PvdA Europees parlement


Europees Parlement versterkt rechten uitzendkrachten

21 november 2002
Het Europees Parlement heeft vandaag een rapport van PvdA Europarlementariër Ieke van den Burg aangenomen over voorstellen van de Europese Commissie voor een Richtlijn over uitzendwerk. De Richtlijn erkent de uitzendsector als een normale sector met grote betekenis voor de arbeidsmarkt en beschermt tegelijkertijd uitzendkrachten door hen ten minste dezelfde basisarbeidvoorwaarden te geven als werknemers van het inlenend bedrijf.

Van het principe van gelijke behandeling kan worden afgeweken bij CAO of bij vaste arbeidscontracten met het uitzendbureau die ook recht geven op doorbetaling van loon tussen uitzendopdrachten in.

Van den Burg: "Ik heb geprobeerd een balans te vinden tussen flexibiliteit en zekerheid. Het Parlement heeft me hierin gesteund. Dit is belangrijk. Niet alleen voor uitzendkrachten, die door heel Europa nu beschermd zullen worden door Europese wetgeving, maar ook voor Europese wetgeving op sociaal gebied in het algemeen."

"Europese wetgeving op sociaal gebied was uit de gratie, maar deze beslissing geeft een enorme stimulans aan de Commissie, Raad en sociale partners, om ook op dit terrein Europa meer inhoud te geven. De VVD heeft, gesteund door VNO-NCW, geprobeerd de kern van mijn voorstellen te ondermijnen door uitzendopdrachten korter dan 12 maanden bij voorbaat uit te zonderen van het principe van gelijke behandeling. Deze poging is gelukkig gestrand in het Parlement. Laat dit een duidelijke boodschap zijn", aldus de PvdA Europarlementariër