PvdA Europees parlement


Europees Parlement wil verbetering financiëel toezicht

21 november 2002
Het Europees Parlement mengt zich met een -vandaag aangenomen- eigen initiatief rapport, opgesteld door PvdA Europarlementariër Ieke van den Burg, in de discussie over de toekomst van het toezicht op de financiële sector in Europa.
Vorige week kondigde de Nederlandse minister van financiën Hoogervorst in zijn Fortis-lezing maatregelen aan om het vertrouwen in de financiële markten te herstellen. Financiële schandalen zoals Worldcom en ENRON hebben in de Verenigde Staten, maar ook in Europa en dus in Nederland, de roep om effectief toezicht in de financiële sector, op banken, verzekeringen en pensioenfondsen, versterkt.

"Een geïntegreerd Europees toezicht is hard nodig om de financiële markten en hun spelers effectief te kunnen controleren. Het Europees Parlement reikt hiervoor een hele serie praktische voorstellen voor samenwerking en coördinatie aan en bepleit een verdere Europese integratie van het toezicht. Het wordt tijd dat er actie ondernomen wordt om het vertrouwen in de financiële markten te herstellen en samenwerking op het gebied van financiëel toezicht in de Europese Unie te versterken", aldus Van den Burg.

Het Parlement geeft ook een eerste inhoudelijke reactie op de voorstellen van de EcoFin Raad om de zogenaamde Lamfalussy-procedure (het delegeren van gedetailleerde regelgeving naar comité's van ambtenaren en toezichthouders, zoals dat m.b.t. de effectenhandel - het CESR van Docters van Leeuwen - al is gebeurd) ook naar de bank- en verzekeringssector uit te breiden. In het Europees Parlement bestaan daartegen nogal wat bezwaren, omdat de rol van het Parlement als medewetgever nog niet goed geregeld is. Raad en Commissie werden gedwongen tot 'commitment' om verdragswijziging te realiseren.