkteam en bewonerswerkgroepen. Tevens kunnen vertegenwoordigers van diverse instanties, zoals bijvoorbeeld de wijkagent, er spreekuur houden. Ook de wijkavonden voor de bewoners van Winterswijk Zuid zullen hier in de toekomst plaatsvinden. Door de centrale ligging in de wijk biedt het steunpunt goede mogelijkheden om de bewoners op een laagdrempelige wijze te betrekken bij het opzetten van allerlei buurtactiviteiten. Tijdens de komende wijkavonden in Zuid zal het wijkteam de bewoners verzoeken om voor die activiteiten suggesties aan te dragen.

School en wijk samen kunnen ook een meerwaarde hebben door gezamenlijk activiteiten te ondernemen. De eerste vormen van samenwerking in de wijk zijn al te zien:
de groenvoorziening van de speeltuinen 'de Hazelder' en 'de Rozenstraat' worden al onder handen genomen door de leerlingen van Pronova.

In de school worden 4 theorie - en 14 praktijkruimten gerealiseerd, waarbij samenwerking met het bedrijfsleven wordt gezocht. De gedachte aan een brede school wordt in een modern gebouw zichtbaar gemaakt. Zo kunnen de voorzieningen optimaal benut worden.

Leerlingen van het praktijkonderwijs moeten het hebben van praktische vaardigheden en worden met veel praktijkvakken en stages getraind naar zelfstandig functioneren. Nieuwe methodieken en specifieke opleidingen waarvoor erkende certificaten en diploma's worden behaald, stellen de leerlingen in staat succesvol een volwaardige plaats in de samenleving te verkrijgen.

De school is vernieuwend en biedt opleidingen met uitstekende mogelijkheden voor instellingen en het bedrijfsleven, zoals: lassen, machinale houtbewerking, groenvoorziening en medewerker magazijn, - detailhandel en - keuken.
De school beschikt over een uitgebreid netwerk van bedrijven en instellingen en haalt ook bedrijfswerk in de school voor arbeidstraining (interne stage).

Op maandagavond 10 februari 2003 van 19.00 uur tot 21.00 uur houdt Pronova 'open huis'. De eerste contouren van de nieuwbouw zijn dan al zichtbaar.