PvdA Europees parlement


Kyoto-proces in gevaar

21 november 2002
PvdA Europarlementariër Dorette Corbey heeft EU Commissaris Wallström van Milieu dringend gevraagd zich actiever op te stellen in de internationale klimaatonderhandelingen.
Volgens de Nederlandse parlementariër houdt de EU te weinig rekening met de belangen van de ontwikkelingslanden, waardoor er voor de VS alle ruimte ontstaat hun anti-Kyoto opvatting te verspreiden.

Corbey: "Konkreet gaat het om 2 zaken: Ten eerste moet er meer aandacht en vooral meer geld komen voor de aanpassing aan klimaatverandering, want veel ontwikkelingslanden hebben te maken met 'extreme weather events'. Bescherming tegen overstromingen is duur - en stormen kunnen grote schade aanrichten. Het klimaatprobleem is veroorzaakt door de industrielanden. Wij hebben daarom een verantwoordelijkheid om aanpassingen aan klimaatverandering te financieren. Het verwijt van ontwikkelingslanden dat we onze verantwoording niet nemen is terecht - dat moet dus veranderen.

Ten tweede moet de EU duidelijk maken dat ontwikkelingslanden voorlopig geen reductieverplichtingen krijgen. Per hoofd van de bevolking stoot de VS 20 (!) keer zoveel CO2 uit dan India. Nú de ontwikkelingslanden vragen de uitstoot van CO2 te verminderen is absurd. De EU moet streven naar een rechtvaardige verdeling van uitstootrechten per hoofd van de bevolking. Zonder rechtvaardige verdeling is het internationale klimaatbeleid kansloos."

PvdA Europarlementariër Dorette Corbey sprak met Commissaris Walström tijdens het debat over het werkprogramma van de Commissie 2003. Het Europees Parlement zocht zelf contact met de Russische Doema om ook Russische parlementsleden van het belang van Kyoto te overtuigen.