Arbouw


Persbericht

Resultaten evaluatie: milieuvriendelijke ontkistingsmiddelen winnen terrein

De evaluatie van het A-blad Ontkistingsmiddelen in de bouw wijst onmiskenbaar op een verschuiving naar meer arbo- en milieuvriendelijke in plaats van schadelijke producten in ontkistingsmiddelen. Deze ontkistingsmiddelen betekenen een duidelijke stap vooruit voor de gezondheid van de werknemer op de bouwplaats.

In januari 1999 bracht Arbouw het A-blad Ontkistingsmiddelen in de bouw uit. Met het A-blad wordt de toepassing van arbo- en milieuvriendelijke ontkistingsmiddelen gestimuleerd. Sommige tot dan toe veel gebruikte oplosmiddelhoudende ontkistingsmiddelen kunnen schadelijk zijn.voor de gezondheid van werknemers. De middelen kunnen leiden tot verhoogde kans op huidaandoeningen en beschadiging van het centrale zenuwstelsel. In 2001 werd het A-blad in opdracht van Arbouw geëvalueerd door het IVAM in Amsterdam. Het doel van de evaluatie was nagaan of het marktaandeel van arbo- en milieuvriendelijke ontkistingsmiddelen toeneemt en in hoeverre de ontkistingsmiddelen op goede wijze worden geclassificeerd. Onder de leden van de stichting Betonlosmiddelfabrikanten (SBLF) werd een enquête gehouden en werden de productinformatiebladen opgevraagd. Ook werden tijdens een steekproef de gegevens van twaalf ontkistingsmiddelen verzameld en geanalyseerd.

Uit het onderzoek kan worden geconcludeerd dat er in de afgelopen drie jaar een verschuiving is opgetreden naar het gebruik van arbo- en milieuvriendelijke ontkistingsmiddelen. De hoeveelheid gebruikte minerale olie nam af met éénderde, de hoeveelheid oplosmiddelen nam af met bijna een kwart. De hoeveelheid gebruikte (arbovriendelijke) plantaardige olie en water verdubbelde bijna.
Uit het onderzoek blijkt tevens dat de leveranciers van de ontkistingsmiddelen de classificatie van arbovriendelijke producten uit het A-blad op de goede wijze hanteren in hun veiligheids-informatiebladen (VIB) die zij bij de ontkistingsmiddelen leveren. Er zijn geen onregelmatigheden ontdekt die erop duiden dat de middelen ten onrechte in een gunstige klasse worden ingedeeld.