Belgacom

21 november 2002

Hoe vanuit het buitenland contact opnemen met het thuisfront?

Afschaffing niet-geautomatiseerde "Collect calls"

Vanuit het buitenland contact opnemen met een correspondent in België kan op tal van manieren. Vanaf 1 december 2002 schaft Belgacom één van die diensten af, de zogenaamde "Incoming Collect Calls with Belgacom Operator". In het licht van de talrijke alternatieve mogelijkheden is er duidelijk geen behoefte meer aan deze (overigens weinig gekende) dienst, die zo goed als niet meer wordt gebruikt: dit jaar waren er slechts 40 oproepen gedurende 9 maanden.

Om vanuit het buitenland contact op te nemen met het thuisfront zijn er veel mogelijkheden : men kan telefoneren vanuit het hotel, met een publieke telefoon, met de GSM, of ook via het internet mailen of sms-en. Daarnaast zijn er ook nog de volgende mogelijkheden:
* Bellen met een Belgacom Calling Card (al dan niet voorafbetaald)
* Bellen op kosten van de opgeroepene (via Belgacom Belgium Direct of via collect call).

Deze diensten en de tarieven staan beschreven op www.belgacom.be, (taal kiezen en vervolgens "Privé" en dan het stukje "mobiele oplossingen" aanklikken).

Wie wil telefoneren op kosten van de opgeroepene via Belgacom Belgium Direct vormt het gratis nummer van het land waar men verblijft en vervolgens het op te roepen vaste nummer in België. Het systeem zorgt voor de automatische doorschakeling van de oproep zodra de opgeroepene ermee heeft ingestemd het gesprek te betalen. De toegangsnummers en tarieven zijn te vinden op www.belgacom.be of te verkrijgen op het gratis nummer 0800 22040 (optie 3). Deze service is mogelijk vanuit meer dan 50 landen.
Vanuit de meeste andere landen kan men kiezen voor "Collect Calls". In dat geval neemt de klant in het buitenland via de lokale operator contact op met de bestemmeling in België. Indien deze akkoord gaat om de kosten op zich te nemen wordt de verbinding gemaakt. De kosten voor die bestemmeling liggen hier evenwel aan de hoge kant: tussen 0,5999 ¤ en 2,9995 ¤ per minuut, afhankelijk van het land van oorsprong en steeds met een minimum van 3 minuten, met daar bovenop een toeslag van 7,4988¤.

Collect calls waarvoor een manuele interventie nodig is van een Belgacomoperator worden afgeschaft met ingang van 1 december 2002. De andere collect calls alsook de geautomatiseerde dienst Belgacom Belgium Direct worden verder aangeboden voor de klanten die dit wensen.

(alle tarieven zijn BTW inbegrepen)