Ministerie van Justitie

Staat van handhaving Analyse verlening en handhaving vergunningen in 13 casusgemeenten

Utrecht, 21 november 2002 GW08/rapport/027l

Onderzoek in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie centrum (WODC) van het Ministerie van Justitie.


Inhoud

1 Samenvatting 4
2 Opzet onderzoek 8
2.1 De incidenten en het inzicht 8
2.2 Begeleiding onderzoek 9
3 Profiel casusgemeenten 11
3.1 Kenmerken 11
4 Werkwijzen 12
4.1 Normen 12
4.1.1 Vertrekpunt 12
4.1.2 Praktijk 13
4.1.3 Observaties rond gebruik normen 14
4.2 Programmatisch handhaven en gebruik instrumenten 14 4.2.1 Vertrekpunt 14
4.2.2 Praktijk 15
4.2.3 Observaties programmatisch handhaven en instrumenten 16 5 Inzet en productie 17
5.1 Formatie 17
5.2 Productie (output) 18
5.3 Functieschalen 19
5.4 Observaties formatie, productie en functieschalen 19 6 Organisatie van de 'handhaving' 20
6.1 Vertrekpunt 20
6.2 Structuur 20
6.3 Functiescheiding 20
6.4 (Integraal) Handhavingsoverleg 21
6.5 Observaties organisatie, functiescheiding en handhavingsoverleg 21 7 Democratische inbedding 22
7.1 Vertrekpunt 22
7.2 Bestuurlijke betrokkenheid 22
7.3 Bestuurlijke rapportage 23
7.4 Bestuurlijke 'temperatuur' 23
7.5 Observaties bestuurlijke betrokkenheid, rapportage en temperatuur 24 8 Kwaliteit 25
8.1 Vertrekpunt 25
8.2 Formatief handhavingstekort 25
8.3 Zelfevaluatie experts 26
8.4 Professioneel handhavingstekort 28
8.5 Juridisch handhavingstekort 28
8.6 Observaties handhavingstekort 28


Andersson Elffers Felix

9 Normen en kengetallen 29
9.1 Handhavingsnormen 29
9.2 Productienormen 30
9.3 Programma, normen en kengetallen 30
10 Conclusies en aanbevelingen van AEF 32
10.1 Organiseer meer bestuurlijke aandacht 32
10.2 Ontwikkel normen en index voor monitoring 33 10.3 Versterk integraal programmatisch handhaven 34 10.4 Versterk lokale democratische inbedding 35 10.5 Leg relatie tussen bestuurlijke ambities en benodigde middelen 36 Bijlage 1 Verantwoording onderzoek in casusgemeenten 37 Bijlage 2 Overzichtstabellen formatie, productie en schaal casusgemeenten 42 Bijlage 3 Berekeningen formatief tekort verlening en handhaving 45 Bijlage 4 Reactie beoordelingscommissie 50

p 3
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

1 Samenvatting
In opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum (WODC) van het Ministerie van het Justitie heeft Andersson Elffers Felix (AEF) verkennend onderzoek gedaan naar 'de staat van de handhaving' bij gemeenten. Het betreft een kwalitatief onderzoek in een beperkt aantal (13) casusgemeenten. Onderwerp van onderzoek is de vergunningverlening en handhaving van gemeentelijke veiligheidsvoorschriften ten aanzien van bouw en inrichtingen (bouw-, milieu- en brandveiligheidsregelgeving). Doel is meer inzicht te krijgen in:
- personeelsformatie en middelen

- organisatie van de vergunningverlening en handhaving
- productie

- werkwijzen

- normen en kengetallen.
In periode februari/mei zijn bij de casusgemeenten rond de bovenstaande onderwerpen gegevens verzameld en gesprekken gevoerd (op ambtelijk niveau). Daarna zijn de onderzoeksgegevens geanalyseerd. De aangeleverde gegevens zijn door de gemeenten bilateraal getoetst. De gevonden verschillen en de verklaring van de gevonden verschillen in de analyse zijn plenair getoetst.
De 13 gemeenten zijn op basis van een zorgvuldige procedure geselecteerd. Na de selectie is getoetst of het qua structuur geen a-typische gemeenten zijn. Het onderzoek geeft een eerste beeld van de handhaving in 'modale Nederlandse gemeenten'. De (vier) grote steden en gemeenten met minder dan 20.000 inwoners vallen daar buiten; deze zijn niet onderzocht. Hieronder zijn de belangrijkste observaties weergegeven. Het gebruik van normen
Met betrekking tot normen kan een onderscheid worden gemaakt naar handhavingsnormen en naar productienormen. Onder een handhavingsnorm wordt hier verstaan: het gewenste handhavingsniveau. De handhavingsnormen geven de bestuurlijke ambities aan op het terrein van de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving en welke risico's het bestuur acceptabel acht. De productienormen geven de relatie aan tussen het risico van een inrichting en de intensiteit van de inzet (weergegeven in uren en controlefrequenties) die nodig is voor een professionele toetsing in het kader van vergunningverlening en handhaving. Hanteren van normen ziet AEF als één van de noodzakelijke verschijningsvormen van professioneel handhavingsbeleid. Op de door ons bestudeerde terreinen komen in de casusgemeenten duidelijk verschillen naar voren. In aflopende volgorde ontstaat het volgende beeld: De casusgemeenten hebben in de meeste gevallen (negen) voor de brandweer eigen normen ontwikkeld. De algemeen geaccepteerde prevap-norm (preventie actie plan) is daarbij als uitgangspunt gehanteerd. Zeven van de dertien casusgemeenten hebben voor milieu eigen normen ontwikkeld. De basis daarvoor ligt meestal in de BUGM/VOGM normen1. Op het terrein van bouw- en woningtoezicht (BWT) wordt het minst met normen gewerkt. Enkele casusgemeenten hebben eigen normen ontwikkeld. In casusgemeenten met eigen productienormen zijn deze ook formeel vastgesteld door de gemeenteraad. 1
(Vervolg) Bijdrageregeling Uitvoering (Ontwikkeling) Gemeentelijk MiIieubeleid p 4
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Kortom: voor alle drie de terreinen gelden er in de casusgemeenten verschillende opvattingen over normen. Belangrijk is te constateren dat er, behoudens voor de brandweer, geen algemeen geaccepteerde beroepsstandaard voor de normering van vergunningverlening en handhaving is.
Programmatisch handhaven en het gebruik van instrumenten Naar aanleiding van de analyses van de rampen in Enschede en Volendam wordt algemeen aanbevolen om de verschillende onderdelen van de handhaving beter op elkaar af te stemmen en om op een meer programmatische wijze te handhaven. We zien dat geïntegreerde handhavingsprogramma's voor zowel brandweer als milieu als bouw- en woningtoezicht in een beperkt aantal casusgemeenten in ontwikkeling zijn. In de andere casusgemeenten zijn er (nog) geen integrale handhavingsprogramma's. Het merendeel van de casusgemeenten werkt met werkplannen voor de afzonderlijke terreinen (brand, milieu, BWT), in deze werkplannen zijn alleen gegevens over te realiseren uren (gekoppeld aan de beschikbare formatie) opgenomen en geen beoogde kwantitatieve resultaten.
Opnieuw vormt de brandweer hierop een uitzondering: het instrument activiteitenplan of bedrijfsplan wordt bij de helft van de casusgemeenten intensief gebruikt en is bij drie gemeenten in ontwikkeling. Dit instrument kent een behoorlijke mate van gedetailleerdheid. Het bestuur kan hiermee prioriteiten stellen en de voortgang monitoren. Formatie, productie en functieschalen
In het onderzoek is geïnventariseerd hoeveel formatie er wordt ingezet op vergunningverlening en handhaving, hoeveel 'productie' daar mee gerealiseerd wordt en wat het niveau van de formatie is.
Tabel2: gemiddelde aantallen fte voor de grote en de kleine casusgemeenten per 10.000 inwoners voor handhaving (Ver= vergunningverlening, T&H= toezicht en handhaving, Tot= totaal). Brand BWT Milieu Totaal generaal Ver T&H Tot Ver T&H Tot Ver T&H Tot Ver T&H Tot Groot 0,29 0,20 0,50 0,76 0,92 1,98 0,55 0,79 1,34 1,60 1,91 3,82 Klein 0,40 0,16 0,75 1,11 0,58 1,85 0,54 0,69 1,23 2,05 1,43 3,82 De tabel maakt het mogelijk de inzet voor de handhaving te vergelijken tussen de grotere en kleinere casusgemeenten: het algemene beeld is dat de formatie per 10.000 inwoners bij grote en kleine gemeenten ongeveer gelijk is. De kleine gemeenten concentreren hun aandacht op verlening; de grote meer op toezicht en handhaving. 2 de totalen wijken in enkele gevallen af van de som der onderdelen. Dat komt omdat in deze gevallen de gegevens over de afzonderlijke onderdelen niet bekend zijn. De verhouding tussen grote en kleine gemeenten op die afzonderlijke onderdelen is hiervoor gecorrigeerd. p 5
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Tabel: gemiddelde productie op handhavingsgebied per jaar, per 10.000 inwoners (Ver= Vergunningverlening, T&H= toezicht en handhaving) Brand BWT Milieu Totaal generaal Ver T&H Ver T&H Ver T&H Ver T&H Groot 8 29 114 188 9 44 131 261 Klein 22 22 115 118 10 57 147 197 Uit deze tabel blijkt dat de kleine gemeenten meer verlenen dan de grote gemeenten, en dat de grote gemeenten een hogere productie per 10.000 inwoners hebben voor toezicht en handhaving. Deze observatie spoort met de conclusie uit de vorige tabel, dat de kleine gemeenten relatief meer formatie inzetten voor Verlening en de grote meer voor Toezicht en Handhaving.
Tabel: gemiddelde functieschaal medewerkers vergunningverlening en handhaving Gemiddelde schaal Brand BWT Milieu Groot 7,9 9,5 9,5 Klein 8,5 8,9 8,8 De functieschalen van de medewerkers in de grote casusgemeenten zijn gemiddeld genomen iets hoger dan in de kleine casusgemeenten. Het verschil is echter niet groot. Organisatie, functiescheiding en handhavingsoverleg Een beoordeling van de handhavingsorganisatie wijst uit dat er in de casusgemeenten niet gesproken kan worden van 'de handhavingsorganisatie'. Die bestaat uitsluitend virtueel. De verschillende handhavingsfuncties en de verschillende clusters zijn verspreid binnen de gemeentelijke organisatie aanwezig.
Functiescheiding tussen vergunningverlening en toezicht/handhaving komt bij brand en bouw- en woningtoezicht meestal niet voor. Bij milieu vaak wel. In vijf van de dertien casusgemeenten (zowel klein als groot) is er sprake van een integraal handhavingsoverleg. In de meeste gevallen is dat recentelijk (in de afgelopen één á anderhalf jaar) opgestart.
Bestuurlijke betrokkenheid, rapportage en 'temperatuur' In het onderzoek is gekeken naar de betrokkenheid van het bestuur bij de handhaving; betrokkenheid in de meer praktische zin. Wat opvalt is dat de gemeenteraad in zowel de grote als de kleine casusgemeenten in praktische zin maar beperkt betrokken is bij de beleidsvorming en prioritering. Slechts in twee kleinere casusgemeenten is wel sprake van sterke praktische bestuurlijke betrokkenheid bij het formuleren van prioriteiten en het beleid. Bij de meeste casusgemeenten wordt er (alleen) gerapporteerd in het kader van de begrotingscyclus. Over incidenten en de inzet van dwangmiddelen wordt overigens vrijwel altijd gerapporteerd aan de Raad.
Als gekeken wordt naar de betrokkenheid in de meer emotionele zin dan valt op dat er in de grotere casusgemeenten meer bestuurlijke aandacht voor het thema handhaven bestaat dan in de kleinere casusgemeenten. De aandacht voor het thema handhaven is de afgelopen jaren sterk toegenomen, ook bij gemeentebesturen. Vooralsnog heeft dit in de meeste casusgemeenten echter nog niet geleid tot een bijstelling van prioriteiten en het beleid. p 6 GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Zelfevaluatie kwaliteit door de professionals
De ondervraagde sleutelfiguren van de casusgemeenten kwalificeren de kwaliteit van de medewerkers als 'voldoende'. Over de hele linie is er volgens de betrokkenen sprake van een formatietekort, dat te maken heeft met drie ontwikkelingen:
- de bestuurlijke en maatschappelijke aandacht voor het onderwerp is toegenomen hetgeen leidt tot extra vragen vanuit het gemeentebestuur en dus tot extra werk
- 'de markt' trekt aan de goede mensen, er is personeelsverloop, er zijn zo nu en dan vacatures, het begeleiden van mensen kost extra tijd

- er worden hogere eisen gesteld (in algemene termen geformuleerd) aan de kwaliteit van de handhaving.
De discussie over 'hoe goed is goed genoeg' wordt overigens wel breed (op ambtelijk niveau) gevoerd. Deze kwaliteitsdiscussie ontbeert vooral bij BWT en enigszins bij milieu enige 'hardheid' omdat het ontbreekt aan normen. Bij de brandweer vindt een inhaalslag plaats, mede mogelijk gemaakt door extra impulsen van het rijk. De sleutelfiguren zijn van mening dat bij BWT er een groot tekort is, dat door het gebrek aan normen echter moeilijk te kwantificeren is. Bij milieu is er een wisselend beeld.
Handhavingstekort
Er lijkt sprake te zijn van een professioneel, juridisch en formatief tekort op vergunningverlening en handhaving in de casusgemeenten. Het formatieve tekort op vergunningverlening en handhaving bij brand is op berekend op circa 27 fte. Voor milieu en BWT kan het formatief tekort niet berekend worden omdat voor die sectoren algemene productienormen ontbreken (zie ook 'normen'). De berekening van het formatieve tekort op verlening en handhaving kan, met de nodige slagen om de arm, worden geëxtrapoleerd naar de situatie voor alle Nederlandse gemeenten. Het formatieve tekort op vergunningverlening en handhaving bij brand voor heel Nederland komt dan op 465 fte.
Ontwikkelen normen en kengetallen
Zoals ook in de observatie over normen weergegeven, ontbreekt het bestuurders veelal nog aan normen en kengetallen om de handhaving door gemeenten te beoordelen en te besturen. De consequentie daarvan is dat bestuurders geen inzicht hebben in de staat van de handhaving en dat ze evenmin de ontwikkeling van de handhaving in de tijd kunnen volgen binnen hun gemeenten.
Een deel van de opdracht was daarom om normen en kengetallen te ontwikkelen als handvat voor bestuurders. Dit is gebeurd in samenspraak met sleutelfunctionarissen uit de betrokken gemeenten. Het is goed mogelijk gebleken om dat te doen, voortbouwend op datgene wat enkele gemeenten al hadden ontwikkeld. Voorwaarde is wel dat het bestuur van een gemeente allereerst prioriteiten stelt in haar beleid. Vervolgens kunnen op basis van deze prioriteiten normen worden gedefinieerd en de bijbehorende kengetallen. In hoofdstuk 9 wordt hier een voorproefje van gegeven, in de bijlage Normen en kengetallen is dit verder uitgewerkt. p 7 GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

2 Opzet onderzoek
2.1 De incidenten en het inzicht
De rampen en bijna rampen die ons land in de afgelopen 2 jaar hebben opgeschrikt voeden de behoefte om te kunnen beschikken over een beeld van de inspanningen van gemeenten inzake verlening en handhaving van vergunningen. Idealiter is in deze 'staat van de handhaving' op alle relevante domeinen aangegeven. Hierbij gaat het erom op welke manier individuele en samenwerkende (overheids)instanties en -bestuurslagen resultaten boeken en inspanningen leveren ten aanzien van:

- toezicht/controle op naleving van opgelegde normen
- dreigen of toepassen van dwangmiddelen bij de overtreding van normen. Zo ver is het echter nog lang niet. De resultaten, organisatie en inzet van bijvoorbeeld een doorsnee gemeente zijn zelfs te weinig bekend om een antwoord te kunnen geven op de vraag, waar een impuls van de Rijksoverheid op gericht zou moeten zijn en wat die zou kosten om een concrete stap naar hogere normhandhaving te kunnen zetten. Ook ontbreken er kengetallen waarmee bestuurders en volksvertegenwoordigers zich een oordeel kunnen vormen over prestaties en inspanningen.
Tegen de achtergrond van de incidenten en de notie van het gebrekkig inzicht is een gevoel van een 'bestuurlijke handhavingstekort' ontstaan. In dat kader heeft de Minister van Justitie middels het WODC het initiatief genomen om via casus-onderzoek naar handhaving van gemeentelijke veiligheidsvoorschriften ten aanzien van bouw en inrichtingen (bouw-, milieu- en brandveiligheidsregelgeving) meer inzicht te krijgen in:
- personeelsformatie en middelen: kwantiteit en kwaliteit, uitgesplitst naar vergunningverlening en toezicht/handhaving

- organisatie: organisatieschaal (centraal of decentraal), organisatie-inrichting (wel/geen functiescheiding), organisatie van de democratische inbedding van het handhavingsbeleid
- productie: een beeld van de gerealiseerde output volgens geschikte indicatoren en eventuele indicaties voor verbanden tussen prestaties en de input en/of organisatie (hypothesen die inhoudelijk plausibel zijn, zijn uiteraard niet kwantitatief te onderbouwen in dit beperkte onderzoek)

- werkwijze: zoals een al dan niet programmatische en beleidsmatige invulling van de handhaving, werken met een handhavingsplan

- kengetallen: bestuurlijk relevante sturingskentallen op basis waarvan de staat van de handhaving kan worden beoordeeld en bestuurd.
Het onderzoek sluit verder aan bij de motie van de leden Van der Hoeven en Barth van 18 oktober 2001 die door de Tweede Kamer is aanvaard, waarin de regering is verzocht te onderzoeken in hoeverre de gemeenten de voorschriften op het gebied van veiligheid daadwerkelijk handhaven (Tweede Kamer, 2001-2002, 28000 VII, nr. 9). Aan Andersson Elffers Felix (AEF) is gevraagd om binnen meegegeven kaders een dergelijk onderzoek uit te voeren. Het gaat om een eerste verkenning van de handhavinginspanningen bij een beperkt aantal casusgemeenten.
Het onderzoek is er op gericht om door middel van casusonderzoek in gemeenten (variërend in grootte) inzicht te krijgen in de handhavingsinspanning op de genoemde terreinen (milieu-, brand- en bouwveiligheidsvoorschriften). De uitkomsten hiervan zijn beschreven in hoofdstuk 3 tot en met 8 van dit rapport.
p 8 GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

'Handhaving' is in dit onderzoek beperkt tot toezicht/controle - dat laatste veelal afzonderlijk genoemd - en het dreigen met of toepassen van bestuurlijke dwangmiddelen (sancties) bij de overtreding van normen. Inspanningen met betrekking tot de voorbereiding van juridische procedures en procedures na het opleggen van sancties zijn niet in het onderzoek betrokken. Ook buiten beschouwing blijven inspanningen met betrekking tot de effectuering van opgelegde sancties, alsmede strafrechtelijke handhavingsinspanningen. Vergunningverlening is daarentegen wel onderzocht. Verwezen wordt naar de overige bijlagen voor de beschrijving van de gehanteerde begrippen.

Vervolgens zijn normen en kengetallen ontwikkeld op basis waarvan bestuurders de staat van handhaving kunnen beoordelen en sturen. De uitkomsten hiervan zijn samengevat in hoofdstuk 9 en uitgebreid beschreven in een aparte bijlage. De onderzoeksresultaten zijn vastgelegd in drie deelrapportages:
- Deel I: (de onderhavige rapportage): Analyse handhavingsinspanning casusgemeenten. Een analytische beschouwing van de bevindingen over alle casusgemeenten.
- Deel II: Beschrijving handhavingsinspanning casusgemeenten. Een beschrijving van de onderzoeksresultaten per casusgemeente.

- Deel III: Bestuurlijk relevante normen en kengetallen vergunningverlening, toezicht en handhaving (bouw, milieu en brandveiligheid).
2.2 Begeleiding onderzoek
Het onderzoek is langs verschillende wegen begeleid en getoetst. Begeleidingscommissie
De begeleidingscommissie is ingesteld door het WODC en waarborgt de kwaliteit van het onderzoek in de zin van beleidsmatige bruikbaarheid, wetenschappelijke kwaliteit en planning. De begeleidingscommissie is als volgt samengesteld:
- prof. mr. L.J.J. Rogier, Erasmus Universiteit Rotterdam, voorzitter
- ing. G.K. Swillens, burgemeester Wijk bij Duurstede
- drs. J.P. Maasland, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- mr. drs J.H. Mensen, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- mr. B. Knieriem, mr. Y. van Setten Vereniging van Nederlandse Gemeenten
- drs. J.M. Vaneman, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Arbeidsinspectie
- mr. B. Goinga, Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, VROM- Inspectie regio Noord-West

- drs. Y.H.G. van Hoef, Algemene Rekenkamer

- mr. dr. J.L.M. Boek, Ministerie van Justitie
- drs. Y.M. van Veldhoven, Ministerie van Justitie
- drs. A. ten Boom, Ministerie van Justitie, Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum.
p 9
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Beoordelingscommissie
Daarnaast is een Beoordelingscommissie, ingesteld door AEF, gevraagd het onderzoek te toetsen. Deze onafhankelijke commissie kende twee doelen: (1) Validering en plausibiliteit (bruikbaarheidstoets), in de zin van een onafhankelijk oordeel vanuit de praktijk over tussenproduct(en) van het onderzoek.
(2) Agendering,
in de zin van gebruik maken van het bestuurlijk momentum zoals de start van het nieuwe kabinet. Deze commissie bestond uit de volgende gezaghebbende experts uit de praktijk, bestuurders en niet-bestuurders:
De heer drs H.G. Ouwerkerk Burgemeester Almere De heer mr G.J. de Graaf Burgemeester Apeldoorn De heer mr G.A. Biezeveld Arrondissementsparket 's-Gravenhage De heer drs H. van Scherpenzeel Regiodirecteur/inspecteur VROM-inspectie zuid De heer R.C. Robbertsen Burgemeester Ede De heer J.D. Berghuijs Regionaal commandant Brandweer Rotterdam Rijnmond De heer mr B. Poelert Korpschef Politie Gelderland Zuid De heer Swillens Burgemeester Wijk bij Duurstede Experts uit de casusgemeenten, werkgroepen
Vanuit de casusgemeenten zijn experts betrokken bij het onderzoek. Hun bijdrage is gericht geweest op: harmoniseren te hanteren begrippen en gegevensdefinities, aanleveren onderzoeksgegevens, toetsen verwerking onderzoeksgegevens, faciliteren onderzoek in de gemeenten, inbreng vanuit de praktijk in de discussies over het te hanteren toetsingskader en normeringen. De betrokken experts zijn te typeren als sleutelfiguren (ambtelijk) op de onderscheiden handhavingsterreinen uit de betrokken gemeenten. Daarnaast zijn experts betrokken van regionaal en landelijk opererende organisaties. Concepten van deze rapportage zijn getoetst door de begeleidingscommissie en door de beoordelingscommissie. Het verslag van de beoordelingscommissie is als bijlage opgenomen. Daarnaast zijn de uitkomsten bilateraal en plenair getoetst bij experts uit de betrokken gemeenten en bij enkele bestuurders.
p 10
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

3 Profiel casusgemeenten
De betrokken gemeenten zijn op basis van een zorgvuldige procedure geselecteerd (zie Bijlage 3). Na de selectie is getoetst of de keuze in termen van structuur niet op a-typische gemeenten is gevallen. De groep casusgemeenten is op de getoetste criteria (bebouwde oppervlakte, bedrijven, woningen, inwoners, lage inkomens, minderheden, cluster openbare orde en veiligheid, cluster fysiek milieu) te typeren als groep 'modale Nederlandse gemeenten'. Het onderzoek geeft een beeld van de 'modale Nederlandse gemeenten'. Er worden geen uitspraken gedaan over de (vier) grote steden en over gemeenten met minder dan 20.000 inwoners.
3.1 Kenmerken
In de onderstaande tabel zijn kenmerken van de in het onderzoek betrokken casusgemeenten opgenomen. Naast algemene omvangkenmerken zijn er voor Bouw en Woning Toezicht (BWT) en brand de hoofdclusters van de prevap-norm (Preventie Actieplan van de brandweer) gehanteerd. Voor milieu zijn de categorieën van de VNG / wet milieubeheer gehanteerd. De gegevens zijn aangeleverd door de gemeenten. Dit zijn actuele gegevens. Gemeente3 C1 C2 C3 D1 D2 D3 D4 D5 E1 E2 E3 E4 E5 Inwoners 25 30 200 150 40 35 65 120 25 150 35 35 90 Oppervlakte 7.000 1.100 12.000 3.000 1.500 2.000 4.500 10.000 12.500 35.000 15.000 2.500 10.000 Grootte (naar inw. aantal) klein klein groot groot klein klein klein groot klein groot klein klein groot BWT en Brandveiligheid: soort inrichtingen/gebouwen (Prevap) Byz.geb. incl. woonfunctie 10 5 35 65 20 5 5 35 10 30 10 20 110 Geb. met logiesfuncties 30 5 15 260 10 25 30 170 5 25 30 35 25 Geb. met onderwijsfunctie 30 35 220 190 40 35 70 215 30 150 45 45 135 Gezondheidszorg-geb. 1-5 1-5 5-10 10-15 1-5 1-5 1-5 30-40 1-5 1-5 1-5 5-10 10-15 Bedrijfsgebouwen 20 75 260 220 95 15 220 1200 110 100 45 185 465 Geb. voor wegverkeer 15 15 20 110 10 65 105 20 40 20 0 25 0-5 Geb. met publieksfunctie 115 110 535 740 105 180 230 980 105 355 120 250 510 Totaal BWT en brand 225 250 1.095 1.600 285 330 665 2.660 305 680 255 575 1.260 Milieu: inrichtingen Wet MilieuBeheer / VNG
Categorie 1 210 20 1.525 1.125 315 365 530 1.185 385 985 335 290 210 Categorie 2 525 35 1.430 1.405 235 600 905 715 365 1.830 435 455 700 Categorie 3 120 45 770 345 30 300 375 130 210 515 135 140 275 Categorie 4 5 40 280 30 5 35 75 10 15 60 25 10 75 Totaal milieu 860 140 4.005 2.905 585 1.300 1.885 2.045 975 3.390 930 895 1.445 Van de dertien casusgemeenten zijn er vijf 'grotere' gemeenten met een inwonertal tussen de 70.000 en 200.000 inwoners. Er zijn acht 'kleinere' gemeenten met een inwonertal tussen de 20.000 en 70.000 inwoners. Er zijn zes gemeenten met een totaal oppervlakte van 10.000 ha of groter. De overige gemeenten hebben een oppervlakte tussen de 2.000 en 4.500 ha. Het aantal inrichtingen (volgens prevap richtlijnen) varieert tussen de 225 en 2660. Er zijn vier grote gemeenten met meer dan 1.000 inrichtingen. De gebouwen met een publieksfunctie vormen een groot aandeel van de totale inrichtingen. Het aantal inrichtingen met betrekking tot milieu in de gemeenten varieert van 140 tot 4.000 inrichtingen. Er zijn vijf gemeenten met meer dan 1.500 inrichtingen.

---
Gegevens afgerond in globale grootteklassen om de anonimiteit te waarborgen. p 11 GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

4 Werkwijzen
4.1 Normen
4.1.1 Vertrekpunt
Een professionele aanpak is gebaat bij duidelijkheid en helderheid. Cijfers en normen zijn hiervoor geëigende instrumenten. Hoe te sturen zonder normenstelstel? Hoe weten medewerkers waar zij aan moeten voldoen en wat zij moeten leveren? Met betrekking tot normen kan een onderscheid worden gemaakt naar handhavingsnormen en naar productienormen. Onder een handhavingsnorm wordt hier verstaan: het gewenste handhavingsniveau. De handhavingsnormen geven de bestuurlijke ambities aan op het terrein van de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving en welke risico's het bestuur acceptabel acht. De behoefte aan normen dwingt het gemeentebestuur keuzes te maken in wat wel en niet te doen.
Naast het bepalen van handhavingsnormen moet het bestuur productienormen vaststellen. Bij de frequenties dienen ook de benodigde productietijden voor professionele vergunningverlening en handhaving helder te zijn. Een productienorm geeft specifiek het verband aan tussen de benodigde capaciteit en het gewenste handhavingsniveau. Inhoudelijke accenten van de handhaving dienen in beleidskeuzen en protocollen te zijn vastgelegd. Die geven een indicatie van de beoogde intensiteit en de kwaliteit van het handhavingsniveau.
Onderscheid naar stelsels
Binnen de praktijk van vergunningverlening en handhaving kunnen verschillende normenstelsels worden onderscheiden

- het (wettelijk minimaal) vereiste handhavingsniveau
- normen die gedefinieerd zijn in handleidingen, beleidsdocumenten en richtlijnen van brancheorganisaties, beroepsgroepen, ministeries en dergelijke. Binnen deze categorie past de handleiding prevap (BZK, 1997) en de BUGM/VOGM-normen voor milieu (VNG, 1989)
- het bestuurlijk vastgestelde en democratisch gelegitimeerde handhavingsniveau (vastgelegd in bestuursakkoord, programma en/of werkplan)
De meeste wettelijke normen zijn zeer algemeen geformuleerd. Een analyse van de Wet Milieubeheer leidt tot de conclusie dat de wet voor de handhavingspraktijk geen concrete aanknopingspunten levert voor normen. Die normen komen ook niet voor in memories van toelichting. Ook bij AmvB zijn dergelijke directe normen (nog) niet geregeld. Prevap
In de Prevap Handleiding (Preventie Actieplan), uitgegeven door het ministerie van BZK, is een gedetailleerde richtlijn voor controle (op brandveiligheid) van gebouwen opgenomen. De richtlijn kent aan ieder soort gebouw een controleprioriteit toe. Daarnaast wordt een indicatie gegeven voor de controlefrequentie en de uren die met de controle zijn gemoeid. In Prevap worden 7 soorten inrichtingen onderscheiden (per soort worden verschillende grootte/klassen onderscheiden): (1) gebouwen met woonfunctie, (2) met logiesfunctie, (3) met onderwijsfunctie, (4) voor gezondheidszorg, (5) bedrijfsgebouwen, (6) gebouwen voor wegverkeer, (7) gebouwen met een publieksfunctie. p 12 GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Een voorbeeld van de Prevap-norm: gebouwen met een publieksfunctie, deelcategorie 'museum, bibliotheek':
Omvang gebouw Prioriteit Uren afgifte Controle Controle vergunning frequentie/jaar Uren 50-250 personen 4 8 0,5 1 250-500 personen 2 20 0,5 2 > 500 personen 1 20 1 3 Lokaal geldende normen en beroepsstandaard
Indien normen die een gemeente hanteert, zijn vastgesteld door de gemeenteraad dan is er in de opvatting van AEF sprake van democratische vastgestelde en gelegitimeerde normen. Die normen zijn in het onderzoek als harde norm gehanteerd. 4.1.2 Praktijk
In het onderzoek is nagegaan of en zo ja welke normenstelsels er in de praktijk worden gehanteerd en wat daar door de professionals van gevonden wordt. Hieronder is de stand van zaken met betrekking tot de normen uitgewerkt voor de drie domeinen. Bevindingen bij de Brandweer
De gemeenten gebruiken voor het merendeel de Prevap normen, zij het dat ze in de meeste gevallen zijn aangepast (de lat is meestal hoger gelegd dan in Prevap). Een gemeente uit het onderzoek heeft bijvoorbeeld een eigen categorie toegevoegd. Deze gemeente heeft daarnaast de normen veranderd: voor bijvoorbeeld een theater met meer dan 500 personen is de frequentie van controle verlaagd, maar het aantal uren per controle is verhoogd. Bovendien is er met betrekking tot vergunningverlening onderscheid gemaakt in nieuwbouw en in bestaande bouw.
Deze normen zijn in de onderzochte gemeenten over het algemeen door de gemeenteraad goedgekeurd.
Milieu
Indien normen voor milieu worden gehanteerd, hanteren die gemeenten de normen van de BUGM/VOGM regeling ((Vervolg) Bijdrageregeling Uitvoering (Ontwikkeling) Gemeentelijk MiIieubeleid) als uitgangspunt. Deze normen geven een indeling in risicocategorieën, en een bijbehorend aantal controles en hercontroles.
De gemeenten passen deze normen slechts in beperkte mate en veelal gewijzigd toe. Ze hebben deze regeling aangepast naar eigen inzicht, op basis van eigen ervaringscijfers. In de helft van de gemeenten zijn hier productietijden aan toegevoegd. Deze cijfers zijn overigens niet altijd even actueel.
Vijf van de dertien casusgemeenten huren milieudiensten in van een provinciale milieudienst. Deze diensten hebben - in een prestatiecontract - voor deze gemeenten gedetailleerde normen opgesteld met bijbehorende productietijden. Deze overzichten worden over het algemeen door de gemeenteraad goedgekeurd.
Zes van de dertien onderzochte gemeenten hanteren helemaal geen normen voor milieu en bepalen op ad hoc basis of op basis van een persoonlijke inschatting van de betreffende ambtenaar welke bedrijven zij intensief controleren, of op basis van het 'piepsysteem'; controleren naar aanleiding van een signaal.
p 13
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Bouw- en woningtoezicht
Voor Bouw- en woningtoezicht zijn geen algemene normen opgesteld. In enkele (3) gevallen hebben de gemeenten zelf normen opgesteld of dit door een extern bureau laten doen. Zij wisselen hun normen onderling uit, zodat deze verder kunnen worden uitgewerkt. De gemeenten die dit (laten) doen, laten deze normen ook door de gemeenteraad goedkeuren. Een eerste vergelijking van de normen wijst uit dat ook de eigen normen van de gemeenten zeer uiteenlopen. De ene gemeente (50.000 - 100.000 inwoners) heeft aantallen vergunningen uitgesplitst naar verschillende soorten werken (kavels, woningbouw, utiliteit). Hierbij zijn per soort vergunningen kengetallen voor het benodigd aantal uren ontwikkeld. De andere gemeente ( In het merendeel van de onderzochte gemeenten worden geen normen gebruikt. Deze gemeenten leggen de nadruk op vergunningverlening en komen nauwelijks aan handhaving toe.
4.1.3 Observaties rond gebruik normen

- de casusgemeenten hebben in de meeste gevallen (9) voor de brandweer eigen normen ontwikkeld op basis van de algemene prevapnormen
- de casusgemeenten hebben in zeven van de dertien gevallen voor milieu eigen normen ontwikkeld, aan de hand van de VOGM normen

- voor bouw- en woningtoezicht wordt het minst met normen gewerkt. Enkele casusgemeenten hebben eigen normen ontwikkeld. Het merendeel van de casusgemeenten maakt geen gebruik van normen voor BWT

- waar eigen normen zijn ontwikkeld worden ze formeel vastgesteld door de gemeenteraad
- consequentie van het bovenstaande is dat de casusgemeenten verschillende normen hanteren. Dit geldt voor alle drie de terreinen: brandweer, milieu en bouw- en woningtoezicht
- consequentie is ook dat de casusgemeenten verschillende productienormen hanteren. Dit geldt eveneens voor alle drie de terreinen

- er is dus, behoudens voor de brandweer, geen algemeen erkende beroepsstandaard voor de handhaving.
4.2 Programmatisch handhaven en gebruik instrumenten 4.2.1 Vertrekpunt
Een professionele aanpak is in de regel gebaseerd op getoetste en beproefde instrumenten. Een belangrijk instrument voor een zorgvuldige uitoefening van vergunningverlening, toezicht en handhaving is programmatische handhaving. Een dergelijk programma is integraal opgesteld voor brand, milieu en bouw- en woningtoezicht. Hierin zijn de normen zoals in de vorige paragraaf beschreven, opgenomen. Een integraal handhavingsprogramma zou de volgende onderdelen moeten bevatten, gerangschikt naar de niveaus aanpak / samenwerking, beleidsinhoudelijk en operationeel (bron: Leidraad programmatisch handhaven, Ministerie van Justitie in het kader van het programma 'Handhaven op Niveau', april 2001): 1. aanpak/samenwerking: een communicatieplan, samenwerking met handhavingspartners 2. beleidsinhoudelijk: een overzicht van de beleidsdoelen, met prioriteiten per domein, vaststelling van bestuurlijk acceptabel nalevingsniveau per domein, strategie om naleving van regels te bevorderen
p 14 GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

3. operationeel: afspraken over toezicht op naleving van regelgeving, heldere criteria voor sancties via stappenplan.
4.2.2 Praktijk
We zien dat geïntegreerde handhavingsprogramma's voor en brandweer, en milieu, en bouw- en woningtoezicht, in een beperkt aantal casusgemeenten nog volop in ontwikkeling zijn. In de andere casusgemeenten zijn er (nog) geen integrale handhavingsprogramma's. Het merendeel van de casusgemeenten werkt met werkplannen voor de afzonderlijke terreinen (brand, milieu, BWT). Deze verschillen in diepgang. In deze plannen wordt vooral ingegaan op kaderstellende randvoorwaardelijke aspecten en afstemming binnen de verschillende handhavingsfuncties. Gegevens zijn opgenomen over de te realiseren uren, gekoppeld aan de beschikbare formatie. Hierin staan over het algemeen geen inhoudelijke prioriteiten, gekozen ambities en beoogde kwantitatieve resultaten. Op basis van deze plannen wordt gerapporteerd in de managementrapportages, twee of vier keer per jaar. In de werkwijzen van de casusgemeenten komen deelelementen van het programmatisch handhaven voor. Sommige gemeenten ontwikkelen wel een 'integraal handhavingsprogramma' voor een bepaald thema als winkels, reclame of horeca. Deze thema's worden dan projectgewijs en integraal aangepakt.
Situatie per beleidsterrein
Brandweer
Van de drie terreinen is de brandweer over het algemeen het verst met het ontwikkelen van gedetailleerde activiteitenplannen, de zogenaamde preventie-activiteitenplannen of bedrijfsplannen. Een enkele gemeente heeft nog geen preventie-activiteitenplan gemaakt (3), in de meeste gemeenten is dat wel het geval. Deze activiteitenplannen bevatten geplande en gerealiseerde aantallen vergunningen en controles. Deze zijn berekend op basis van het aantal en type inrichtingen van de gemeente, de benodigde tijd en het beschikbare aantal fte. De colleges hebben deze plannen goedgekeurd, of zijn daarover in overleg. Enkele van de kleinere gemeenten (3) huren de diensten van grotere gemeenten in voor de ontwikkeling en uitvoering van deze plannen.
Milieu
Voor milieu geldt dat in bijna de helft van de gevallen wordt gewerkt met een milieubeleidsplan. Deze plannen zijn beleidsinhoudelijk wel compleet, maar missen vaak de operationele aspecten. Vier gemeenten hebben beoogde kwantitatieve resultaten in hun plannen verwerkt, op basis waarvan ze de voortgang van hun werk sturen. Een beperkt aantal gemeenten (3) stuurt jaarlijks een lijst van risicobedrijven naar hun portefeuillehouder. Bouw- en woningtoezicht
Voor bouw- en woningtoezicht geldt dat de meeste gemeenten werkplannen maken waarin slechts de geplande uren van medewerkers zijn weergegeven. Hierin staan geen concrete aantallen met betrekking tot vergunningverlening, toezicht en handhaving vermeld. De managementrapportages waarin verantwoording over deze werkplannen wordt afgelegd, gaan evenmin verder dan het aantal gerealiseerde uren. Slechts in drie gemeenten zijn de werkplannen compleet op beleidsinhoudelijk en op operationeel niveau. p 15 GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

4.2.3 Observaties programmatisch handhaven en instrumenten
- geïntegreerde handhavingsprogramma's voor en brandweer, en milieu, en bouw- en woningtoezicht, worden momenteel in een beperkt aantal casusgemeenten (2) ontwikkeld. In de andere casusgemeenten zijn er geen integrale handhavingsprogramma's.
- het merendeel van de casusgemeenten werkt met werkplannen voor de afzonderlijke terreinen, maar in deze werkplannen zijn alleen gegevens over te realiseren uren opgenomen.
- de brandweer is hierop een uitzondering: het instrument activiteitenplan of bedrijfsplan wordt bij de zes van de dertien casusgemeenten intensief gebruikt en is bij twee gemeenten in ontwikkeling. Dit instrument kent een behoorlijke mate van gedetailleerdheid. Het bestuur kan hiermee prioriteiten stellen en de voortgang monitoren.

p 16
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

5 Inzet en productie
5.1 Formatie
Inzet per 10.000 inwoners
In de onderstaande tabel zijn de gemiddelde aantallen fte die worden ingezet voor vergunningverlening, toezicht en handhaving weergegeven voor de grote en de kleine casusgemeenten (weergegeven per 10.000 inwoners). In de bijlage 2 is een tabel opgenomen met een compleet overzicht van de aantallen fte's per casusgemeente. De ingezette formatie is de directe voor vergunningverlening en handhaving ingezette formatie, inclusief de directe leiding en coördinatie (meewerkend voorman) exclusief secretariaat, overhead, toerekening algemene kosten.
Tabel4: gemiddelde aantallen fte voor de grote en de kleine casusgemeenten per 10.000 inwoners voor handhaving (Ver= vergunningverlening, T&H= toezicht en handhaving, Tot= totaal) Brand BWT Milieu Totaal generaal Ver T&H Tot Ver T&H Tot Ver T&H Tot Ver T&H Tot Groot 0,29 0,20 0,50 0,76 0,92 1,98 0,55 0,79 1,34 1,60 1,91 3,82 Klein 0,40 0,16 0,75 1,11 0,58 1,85 0,54 0,69 1,23 2,05 1,43 3,82 De tabel maakt het mogelijk de inzet voor de handhaving te vergelijken tussen de grotere en kleinere casusgemeenten: het algemene beeld is dat de formatie per 10.000 inwoners tussen grote en kleine gemeenten niet veel van elkaar verschilt. De kleine gemeenten concentreren hun aandacht op verlening; de grote meer op toezicht en handhaving. Het verschil tussen grote en kleine gemeenten is vooral zichtbaar bij de capaciteit op het gebied van toezicht en handhaving.
Bij de brandweer is de capaciteit voor toezicht en handhaving 25% hoger in grote gemeenten dan in kleine gemeenten, bij BWT 59% en bij milieu 14%. De totale capaciteit voor de drie sectoren op het gebied van toezicht en handhaving is 34% hoger in grote dan in kleine casusgemeenten.
Inzet per 100 inrichtingen
De volgende tabel geeft de gemiddelde aantallen fte weer voor grote en de kleine casusgemeenten per 100 inrichtingen die worden ingezet voor vergunningverlening, toezicht en handhaving weer. Het aantal inrichtingen is het totaal van het aantal inrichtingen dat de brandweer hanteert voor de prevap normen.
4 de totalen wijken in enkele gevallen af van de som der onderdelen. Dat komt omdat in deze gevallen de gegevens over de afzonderlijke onderdelen niet bekend zijn. De verhouding tussen grote en kleine gemeenten op die afzonderlijke onderdelen is hiervoor gecorrigeerd. p 17
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Tabel5: gemiddelde aantallen fte per 100 inrichtingen in grote en kleine casusgemeenten (Ver= vergunningverlening, T&H= toezicht en handhaving, Tot= totaal Brand BWT Milieu Totaal generaal Ver T&H Tot Ver T&H Tot Ver T&H Tot Ver T&H Tot Groot 0,36 0,25 0,47 0,74 0,89 1,90 0,53 0,75 1,28 1,62 1,90 3,65 Klein 0,38 0,16 0,74 1,12 0,58 1,88 0,54 0,69 1,23 2,04 1,43 3,84 De tabel versterkt het beeld dat de grote casusgemeenten een grotere handhavingscapaciteit hebben dan de kleinere. De percentages verschil in inzet tussen grote en kleine gemeenten voor brandweer, BWT milieu en het totaal van de drie sectoren zijn respectievelijk 56%, 53%, 9% en 33%. Ook is zichtbaar dat het aantal fte per inrichting bij de vergunningverlening groter is bij kleine gemeenten.
5.2 Productie (output)
Per 10.000 inwoners
In de onderstaande tabel is de productie op handhavingsgebied per jaar, per 10.000 inwoners weergeven. Het gaat weer om gemiddelden voor de grote en de kleine casusgemeenten. Bij vergunningverlening gaat het om het aantal verleende bouw- milieu en gebruiksvergunningen. Toezicht en handhaving betreft het aantal gecontroleerde inrichtingen. In de praktijk is het, vooral bij grotere inrichtingen gebruikelijk dat meer dan één controle, of zelfs wekelijkse controle plaatsvindt. Dit kwaliteitsverschil dat in de praktijk kan voorkomen is uit deze cijfers niet af te lezen.
Tabel: gemiddelde productie op handhavingsgebied per jaar, per 10.000 inwoners (Ver= Vergunningverlening, T&H= toezicht en handhaving)
Brand BWT Milieu Totaal generaal Ver T&H Ver T&H Ver T&H Ver T&H Groot 8 29 114 188 9 44 131 261 Klein 22 22 115 118 10 57 147 197 Ook uit deze tabel blijkt dat de kleine gemeenten meer verlenen dan de grote gemeenten, hoewel de verschillen klein zijn. De grote gemeenten hebben een hogere productie per 10.000 inwoners voor toezicht en handhaving. Uit de vorige tabellen bleek al dat de grote gemeenten daar meer formatie voor inzetten.

Per 100 inrichtingen
In de volgende tabel is de gemiddelde productie op handhavingsgebied per 100 inrichtingen weergegeven. Deze tabel geeft hetzelfde beeld als de productie per 10.000 inwoners. Tabel: gemiddelde productie op handhavingsgebied per jaar, per 100 inrichtingen (Ver= Vergunningverlening, T&H= toezicht en handhaving) Brand BWT Milieu Totaal Generaal Ver T&H Ver T&H Ver T&H Ver T&H Groot 10 36 109 180 8 42 128 258 Klein 20 24 116 120 11 58 146 202 p 18 GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Zichtbaar is dat de kleine gemeenten meer vergunningen per 100 inrichtingen afgeven dan de grote gemeenten. De grote gemeenten leveren in totaliteit meer in termen van toezicht en handhaving, behalve bij toezicht en handhaving op milieu gebied. 5.3 Functieschalen
In onderstaande tabel is de gemiddelde functieschaal van de bij handhaving betrokken medewerkers weergegeven.
Tabel: gemiddelde functieschaal medewerkers vergunningverlening en handhaving Gemiddelde schaal Brand BWT Milieu Groot 7,9 9,5 9,5 Klein 8,5 8,9 8,8 In de tabel is zichtbaar dat gemiddeld genomen het niveau van de medewerkers in de grote casusgemeenten iets hoger is dan in de kleine gemeenten, de verschillen zijn echter klein. Bij de brandweer is hiervan het minste sprake terwijl het verschil bij de milieudienst het grootst is. 5.4 Observaties formatie, productie en functieschalen
- algemeen beeld is dat de formatie per 10.000 inwoners ongeveer gelijk is bij grote en kleine gemeenten. De kleine gemeenten concentreren zich op verlening; de grote op toezicht en handhaving.

- ook met betrekking tot productie blijkt dat de kleine gemeenten meer verlenen dan de grote gemeenten, en dat de grote gemeenten een hogere productie hebben voor toezicht en handhaving.

- de functieschalen van de medewerkers in de grote casusgemeenten zijn gemiddeld genomen iets hoger dan in de kleine casusgemeenten. Het verschil is echter niet groot.

p 19
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

6 Organisatie van de 'handhaving'
6.1 Vertrekpunt
De 'handhavingsorganisatie' moet in staat zijn om het handhavingsprogramma adequaat uit te voeren. Daarvoor is voldoende kwaliteit nodig en moeten de werkprocessen en de verantwoordelijkheidsverdeling duidelijk zijn (eventueel vastgelegd in protocollen). Ook zou de organisatievorm een eenduidige en integrale aansturing van de gemeentelijke handhaving moeten kunnen waarborgen.
Scheiding van vergunningverlening en toezicht en handhaving is van belang om de toezichthouder niet de door hem zelf afgegeven vergunning te laten controleren. Die scheiding kan organisatorisch (scheiding tussen afdelingen) of functioneel (scheiding tussen functionarissen binnen één afdeling) doorgevoerd worden. 6.2 Structuur
Alle casusgemeenten kennen een sectorale structuur waarin milieu, BWT en brandweer in gescheiden afdelingen zijn georganiseerd. Vaak vallen milieu en BWT wel onder één sector. In alle casusgemeenten is de brandweer helemaal apart georganiseerd. In de grotere casusgemeenten is de brandweer in staat om zelfstandig vergunningverlening, toezicht en handhaving voor haar rekening te nemen. Dit gebeurt meestal bij de afdeling 'preventie'. In kleinere casusgemeenten wordt vaak door regionale brandweerkorpsen geassisteerd. Dit geldt ook voor milieuafdelingen bij kleinere gemeenten. Deze zijn vaak klein omdat de uitvoeringstaken door de regionale milieudienst worden verzorgd, met name voor de meer complexe inrichtingen.
BWT is per gemeente erg verschillend georganiseerd. Op het gebied van vergunningverlening zijn vaak taken gecombineerd met taken op het gebied van ruimtelijke ordening, wonen en volkshuisvesting.
Uit de analyse van alle casusgemeenten komt naar voren dat 'de handhavingsorganisatie' slechts in virtuele zin als één organisatie gedefinieerd kan worden. In alle casusgemeenten betreft 'de handhavingsorganisatie' een samenraapsel van functionarissen van verschillende afdelingen en sectoren. Alleen het gegeven dat zij zich binnen dezelfde gemeentegrenzen bezig houden met verlening, toezicht of handhaving van vergunningen bindt hen. De spreiding maakt een eenduidige, integrale aansturing van `de gemeentelijke handhaving' per definitie lastig. Het schept op zijn minst een coördinatieprobleem, waarin moet worden voorzien. In Haarlem is daarom bijvoorbeeld een coördinatie- en aanjaagpunt ingesteld. 6.3 Functiescheiding
Bij de brandweer bestaan er meestal geen aparte afdelingen, er is dus geen organieke scheiding. Er is bij enkele casusgemeenten wel scheiding tussen vergunningverlening, toezicht en handhaving op basis van functiescheiding doorgevoerd. Negen gemeenten, acht kleinere en één grotere, hebben geen scheiding doorgevoerd (reden: te kleine schaal, capaciteitstekort). Bij milieu is functiescheiding tussen vergunningverlening en toezicht/handhaving (11 van de 13 casusgemeenten) vaak doorgevoerd. Bij BWT is die scheiding meestal niet doorgevoerd. Bij vijf p 20
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

van de dertien wel (3 grote en 2 kleine gemeenten) en acht van de dertien niet. De organisatie van bouwtoezicht (tijdens de bouw) wordt vaak met vergunningverlening gecombineerd. Het toezicht op de bestaande bouw is vaak gecombineerd met handhaving. In sommige gemeenten zijn de vergunningverlening, toezichts- en handhavingstaken integraal georganiseerd. 6.4 (Integraal) Handhavingsoverleg
Er zijn twee uitersten te onderscheiden in de gemeentelijke organisatie van de handhaving:
- vakmatige invalshoek langs de lijn BWT, milieu, brand. Dit resulteert in een sectorale scheiding en domineert bij de gemeenten

- handhavingsoptiek is voor deze terreinen gemeenschappelijk en bindend. Dus wordt de organisatie langs deze lijn ingevuld en ontstaat een afdeling of sector handhaving. Sectorale scheiding en integrale handhavingsambities vragen om goede overlegstructuren. De vergunningverleners in de casusgemeenten kennen in acht van de dertien gemeenten geen onderling gestructureerd overleg (hetgeen niet wegneemt dat er af en toe meer informeel informatie wordt uitgewisseld). De medewerkers informeren elkaar door afschriften van lopende aanvragen (gebruiksvergunningen, bouwvergunningen en milieuvergunningen) te versturen. Binnen de afdelingen kunnen vergunningverleners en toezichthouders elkaar vaak goed vinden.
In vijf van de dertien casusgemeenten (zowel klein als groot) is er sprake van een integraal handhavingsoverleg. In de meeste gevallen is dat recentelijk (in de afgelopen één à anderhalf jaar) gestart.
6.5 Observaties organisatie, functiescheiding en handhavingsoverleg
- in de casusgemeenten kan niet gesproken worden van 'de handhavingsorganisatie'. Die bestaat uitsluitend virtueel. De verschillende handhavingsfuncties en de verschillende clusters zijn verspreid binnen de gemeentelijke organisatie
- functiescheiding tussen vergunningverlening en toezicht/handhaving komt bij brand en bouw- en woningtoezicht meestal niet voor. Bij milieu vaak wel
- er is bij de casusgemeenten nog weinig sprake van gestructureerd integraal handhavingsoverleg.
p 21 GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

7 Democratische inbedding
7.1 Vertrekpunt
Mede als reactie op de rampen en bijna rampen die zich de afgelopen jaren in Nederland hebben voorgedaan is handhaving een prominent bestuurlijk thema. Het zou met deze rampen in het achterhoofd voor colleges en gemeenteraden en betrokken raadscommissies dan ook ondenkbaar moeten zijn dat niet gestuurd wordt op adequate handhaving en veiligheid. Wellicht moeten ook burgers daarover adequaat worden geïnformeerd. Gemeenten moeten zorgen dat het bestuur de juiste sturing kan aanbrengen, het vereiste beleid kan ontwikkelen en uitvoeren en de juiste prioriteiten kan stellen. Burgers hebben er recht op te weten hoe het er in hun gemeente voorstaat. Modern gemeentebestuur impliceert dat er actief met de bevolking over gecommuniceerd wordt.
In dit hoofdstuk zal achtereenvolgens worden ingegaan op de wijze waarop het bestuur betrokken is bij handhaving, op welke rapportages het bestuur stuurt en hoe het bestuur omgaat met het handhavingsbeleid.
7.2 Bestuurlijke betrokkenheid
Uit de interviews kan opgemaakt worden dat de bestuurlijke betrokkenheid bij de handhaving tussen de verschillende casusgemeenten sterk verschilt (hier wordt de betrokkenheid in praktische zin bedoeld). Algemeen gesproken het volgende worden opgemerkt: In de grotere casusgemeenten is er meer bestuurlijke aandacht voor het thema handhaven dan in de kleinere casusgemeenten. De colleges in deze gemeenten zijn in het afgelopen jaar begonnen met een inhaalslag die moet leiden tot effectief programmatisch handhaven op een termijn van twee tot drie jaar. Daartoe:

- zijn nu de eerste risico-inventarisaties gemaakt
- worden prioriteiten gesteld

- worden programma's opgesteld

- worden organisatorische consequenties benoemd
- en worden formatieve en financiële onderbouwingen gemaakt. Vaak is het algemene kader in 2001 geformuleerd en door de raad goedgekeurd. De uitwerkingen dienen dit jaar door de gemeenteraden te worden goedgekeurd. In de kleinere casusgemeenten is het beeld diffuus. In twee gemeenten is sprake van sterke bestuurlijke betrokkenheid bij het formuleren van prioriteiten en het beleid. In deze gemeenten wordt nu de slag gemaakt naar programmatisch handhaven. Die twee gemeenten bezinnen zich op prioriteiten, handhavingsdoelen en de consequenties voor organisatie, formatie en financiën.
In de meeste kleine casusgemeenten is de bestuurlijke betrokkenheid echter gering en beperkt deze zich tot het lezen van de kwartaalrapportages van de verschillende diensten en informatie over en reactie op incidenten. Het stellen van prioriteiten door wethouders en het formuleren van beleid om de prioriteiten en de bijbehorende doelstellingen te halen is in deze gemeenten (nog) niet aan de orde.
p 22 GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

De gemeenteraad in zowel de grote als de kleine casusgemeenten is maar zeer beperkt betrokken bij het stellen van prioriteiten en de totstandkoming van het handhavingsbeleid. Het initiatief bij de versterking van de handhavingsfuncties in de casusgemeenten komt vrijwel altijd van de burgemeester. In kleinere casusgemeenten is de betrokkenheid en de aandacht voor het onderwerp van de rest van het college in veel gevallen gering. Bij de grotere casusgemeenten is dit beeld iets anders, maar ook daar is het vooral de burgemeester die het initiatief neemt.
7.3 Bestuurlijke rapportage
Een aantal algemene observaties:
In de meeste casusgemeenten wordt er alleen gerapporteerd volgens de begrotingscyclus, vooral bij de sectoren BWT en brand. Dat betekent dat ingezette middelen, uren en gerealiseerde aantallen minimaal eens per jaar en in sommige gevallen per kwartaal gerapporteerd worden. Rapportage over prioriteiten en het bijbehorende ambitieniveau alsmede de mate waarin deze ambities zijn verwezenlijkt en de bijbehorende kwantitatieve resultaten blijft achterwege. Dergelijke rapportages gaan naar het College en de Raad ter informatie.
In vier casusgemeenten is er in het geheel geen sprake van rapportage van de sector BWT aan de Raad en het College anders dan jaarlijks in de begrotingscyclus. In vier casusgemeenten is er sprake van een maandelijkse rapportage van de milieudienst. Daarbij wordt gemeld in welke mate doelstellingen gehaald zijn en wat de daarvoor ingezette middelen waren.
In een paar casusgemeenten wordt voor de sectoren brand en milieu per kwartaal over de voortgang aan de Raad gerapporteerd. De rapportage wordt ter goedkeuring aan de Raad voorgelegd. Dat geldt voor BWT in één gemeente.
Over incidenten en de inzet van toezicht-dwangmiddelen en/of sanctionerings-dwangmiddelen wordt vrijwel altijd gerapporteerd aan de Raad.
De rapportages zijn in alle gevallen openbaar. De bevolking van de casusgemeenten wordt echter niet actief op de beschikbaarheid van deze informatie geattendeerd. 7.4 Bestuurlijke 'temperatuur'
De aandacht voor het thema handhaven is de afgelopen jaren sterk toegenomen, ook bij het gemeentebestuur. Dit heeft in de meeste casusgemeenten echter nog niet geleid tot een bijstelling van prioriteiten en het beleid of een haalbaar plan van aanpak om te komen tot handhaving volgens de geldende normen, voor zover er al normen bekend zijn en gebruikt worden. Wel zijn bijna alle casusgemeenten bezig met het maken van eerste inventarisaties om de achterstanden weg te werken.
De feiten zijn tegelijkertijd wel dat in het grootste deel van de casusgemeenten op dit moment slechts in beperkte mate gehandhaafd wordt. Dat grote openbare ruimten geen gebruiks-, bouw- of milieuvergunning hebben en dat daarin ook niet op korte termijn is voorzien. Daarbij zitten ook locaties die wekelijks door duizenden mensen worden bezocht. Dat betekent dat er enkele casusgemeenten zijn waar bestuurders, de risico's kennende geen prioriteit geven aan p 23
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

het handhaven van de vigerende regelgeving in deze ruimtes. Hoewel het tij in de meeste casusgemeenten nu keert, is het veelal door formatieve en budgettaire tekorten nog steeds niet mogelijk alle relevante bedrijven tijdig en volgens de geldende normen te controleren. Blijkbaar gaan bij enkele casusgemeenten de belangen van lokale bedrijven of andere beleidsprioriteiten nog steeds voor de veiligheid van de burgers. In een paar casusgemeenten, de meeste grote en een enkele kleine, is het bestuur actief op weg om programmatisch te handhaven, maar het zal nog enige tijd duren voordat dat daadwerkelijk is ingevoerd. In die gevallen willen de Raad en het College ook goed op de hoogte zijn van de voortgang en de ontwikkelingen op handhavingsgebied. De besturen van de meeste onderzochte gemeenten richten zich vooral op het wegwerken van achterstanden bij de vergunningverlening van de brandweer en de milieudienst. De huidige situatie, waarbij in meer dan een enkele gemeente nog maar 5 tot 10 gebruiksvergunningen door de brandweer zijn verstrekt geeft daartoe ook aanleiding. De betrokken diensten geven aan dat het bestuur op de hoogte is van het feit dat de handhaving niet volgens de normen plaatsvindt en dat daarvoor meer formatie nodig is. In de meeste gemeenten leidt dat echter niet tot uitbreiding van de formatie tot een voldoende niveau. Andere beleidsthema's (ruimtelijke ordening, woningbouw, leefbaarheid en openbare orde, kwaliteit openbare ruimte) krijgen prioriteit. 7.5 Observaties bestuurlijke betrokkenheid, rapportage en temperatuur
- de gemeenteraad in zowel de grote als de kleine casusgemeenten is in praktische zin maar zeer beperkt betrokken bij de beleidsvorming en prioritering
- in twee kleinere casusgemeenten is sprake van sterke bestuurlijke betrokkenheid bij het formuleren van prioriteiten en het beleid. In de meeste kleinere casusgemeenten is de bestuurlijke betrokkenheid echter gering

- bij de meeste casusgemeenten wordt er alleen gerapporteerd volgens de begrotingscyclus
- over incidenten en de inzet van dwangmiddelen wordt vrijwel altijd gerapporteerd aan de Raad
- als gekeken wordt naar de betrokkenheid in de meer emotionele zin dan valt op dat de aandacht voor het thema handhaven de afgelopen jaren sterk is toegenomen, ook bij het gemeentebestuur.

- dit heeft in de meeste casusgemeenten echter nog niet geleid tot een bijstelling van prioriteiten en het beleid of een (haalbaar) plan van aanpak om te komen tot handhaving volgens de geldende normen

- in de grotere casusgemeenten is meer bestuurlijke aandacht voor het thema handhaven dan in de kleinere casusgemeenten.
p 24 GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

8 Kwaliteit
8.1 Vertrekpunt
Vanuit verschillende invalshoeken is gepoogd om inzichten te verwerven in de kwaliteit van de vergunningverlening en toezicht en handhaving in de casusgemeenten. Er is antwoord gezocht op de vraag in hoeverre er sprake is van een 'handhavingstekort'. Wij spreken van een handhavingstekort als de gemeente moet en ook wel wil maar niet kan, hetzij wel kan, maar niet wil handhaven. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen een formatief, een professioneel en een juridisch handhavingstekort. Daarnaast is de kwaliteit van de vergunningverlening en handhaving aan de orde geweest in de gesprekken met de professionals. Op basis van deze zelfevaluatie is de kwaliteit van de praktijk in de casusgemeenten getypeerd. De analyse van het formatieve handhavingstekort is mede uitgevoerd op basis van objectieve kwantitatieve gegevens.
8.2 Formatief handhavingstekort
Onder een 'formatief' handhavingstekort wordt verstaan: er is te weinig formatie (te weinig medewerkers) of de formatie is te laag gekwalificeerd om het gewenste handhavingsniveau te realiseren. Er lijkt sprake te zijn van een formatief handhavingstekort in de casusgemeenten. Er zijn twee dimensies:

- expertview (gegeven door uitvoerende medewerkers)
- geobjectiveerde berekening.
De betrokken experts geven aan dat de werkdruk te hoog is om enerzijds al het werk te doen en om anderzijds het werk op het gewenste kwaliteitsniveau te doen, uitgaande van professionele criteria. Het niveau van de formatie (kwaliteit en inschaling van de medewerkers) wordt over het algemeen als 'voldoende' beoordeeld. Deze observaties zijn voor een deel subjectief. Het zijn de beoordelingen van de verantwoordelijke professionals. In het onderzoek is gepoogd om ook langs een meer objectieve methode te verkennen of er sprake is van een formatief handhavingstekort. In de casusanalyses is het aantal fte's geïnventariseerd dat de gemeenten op dit moment voor handhaving inzetten. Op basis van de prevap norm is aan de hand van structuurkenmerken, handhavingsfrequenties en gemiddelde afhandeltijden te berekenen hoeveel fte's feitelijke nodig zijn.
De prevap norm voor afgifte en controle van gebruiksvergunningen op de brandveiligheidsvoorschriften is goed beschreven en wordt door de meeste casusgemeenten als leidraad gebruikt. Veel gemeenten hebben de prevap norm overigens aangescherpt, maar dat wordt hier vooralsnog buiten beschouwing gelaten. In het onderzoek is voor de afgifte en controle van gebruiksvergunningen op brandveiligheidsvoorschriften de huidige inzet vergeleken met de inzet die volgens de prevap norm nodig is. Dit is in eerste instantie voor de casusgemeenten gedaan (later voor heel Nederland, zie bijlage 3). p 25 GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Het resultaat van eerste 'vinger'oefeningen met prevap-berekeningen geeft het volgende beeld5:
Brand Formatie in FTE Prevap behoefte vergunningverlening 72,8 Prevap behoefte handhaving 8,5 Saldo prevap totaal 81,3 Af: huidige capaciteit gemeenten 54,2 Saldo: formatief tekort vergunningverlening en handhaving op brand 27,1 Wanneer de prevap norm wordt toegepast op de casusgemeenten dan blijkt dat die gemeenten bij elkaar 81,3 fte zouden moeten inzetten voor afgifte en controle van gebruiksvergunningen op de brandveiligheidsvoorschriften. De huidige capaciteit daarvoor is 54,2 fte. Het formatieve tekort op vergunningverlening en handhaving bij brand voor de casusgemeenten bedraagt derhalve 27,1 fte. In de Overige Bijlagen wordt bovenstaande berekening stap voor stap toegelicht en zijn deze berekeningen geëxtrapoleerd voor alle Nederlandse gemeenten.
Dergelijke berekeningen kunnen - in gevallen waar bestuurlijk en professioneel geaccepteerde productienormen bestaan - ook uitgevoerd worden voor het milieutoezicht. Voor bouwtoezicht is het lastiger omdat voor het bouwtoezicht dergelijke productienormen ontbreken. 8.3 Zelfevaluatie experts
Bij navraag naar de kwaliteit van de handhaving geeft een groot aantal casusgemeenten aan dat er sprake is van een formatietekort met name voor toezicht en handhaving. Voor die gemeenten waar vergunningverlening en toezicht en handhaving (met name voor BWT en brandweer) niet gescheiden zijn wordt vaak prioriteit gegeven aan vergunningverlening. Dat hangt samen met de druk die wettelijke termijnen met zich mee brengen. Als er niet binnen 13 weken gereageerd wordt dan is de vergunning van rechtswege verleend. Op vergunningverlening zit wettelijke tijdsdruk. Op toezicht niet. Het is derhalve begrijpelijk dat er bij het moeten stellen van prioriteiten gekozen wordt voor vergunningverlening. Capaciteit voor toezicht en handhaving schiet er dan bij in en is daarom onvoldoende. Zoals genoemd, wordt het niveau van de medewerkers door de betrokken experts over het algemeen als 'voldoende' gekwalificeerd. De kritische kanttekeningen over de geleverde kwaliteit komen voort uit een hoge werkdruk en de wens om het werk beter te willen doen. De werkdruk wordt veroorzaakt door een uitbreiding van taken, het personeelsverloop en het niet of moeilijk kunnen invullen van vacatures, een hoger ambitieniveau en meer bestuurlijke en maatschappelijke aandacht.
Het hebben van vacatures impliceert dat de formatie weliswaar beschikbaar is maar feitelijk niet gerealiseerd is. Daarnaast worden vacatures soms ingevuld door onervaren medewerkers of tijdelijk ingehuurde externen die door de meer ervaren medewerkers moeten worden opgeleid en begeleid. Die begeleiding is intensief en legt bij de zittende mensen weer extra beslag op hun tijd.
5
In een separate notitie wordt ingegaan op de gehanteerde berekeningsmethode en de gehanteerde uitgangspunten en aannames. p 26
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Het management in één van de grote casusgemeenten gaf aan dat de huidige taken met de beschikbare formatie goed te vervullen zijn maar dat de medewerkers op die vraag zelf waarschijnlijk een ander antwoord zouden geven. De discussie over het hogere ambitieniveau heeft twee elementen: er moet meer gedaan worden en het werk moeten intensiever en grondiger gedaan worden. Het tweede element gaat rechtstreeks over de kwaliteit van de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving. Die discussie is in veel van de casusgemeenten redelijk impliciet 'hoe goed is goed genoeg?', 'is het nu een 6 of een 9?'. Dat komt door het ontbreken van concrete normen ten aanzien van de gewenste kwaliteit. In één van de gemeenten wordt BWT momenteel doorgelicht door VROM-Inspectie. Die gemeente wacht de bevindingen van VROM af en verwacht naar aanleiding daarvan een meer concrete discussie te kunnen voeren over de huidige en gewenste kwaliteit van het bouwtoezicht.
Voor BWT zijn er geen landelijke of professioneel geaccepteerde normen voor de kwaliteit van de handhaving. De casusgemeenten voeren mede daardoor bij BWT de lastigste kwaliteitsdiscussie.
Bij de brandweer is er - zeker bij kleine gemeenten - sprake van onvoldoende capaciteit hoewel er in veel gemeenten - door de landelijke verbeterprogramma's (Project Versterking Brandweer en Oosting impulsgelden) - een inhaalslag gaande is. De experts geven met name een 'onvoldoende' voor de handhaving.
Bij milieu wordt in de kleinere gemeenten een aantal taken uitbesteed, de kwaliteit wordt als 'voldoende' gescoord. In de grote gemeenten is de milieuformatie verder geprofessionaliseerd en wordt op basis van de VNG/WMB-normen een formatietekort gesignaleerd. Observaties zelfevaluatie kwaliteit

- de betrokken experts van de casusgemeenten kwalificeren de kwaliteit van de medewerkers als 'voldoende'

- over de hele linie is er volgens de betrokkenen sprake van een formatietekort, dat heeft te maken met drie ontwikkelingen:
. de bestuurlijke en maatschappelijke aandacht voor het onderwerp is toegenomen en dat leidt tot extra vragen van het gemeentebestuur en dus extra werk . 'de markt' trekt aan de goede mensen, er is personeelsverloop, er zijn vacatures, het begeleiden van mensen kost extra tijd
. er worden hogere eisen gesteld (in algemene termen geformuleerd) aan de kwaliteit van de handhaving

- de discussie over 'hoe goed is goed genoeg' wordt breed gevoerd, de kwaliteitsdiscussie ontbeert vooral bij BWT en enigszins bij milieu enige `hardheid' door gebrek aan normen
- bij de brandweer vindt een inhaalslag plaats, mede mogelijk gemaakt door de extra impulsen van het rijk

- bij BWT is er gevoelsmatig een groot tekort, door het gebrek aan algemeen erkende productienormen is dat echter moeilijk te kwantificeren
- bij milieu is er een wisselend beeld.
p 27 GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

8.4 Professioneel handhavingstekort
Het begrip 'professioneel' handhavingstekort heeft betrekking op het presteren onder de gewenste normen. Er lijkt sprake te zijn van een professioneel handhavingstekort in de casusgemeenten. Dat heeft twee dimensies:

- de experts vinden, puur vanuit hun professionele standaard, dat er 'strengere' handhavingsnormen gehanteerd zouden moeten worden. Strenger in de zin van in een hogere frequentie toezicht houden en per bezoek intensiever controleren en dus meer tijd besteden aan toezicht

- de al of niet aanwezige, huidige of 'strengere', handhavingsnormen worden vaak niet gerealiseerd.
Er is sprake van presteren onder de norm; daarenboven wordt de betreffende norm vanuit de professionele standaard als niet streng genoeg ervaren. 8.5 Juridisch handhavingstekort
In dit onderzoek wordt onder het 'juridisch handhavingstekort' het volgende verstaan: er zijn overtredingen, waartegen met medeweten van de gemeente, niet wordt opgetreden. Er lijkt sprake te zijn van een juridisch handhavingstekort in de casusgemeenten. Er zijn drie dimensies:

- er is sprake van bewust niet handhaven

- het jarenlange bewust niet handhaven van situaties die niet in overeenstemming zijn met wet en regelgeving (soms wel 15 of 20 jaar) verzwakt de juridische positie van de gemeente om op te treden. Er zijn in de casusgemeenten situaties bekend waarbij er al vele jaren grote evenementen plaatsvinden in gebouwen zonder bouwvergunning en zonder gebruiksvergunning. Of van grote horeca inrichtingen (met logies) die draaien zonder de vereiste bouw- en gebruiksvergunningen. Het jarenlange bewust niet handhaven verzwakt de juridische positie van de gemeente.

- een grote casusgemeente had een simpele en plausibele redenering over het juridisch handhavingstekort. De redenering is als volgt, het betreft milieu: 'Wij houden ad random toezicht, dus niet probleemgericht. Wij bezoeken jaarlijks lang niet alle inrichtingen in onze gemeente. In 90% van alle toezichtbezoeken die wij uitvoeren constateren wij een overtreding (van licht 'een brandblusser is niet gekeurd' tot zwaar 'er had een lekvrije vloer aangebracht moeten worden'). In al die gevallen volgt een aanschrijving. Onze ervaring impliceert dat 90% van al onze inrichtingen in overtreding zijn, terwijl wij slechts een fractie van alle inrichtingen bezoeken.'
Er lijkt in alle casusgemeenten sprake te zijn van een juridisch handhavingstekort. 8.6 Observaties handhavingstekort

- er lijkt sprake te zijn van een professioneel handhavingstekort in de casusgemeenten
- er lijkt sprake te zijn van een juridisch handhavingstekort in de casusgemeenten
- er lijkt sprake te zijn van een formatief tekort in de casusgemeenten
- het formatieve tekort op vergunningverlening en handhaving bij brand is berekend op circa 27 fte.
p 28 GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

9 Normen en kengetallen
9.1 Handhavingsnormen
Uit het onderzoek blijkt dat het bestuurders nog gedeeltelijk ontbreekt aan normen en kengetallen om de handhaving door gemeenten te beoordelen en te besturen. Opnieuw gaat het hier om de handhavingsterreinen bouw, milieu- en brand. De consequentie daarvan is dat bestuurders geen inzicht hebben in de staat van de handhaving en dat ze evenmin de ontwikkeling van de handhaving in de tijd kunnen volgen binnen hun gemeenten. Waar gemeenten wel normen hebben ontwikkeld, betreft het vooral brandveiligheid. Deze normen zijn veelal gebaseerd op de Prevapnormen. Enkele andere gemeente hebben normen ontwikkeld met betrekking tot milieu. De onderlegger hiervoor is veelal de VOGM / BUGM regeling geweest.
AEF heeft gepoogd normen en kengetallen te ontwikkelen als handvat voor bestuurders. Dit is gebeurd in samenspraak met sleutelfunctionarissen uit de betrokken gemeenten. Het is goed mogelijk gebleken om dat te doen, voortbouwend op de datgene wat enkele gemeenten al hadden ontwikkeld. Voorwaarde hiervoor is wel dat het bestuur van een gemeente allereerst prioriteiten stelt in de handhaving. Vervolgens is het mogelijk om bij deze prioriteiten normen te definiëren en bijbehorende kengetallen te ontwikkelen. Voor milieu is bijvoorbeeld een indeling van bedrijven gemaakt in een aantal groepen gedefinieerd (op basis van de gegevens van Amsterdam). De controlefrequentie per groep is als volgt genormeerd: Milieugroep A B C D E F III. Norm 0,05 0,17 0,33 0,20 0,33 1,0 controlefrequentie
Als bijbehorend kengetal om de handhaving te beoordelen is vervolgens het % daadwerkelijk uitgevoerde controles genomen:
kengetallen controles / hercontroles percentage % uitgevoerde controles in categorie A (t.o.v. uit te voeren controles) % uitgevoerde controles in categorie B (t.o.v. uit te voeren controles) % uitgevoerde controles in categorie C (t.o.v. uit te voeren controles) % uitgevoerde controles in categorie D (t.o.v. uit te voeren controles) % uitgevoerde controles in categorie E (t.o.v. uit te voeren controles) % uitgevoerde controles in categorie F (t.o.v. uit te voeren controles) Dit is een voorbeeld. De totale uitkomsten van de ontwikkeling van normen en kengetallen en de bijbehorende werkwijze zijn weergegeven in een aparte nota (zie bijlage). p 29
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

9.2 Productienormen
Normen en kengetallen dienen om de handhaving te beoordelen en te sturen. Daarnaast hebben bestuurders in dit kader behoefte aan productienormen. Idealiter bepalen zij aan de hand van vooraf vastgestelde productienormen hoeveel fte moet worden ingezet voor de handhaving. Het ontwikkelen van een set gedifferentieerde en vooral gedragen productienormen viel buiten het bestek van deze studie. In de bijlage wordt wel een eerste voorzet gegeven voor het definiëren van productienormen voor de handhaving van bouw, milieu en brand. Om te komen tot bruikbare productienormen moet dit nader worden uitgewerkt naar deelproducten. Vervolgens moeten ze met de belangrijkste spelers uit het veld worden besproken om voldoende draagvlak te krijgen. 9.3 Programma, normen en kengetallen
De normen en kengetallen (inclusief productienormen) uit de bijlage moeten verder worden uitgewerkt willen zij daadwerkelijk draagvlak krijgen. Alleen dan zal het merendeel van de gemeenten dit instrument gaan hanteren. Hiervoor is een gedegen programma nodig. De belangrijkste onderdelen van dat programma zijn de volgende: Fase 1: definiëring
In deze fase worden de volgende onderdelen gedefinieerd: 1. te onderscheiden producten en deelproducten (controles, vergunningafgifte, administratieve afhandeling)
2. kwaliteitseisen waaraan de producten moeten voldoen (precieze inhoud buitencontrole) 3. de normen die bij de verschillende producten horen (volledige toetsing, partiële toetsing) 4. de kengetallen die de staat van de handhaving m.b.t. deze producten aangeven 5. de productienormen die de benodigde capaciteit per product en deelproduct aangeven Fase 2: toetsing
In de tweede fase worden de onderdelen 1 tot en met 5 getoetst en besproken met experts uit de gemeenten; bestuurders en vertegenwoordigers zoals de VNG. Vervolgens worden deze producten bijgesteld. In deze fase ligt de nadruk bij het creëren van draagvlak. Fase 3: implementatie
Op basis van de bijgestelde normen en kengetallen wordt een handleiding gemaakt voor ambtenaren en bestuurders waarmee ze dit instrument kunnen implementeren in hun eigen gemeente. Tegelijkertijd wordt een uitgewerkte communicatiestrategie naar de verschillende doelgroepen ingezet als middel om bekendheid te geven aan de handhavingsnormen. Een onderdeel daarvan is het bespreken van het eindresultaat met betrokkenen door middel van presentaties in het land. Deze presentaties moeten er ook toe leiden dat de ontwikkelde normen en kengetallen daadwerkelijk worden gebruikt. p 30
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Om dit programma zorgvuldig te kunnen uitvoeren is een jaar nodig. De planning op onderdelen kan er als volgt uitzien:
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Fase 1: definiëring
Fase 2: toetsing
Fase 3: implementatie

p 31
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

10 Conclusies en aanbevelingen van AEF
In dit hoofdstuk trekt AEF conclusies op basis van geabstraheerde onderzoekservaringen en inzichten. Op grond daarvan formuleert AEF aanbevelingen. Het Rijk is met de programma's Handhaven op Niveau (Justitie) en het Steunpunt Handhavingsbeleid (VNG) de goede weg ingeslagen. De aanbevelingen passen deels in de activiteiten die in het kader van deze programma's worden uitgevoerd (aanbeveling 1, 3 en 4). Aanvullend op de programma's zijn de aanbevelingen over normen, kengetallen, de handhavingsindex en benchmarking. Ambitie
Het onderzoek geeft voldoende aanleiding om een extra impuls te bepleiten in de sfeer van de handhaving op de onderzochte terreinen. Niet op een abstracte, intentionele manier, maar praktisch. Bij voorkeur zou dat er als volgt uit kunnen zien voor de middellange termijn: 2003-2004 2005-2006 Bestuurlijke aandacht In min. 50% van de In min. 90% van de Colleges B&W / gemeenten een openbaar gemeenten een openbaar gemeenteraden jaarverslag over de staat van jaarverslag over de staat van de handhaving de handhaving Integrale handhavingsplannen In min. 90% van de In min. 90% van de gemeenten ontwikkeling van gemeenten gebruik van handhavingsplan en verkrijgen integraal handhavingsplan en van draagvlak verdere aanscherping Normen beroepsgroep Ontwikkelen normen en In min. 90% van de verkrijgen draagvlak voor alle gemeenten gebruik normen terreinen van handhaving en verdere aanscherping normen Om dit te bereiken dient nauw te worden samengewerkt met bestuurders en experts van verschillende gemeentes, de VNG en de verschillende Ministeries (Justitie, BZK en VROM). Het verkrijgen van draagvlak moet gelijke tred houden met het ontwikkelen van de juiste instrumenten.
10.1 Organiseer meer bestuurlijke aandacht
Conclusie
De bestuurlijke aandacht voor handhaving in de onderzochte gemeenten is de afgelopen jaren toegenomen, maar nog steeds niet voldoende. Handhaving is geen topprioriteit die collegebreed gedeeld wordt. De gemeenteraad is veelal maar beperkt betrokken bij de beleidsvorming en het stellen van prioriteiten.
Aanbeveling
Stimuleer op innovatieve wijze bestuurlijke aandacht voor handhaving. p 32
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

De kwaliteit van handhaving is tot op heden voornamelijk een gemeentelijke aangelegenheid. Dit betekent niet, dat andere bestuurslagen lijdzaam moeten toezien of individuele gemeenten hun taak naar behoren oppakken. Dat gebeurt ook niet, af te leiden uit de veelheid van initiatieven in het kader van 'Handhaven op niveau'. De vraag is nu echter of dat voldoende de gewenste effecten heeft. Naar onze indruk uit de casusgemeenten blijft het nodig om steeds opnieuw impulsen te geven aan het thema gemeentelijke handhaving op de verschillende handhavingsterreinen. Het rijk zal moeten investeren en faciliteren (uitlokken) en zo nodig gebreken aan de orde stellen (toezicht/controle). In dit kader bieden de ontwikkelingen in het tweede lijnstoezicht nieuwe kansen om het handhavingsbeleid en de handhavingspraktijk te verbeteren.
Monitor hiertoe tweejaarlijks de staat van de handhaving en de bestuurlijke aandacht bij gemeenten aan de hand van (casus)onderzoek (zie aanbeveling 2). Daarnaast dient VROM in samenwerking met de gemeenten, op gelijkwaardig niveau, te innoveren, te stimuleren en aan te jagen.
Actie: VROM Inspectie als innoveerder, stimuleerder en aanjager. 10.2 Ontwikkel normen en index voor monitoring
Conclusie
Er bestaat geen professionele standaard6 voor de kwaliteit van de handhaving. De brandweer is een uitzondering hierop met de prevapnormen. Deze prevapnormen moeten wel worden herijkt. Op de andere terreinen ontbreekt het bestuurders aan professionele normen en kengetallen. Dat maakt het lastig om de staat van de handhaving in hun gemeente te volgen, te beoordelen en te besturen.
Aanbeveling
Ontwikkel voor alle terreinen van de handhaving professionele standaards met verder uitgewerkte en gedragen normen en kengetallen als handvat voor bestuurders en professionals om inzicht te krijgen in de staat van de handhaving en om de ontwikkeling in de tijd te kunnen volgen (zie bijlage normen en kengetallen). Vervolgens kunnen bestuurders deze normen en kengetallen gedifferentieerd in hun gemeente toe passen, afhankelijk van de eigen prioriteiten. Ontwikkel op basis van de kengetallen een handhavingsindex, zowel op nationaal niveau als op gemeentelijk niveau. Een manier om de ontwikkeling van de handhaving goed te volgen en te vergelijken tussen gemeenten is immers het periodiek meten van de resultaten van de handhaving. Dat kan door middel van de handhavingsindex. Kengetallen die de staat van de handhaving aangeven, kunnen aan de hand van een ordinale schaal worden omgezet in de handhavingsindex. Deze geeft een score tussen 1 en 5. De handhavingsindex geeft een score per gemeente voor de staat van de handhaving.
De index werkt als een thermometer voor handhaving en is daarmee een signaleringsinstrument. Aan de hand van de ontwikkeling van de handhavingsscore is te constateren of een gemeente 'koorts' heeft, i.c. een hoge of stijgende index. De diagnose (waarom gaat het slecht met de gemeente) is dan nog niet gesteld. Daarvoor is een nadere analyse van de onderliggende gegevens nodig. De index moet zo worden opgebouwd dat vanuit de handhavingsindex eenvoudig 'afgedaald' kan worden naar de onderliggende oorzaken. 6
In de zin van een door de beroepsgroep algemeen aanvaard stelsel van normen. p 33
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Monitor onder andere door middel van de handhavingsindex tweejaarlijks de staat van de handhaving. Hierbij moet ook gebruik worden gemaakt van bestaande instrumenten, zoals bijvoorbeeld het diagnosemodel van de VNG (traject Slagen voor Veiligheid). De Ministeries van Justitie, BZK, VROM, VNG en IPO zouden hiervoor opdrachtgever kunnen zijn. VROM Inspectie lijkt de aangewezen partij voor de uitvoering. Actie:

- de beroepsgroepen ontwikkelen normen en kengetallen, de bestuurders stellen deze vast.
- Ministerie van VROM is opdrachtgever voor handhavingsindex, VROM Inspectie is uitvoerder, in nauwe afstemming met VNG en Ministerie van Justitie.
- de Ministeries van Justitie, BZK, VROM, VNG en IPO zijn opdrachtgever monitor, VROM Inspectie is uitvoerder.
10.3 Versterk integraal programmatisch handhaven Conclusie
Er is sprake van schotten tussen de verschillende onderdelen van gemeentelijke handhaving: brand, bouw, milieu, gebruiksvergunning, ruimtelijke ordening, evenementen. Het onderzoek rechtvaardigt de gedachte dat de onderlinge afstemming en samenwerking nog onvoldoende is.
Aanbeveling
Investeer in een integrale programmatische aanpak van de handhaving. Pak onderdelen van de handhaving gezamenlijk aan, waardoor efficiënter kan worden gewerkt. Dit geldt bijvoorbeeld zowel voor toetsingen ter plaatse voor de gebruiks- en bouwvergunningen als voor de gezamenlijke thematische aanpak. Maak hiervoor gebruik van een integraal handhavingsplan met gekwantificeerde normen en van integraal handhavingsoverleg met de relevante onderdelen binnen een gemeente.
Actie: de Ministeries van Justitie en VROM als aanjager (met instemming van BZK, VNG en IPO). Gemeenten als doener.
Integraal handhavingsplan
Gemeenten zouden er goed aan doen te werken met een integraal handhavingsplan. Dit plan heeft betrekking op alle onderdelen - brand, bouw, milieu, gebruiksvergunning, ruimtelijke ordening, evenementen - van de handhaving. Deze onderdelen worden in onderling verband beschreven en aangepakt.
Een integraal handhavingsplan zou modelmatig uit de volgende onderdelen kunnen bestaan:
- Feiten
Een analyse van de aard en omvang van de handhavingsopgave in een gemeente. Een beschrijving van het aantal en type inrichtingen, het aantal bouwstromen, aanvragen, verleende vergunningen, toetsingen en eventueel het aantal achterstanden hierin. Zonder kennis van de feiten is beleid maken en het stellen van prioriteiten onmogelijk. p 34 GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix


- Bestuurlijke prioritering
Het gewenste handhavingsniveau met prioriteiten. Dit is uitgedrukt in kwantitatieve normen. Daarbij worden kengetallen gedefinieerd die aangeven in hoeverre de norm wordt gehaald (zie bijlage normen en kengetallen). Dit gewenste handhavingsniveau is aangegeven voor meerdere jaren, uitgedrukt in een meerjarenplanning en een jaarplan. Hierin wordt een afgewogen keuze gemaakt in de aandacht voor de verschillende onderdelen. Daarnaast wordt hierin vastgelegd op welke onderdelen binnen de gemeente wordt samengewerkt en welke overleggen er zijn (waaronder integraal handhavingsoverleg).

- Middelen
Een vertaling van het gewenste handhavingsniveau in de benodigde inzet en middelen voor een gemeente. Hierbij is rekening gehouden met de omvang en het profiel van de betreffende gemeente, het bestuurlijk gewenste handhavingsniveau en een fasering.
- Rapportage
Een opzet van de geplande vorm van de managementrapportages. Hierin is opgenomen wie wanneer welke informatie krijgt en hoe daarmee kan worden gestuurd op de voortgang (zie bijlage normen en kengetallen).

- Verantwoordelijkheden
Een heldere verdeling van verantwoordelijkheden: wie is waarvoor verantwoordelijk, op ambtelijk en op bestuurlijk niveau. Een benoeming van de liaison officer die de spil vormt tussen ambtelijk en bestuurlijk niveau en die fungeert als aanjager voor de integrale handhaving binnen de gemeente (zoals bijvoorbeeld in Haarlem en Apeldoorn). Een beschrijving van de externe partners die bij de handhaving zijn betrokken en de taken die zij hebben.
- Communicatie en democratische inbedding
Een communicatieplan voor de communicatie naar de betrokken partners op het terrein van handhaving. De inwoners van de gemeente zijn een van deze partners. 10.4 Versterk lokale democratische inbedding
Conclusie
De communicatie over handhaving naar inwoners en naar de gemeenteraad vindt in beperkte mate plaats. Over incidenten en de inzet van dwangmiddelen wordt vrijwel altijd gerapporteerd aan de raad. Voor het overige echter wordt meestal alleen (marginaal) gerapporteerd in het kader van de begrotingscyclus.
Aanbevelingen
Communiceer jaarlijks de staat van de handhaving naar de inwoners van de gemeente, via de gemeenteraad maar ook rechtstreeks via de website of anderszins Hiermee worden de activiteiten van de gemeente op dit terrein transparant voor alle betrokkenen. Daarnaast ontstaat - met de blik van de inwoners - een kritische externe toets van het handhavingsbeleid. Bespreek op rijksniveau de tweejaarlijkse handhavingsmonitor in de Tweede Kamer. Actie: Ministeries van Justitie, VROM en BZK als opdrachtgever, gemeenten als uitvoerder. p 35
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

10.5 Leg relatie tussen bestuurlijke ambities en benodigde middelen Conclusie
Er lijkt sprake te zijn van een formatief, een professioneel en een juridisch handhavingstekort in de casusgemeenten. 'Professioneel' heeft betrekking op het presteren onder de gewenste normen. Het 'juridisch' tekort heeft betrekking op het bewust niet optreden van gemeenten tegen overtredingen. Door het ontbreken van (produktie)normen is het voor bouw en milieu echter onmogelijk een uitspraak te doen over een eventueel formatie- of middelentekort of overschot op het terrein van handhaving. Bij de brandweer komt, met de nodige slagen om de arm, een formatietekort uit de berekening.
Aanbeveling
Investeer (zoals onder aanbeveling 2) in het verder ontwikkelen en uitwerken van normen en kengetallen voor handhaving. Werk daarmee ook de relatie uit tussen normen en benodigde inspanning om deze bestuurlijk gewenste kwaliteit te realiseren. Met de gegevens over benodigde inspanning is het mogelijk om te bepalen waar sprake is van een formatie- of middelentekort of een -overschot.
Organiseer benchmarking door gemeenten op dit terrein onder leiding van VNG (op basis van vrijwilligheid en een goede selectie van gemeenten). Start met een selectie gemeenten een beleidsprogramma Handhaven op niveau, waarin praktisch wordt samengewerkt door bestuurders en professionals. Laat zien wat er jaarlijks wel en niet is te bereiken in de richting van een gezamenlijk geformuleerde ambitie.
Actie: Ministerie van VROM als opdrachtgever en uitvoerder, in nauwe afstemming met VNG, Ministerie van Justitie.

p 36
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Bijlage 1 Verantwoording onderzoek in casusgemeenten Methode van onderzoek
De gekozen onderzoeksmethode is 'case-study-research' (casusonderzoek). Casusonderzoek leent zich vooral voor verkennende studie, exploratief onderzoek en verdieping. De tegenhanger, kwantitatief toetsend onderzoek, leent zich vooral voor veralgemenisering, validering en verbreding.
Omwille van de betrouwbaarheid van het onderzoek is bij het uitvoeren van het casusonderzoek zorgvuldig omgegaan met:

- begripsvaliditeit: het gegeven dat alle bij het onderzoek betrokken personen dezelfde betekenis geven aan de gehanteerde begrippen, definities en dezelfde begrenzingen hanteren. Dat geldt ook voor hoeveelheidaanduidingen als 'veel', 'vaak', 'heel vaak'
- triangulatie: het hanteren van verschillende controleanalyses. Dat kan betrekking hebben op de toetsing van data, methoden, interpretaties van verschillende onderzoekers, gehanteerde theoretische invalshoeken.

- validiteit en representativiteit: de mogelijkheden tot het kunnen trekken en kunnen veralgemeniseren van bevindingen en conclusies. Bij de start van het onderzoek is een plan van aanpak opgesteld. Dat plan van aanpak is gebaseerd op een analytisch model en is bij de begeleidingscommissie getoetst. Het veldwerk van het casusonderzoek is, onder aansturing van een projectleider, uitgevoerd door drie onderzoekers. De verwerking van de meer kwantitatieve gegevens is in handen gelegd van een vierde onderzoeker. In het onderzoeksteam is regelmatig (vooraf, tussentijds, in de analyse- en de rapportagefase) aandacht besteed de begripsvaliditeit, controleanalyses en aan validiteit bij het formuleren van bevindingen. Ten aanzien van de begripsvaliditeit zijn lopende het veldwerk wekelijks in teamverband de definities en afbakening van de gehanteerde begrippen op elkaar afgestemd. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking gehad op vragen als:

- welke vergunningen wel en welke niet worden meegerekend per discipline
- welke activiteiten tot vergunningverlening, welke tot toezicht en welke tot handhaving gerekend worden

- welke definitie voor de formatie wordt gehanteerd
- in hoeverre en zo ja welke overhead wordt meegerekend
- wat verstaan wordt onder programmatisch handhaven
- wat verstaan wordt onder het begrip handhavingsnormen
- wat verstaan wordt onder functionele scheiding en organieke scheiding. Daarnaast zijn door alle onderzoekers dezelfde instrumenten gehanteerd voor het uitvragen van de benodigde gegevens. Ook hebben zij dezelfde leidraad gehanteerd voor de gesprekken en interviews. In de wekelijkse coördinatiebijeenkomst zijn de definities in het onderzoeksteam herbevestigd of aangescherpt. De 'uitvraagschema's' zijn op verzoek beschikbaar. De controleanalyses hebben vooralsnog plaatsgevonden op vier niveaus. Het eerste niveau heeft bestaan uit het wekelijks vergelijken van tussenresultaten op in het oog springende verschillen en het zoeken naar verklaringen voor die verschillen. Met name is daarbij gezocht naar mogelijke onvolkomenheden ten aanzien van de begripsvaliditeit. p 37 GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Dat leidde in sommige gevallen tot extra toetsing van de aangeleverde onderzoeksgegevens bij de betreffende gemeenten. Op het tweede niveau is gelijktijdig door alle onderzoekers in één ruimte aan de twee tussenrapportages gewerkt. Hierbij zijn de onderwerpen verdeeld over de onderzoekers. Dus onderzoeker 1 heeft casusgemeenten A, B, C en D onderzocht en heeft van alle casusgemeenten bijvoorbeeld het facet `programmatisch handhaven' geanalyseerd. Deze werkwijze ('kruislingse dubbelcheck') heeft ertoe geleid dat er consequent getoetst is in hoeverre het onderzoeksmateriaal op de zelfde definities en premissen is gebaseerd. Op het derde niveau zijn de concept tussenrapportages door alle betrokken onderzoekers getoetst. Daarenboven is een onderzoeker ingeschakeld die niet bij het onderzoek betrokken is. Deze heeft vanuit de rol van onbevangen buitenstaander de concept rapportages kritisch meegelezen op eventuele inconsequenties. Op het vierde niveau van de controleanalyses zijn de casusbeschrijvingen (inclusief vergelijkingstabellen waar alle casusgemeenten in zijn opgenomen) ter toetsing aan de betrokkenen in de casusgemeenten voorgelegd. Een laatste toetsing zal in juni/juli nog plaatsvinden in plenaire bijeenkomsten met betrokkenen uit de verschillende gemeenten.
De toetsing op validiteit bij het formuleren van bevindingen heeft op drie wijzen plaatsgevonden. Er is zorgvuldig gelet op het gegeven dat bevindingen alleen geformuleerd worden ten aanzien van de betrokken casusgemeenten. De suggestie op algemene geldigheid van de bevindingen is vermeden. Daarnaast is gelet op de consistentie in de casusbeschrijvingen en de formulering van de bevindingen. Tenslotte is getoetst in hoeverre de betrokken casusgemeenten qua structuur in vergelijking tot alle Nederlandse gemeenten a-typisch zijn.
Betrokken functionarissen bij het onderzoek
In alle casusgemeenten is contact gelegd met vier type afdelingen: bestuursdienst/algemene zaken, bouwzaken, milieuzaken en brandweer. Van iedere afdeling zijn meerdere functionarissen betrokken. Naast de afdelingshoofden betrof dit medewerkers van verschillende rangen. Bij inschakeling van regionale diensten is bij die diensten met diverse functionarissen gesproken. Er zijn in deze inventarisatiefase geen contacten geweest met bestuurders.
Veralgemeniseren van enkele van de bevindingen
Na de uitvoering van het casusonderzoek is een poging gedaan om enkele van de bevindingen te veralgemeniseren naar de totale populatie (alle Nederlandse gemeenten), zie bijlage 3. De daarbij gehanteerde onderzoeksmethode wordt in de betreffende paragraaf verantwoord. Voorts zijn de concept rapportages voorgelegd aan de begeleidingscommissie en aan een beoordelingscommissie. Deze commissies toetsen mede op de kwaliteit van het uitgevoerde onderzoek. De aanwijzingen van deze commissies zijn in de rapportages verwerkt. Definities
De veel gebruikte termen zijn in deze paragraaf beschreven. Het gaat in dit onderzoek om vergunningverlening, toezicht en handhaving van veiligheidsvoorschriften (brand, milieu, bouw) voor inrichtingen.
Het begrip 'vergunningverlening' beslaat in dit onderzoek het door de gemeente verlenen van vergunningen in het kader van de Woningwet, de wet Milieubeheer en de brandveiligheidsregelgeving.
p 38
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Met de term 'toezicht' wordt gedoeld op het ad random of probleemgericht controleren (op papier of door middel van bezoek) om te beoordelen of personen en inrichtingen conform de vergunning handelen. Bij het uitoefenen van toezicht gaat het erom dat bij burgers - particulieren, bedrijven, instellingen - wordt nagegaan of zij de publiekrechtelijke voorschriften die op hen van toepassing zijn naleven. Het uitoefenen van dit toezicht gebeurt door toezichthouders die bij of krachtens wettelijk voorschrift door het bestuursorgaan zijn aangewezen. Toezicht kan worden onderscheiden in preventief en repressief toezicht. Preventief toezicht behelst reguliere controle zonder dat er signalen zijn dat een overtreding zou plaatsvinden. Het repressief toezicht richt zich op het verzamelen van gegevens over een vermeende overtreding van bepaalde voorschriften bijvoorbeeld naar aanleiding van klachten of incidenten.
Met 'sanctionering' wordt bedoeld: het van gemeentewege aanschrijven van personen en/of inrichtingen waar overtredingen van en/of onregelmatigheden met vergunningen en/of andere regelgeving zijn geconstateerd en het (dreigen met het) opleggen van sancties. Wanneer uit het toezicht blijkt dat de voorschriften niet worden nageleefd zal dat aanleiding zijn om van gemeentewege hiertegen op te treden. In deze rapportage vallen deze activiteiten onder het begrip handhaving. Dit kan door een bestuurlijke waarschuwing, een aanschrijving of door het opleggen van een sanctie. De voornaamste bestuursrechtelijke 'sancties' (sanctionerings- dwangmiddelen) zijn bestuursdwang en de last onder dwangsom. Een last onder dwangsom kan verder gaan of kan een ruimer bereik hebben dan bestuursdwang. Daarnaast is een last onder dwangsom meer geschikt bij herhaalde overtredingen. De last onder dwangsom is daarentegen niet bruikbaar in situaties waarin onmiddellijk moet worden opgetreden. Veel overtredingen van bestuursrechtelijke voorschriften zijn strafbaar gesteld. Dit maakt ook strafrechtelijk ingrijpen van het Openbaar Ministerie mogelijk. Het blijven echter formeel gezien gescheiden werelden met een eigen, zelfstandig afwegingskader. Toezicht en sanctionering tezamen worden aangeduid met het 'handhaving'. De commissie Michels verstaat daar overigens ook de tenuitvoerlegging van sancties onder. Dat laatste is in dit onderzoek echter buiten beschouwing gelaten.
Het begrip 'handhaving' wordt in de algemene spreektaal en door de commissie Michels ook wel in een ruimere betekenis dan bovenstaande gebruikt. In die ruimere betekenis wordt het begrip Handhaving in dit onderzoek ook wel eens gebruikt. Het betekent dan het doen naleven van rechtsregels. Uit de context waarin de begrippen zijn geplaatst blijkt of het begrip in de enge of in de bredere zin is gehanteerd.
Naast de hierboven omschreven sanctioneringsdwangmiddelen kan er sprake zijn van de inzet van 'toezicht-dwangmiddelen': dwangmiddelen die worden ingezet om controle mogelijk te maken. Bijvoorbeeld met behulp van de politie toegang verschaffen om toezicht uit te kunnen oefenen.
Met het begrip 'handhavingsniveau' wordt gedoeld op het kwaliteitsniveau van de handhaving (in brede zin). Het kwaliteitsniveau op het terrein van het verlenen van vergunningen, het toezicht houden op de naleving en het optreden bij geconstateerde overtredingen. Het handhavingsniveau kan in verschillende kengetallen worden uitgedrukt en is mede afhankelijk van de prioriteiten die zijn gesteld. De gemeenten bepalen zelf waarin zij dat uitdrukken. Enkele voorbeelden: geen achterstanden, iedere inrichting minimaal één keer per jaar bezoeken, alle inrichtingen voldoen aan alle vergunningcriteria, geen overtredingen meer, et cetera. p 39
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Met het begrip 'handhavingsnorm' wordt gedoeld op de norm die wordt gehanteerd bij het vaststellen van het gewenste kwaliteitsniveau van de handhaving (in brede zin). Het kwaliteitsniveau op het terrein van het verlenen van vergunningen, het toezicht houden op de naleving en het optreden bij geconstateerde overtredingen. De handhavingsnorm zegt iets over hoe intensief een bepaald type inrichting of bedrijfstak behandeld wordt bij vergunningverlening en toezicht en handhaving.
Onder het begrip 'productie' wordt bij vergunning verlening het aantal verleende vergunningen (in 2001) verstaan. Onder toezicht wordt het aantal gecontroleerde inrichtingen en/of personen verstaan. Bij handhaving het aantal aanschrijvingen en/of uitgevaardigde sancties. Onder het begrip 'productienorm' wordt gedoeld op de te realiseren productie per type inrichting en de gemiddelde afhandelingstijd per type inrichting. Onder de 'formatie' wordt het aantal medewerkers in full time equivalent (FTE) verstaan dat zich direct met de vergunningverlening, toezicht en/of handhaving bezig houdt. Inclusief coördinatie (meewerkend voorman, teamleider) en directe leiding (afdelingshoofd). De secretariële ondersteuning is niet meegerekend. Ook zijn interne doorbelastingen (voor concernactiviteiten, stafdiensten, huisvesting, bestuurskosten, e.d.) niet meegerekend. Het is een formatiedefinitie in enge zin.
Tot slot komt in dit rapport ook aan de orde of gemeenten de ambities op het terrein van vergunningverlening, toezicht en handhaving (kunnen) waarmaken. Van een 'handhavingstekort' is sprake als de gemeente moet en ook wel wil maar niet kan, hetzij wel kan maar niet wil handhaven. Het tekort is dan de optelsom van alle tekorten samen. In de tekst wordt daarbij een formatief, een professioneel en een juridisch handhavingstekort onderscheiden. Zie ook de definiëring aldaar. Het expliciet, bewust en ingebed in een beleidskader niet handhaven wordt aangeduid met de term 'gedogen'. Het zonder beleidskader niet handhaven wordt in deze rapportage aangeduid met 'bewust niet handhaven'. Naast de hier opgenomen definities zijn in de tekst op diverse plekken overige begrippen toegelicht.
Verantwoording selectie gemeenten
De opzet van het onderzoek was om in minimaal 9 casusgemeenten onderzoek te doen. Bij de selectie van gemeenten zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd:
- géén grote vier of in de WGR-regio's van de grote vier
- geen gemeenten - geen recente extreme groei van >20% of recente herindelingen (tussen 1999 en 2002)
- enkele grotere gemeenten ('centrumgemeente') met daaromheen bijbehorende kleinere buurgemeenten.
Een analyse van alle bijna 500 Nederlandse gemeenten op de bovengenoemde selectiecriteria heeft geleid tot een selectie van 13 'centrumgemeenten' met 158 'buurgemeenten'. p 40
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Op basis van een informele toetsingsronde met aanvullende selectiecriteria op de centrumgemeenten zijn 20 (centrum en rand) gemeenten geselecteerd. De aanvullende selectiecriteria zijn:

- bestuurlijk en ambtelijk draagvlak in de betreffende gemeente
- voldoende medewerking van de betreffende gemeenten
- liefst een mix industrieel en minder industrieel
- bij voorkeur dient de centrumgemeente te beschikken over een adequate risico-inventarisatie. Uiteindelijk hebben van de 20 gemeenten 13 gemeenten zich aangemeld als casusgemeente, 4 (relatief grotere) centrumgemeenten en daaromheen 9 (relatief kleinere) buurgemeenten. De doelstelling om minimaal 9 gemeenten in het onderzoek te betrekken wordt dus gerealiseerd. Na de selectie is getoetst of de casusgemeenten qua structuur enigszins overeenkomen met de structuur van een modale Nederlandse gemeente. Bij deze toetsing zijn geen grote afwijkingen gevonden. De casusgemeenten zijn qua structuur 'modale' Nederlandse gemeenten (zie volgende paragraaf).
In de rapportages wordt uitsluitend anoniem en onherleidbaar over de casusgemeenten gerapporteerd.
Kenmerken casusgemeenten in relatie tot Nederland Kenmerk Casusgemeenten Nederland Percentage Aantal inwoners 875.143 15.987.075 5,47% Lage inkomens 119.120 2.046.540 5,82% Minderheden 62.010 1.149.510 5,39% Oppervlakte bebouwing 4.482 88.365 5,07% Woonruimten 399.457 7.194.808 5,55% Bedrijfsvestigingen 37.585 761.295 4,94% CLUSTER Openbare Orde en Veiligheid 81.810.611 1.432.658.702 5,71% CLUSTER Fysiek Milieu 49.618.816 957.851.408 5,18% De kenmerken van de casusgemeenten zijn onderling consistent in vergelijking tot de kenmerken van alle gemeenten in Nederland. Dit blijkt uit het gegeven dat zij op alle van de geselecteerde kenmerken ongeveer hetzelfde aandeel vertegenwoordigen van de waarde voor alle Nederlandse gemeenten.
Zie de tabel: de percentages schommelen allen zo rond de 5,4%. Ter toelichting: de bevolking van de casusgemeenten maakt ongeveer 5,5 % uit van de totale Nederlandse bevolking. Ook de andere criteria, zoals het aantal lage inkomens of minderheden, is voor de casusgemeenten ongeveer gelijk aan 5,5 %. De afwijking is nooit meer dan 0,5 %. Hieruit kan geconcludeerd worden dat er in de groep van casusgemeenten geen extreme uitschieters zitten die de gemiddelden beïnvloeden. De groep casusgemeenten zijn op de getoetste criteria te typeren als groep 'modale Nederlandse gemeenten'.
p 41 GW08/rapport/027m.doc


Bijlage 2 Overzichtstabellen formatie, productie en schaal casusgemeenten

Formatie
Brand BWT milieu Gemeente Verlening Toezicht & Totaal Verlening Toezicht & Totaal Verlening Toezicht & Totaal Handhaving Handhaving Handhaving C1 (klein) *5 *9 1,5 2,5 4 C2 (klein) 1,1 0,3 1,4 3,5 2 5,5 ** C3 (groot) 4 6 10 12,5 30 42,5 11 20,4 31,4 D1 (groot) 8 2,6 10,6 *54 12 9 21 D2 (groot) 0,8 0,2 1 3,9 1,3 5,2 0,4 1,6 2 D3 (klein) 2,5 1,5 4 3,3 1,5 4,8 2 2,6 4,6 D4 (klein) *5 7,4 4,5 11,9 3 6 9 D5 (groot) *6 8 4,5 12,5 2 3,9 5,9 E1 (klein) 0,76 0,17 0,93 3,62 1 4,62 2,8 0,78 3,58 E2 (groot) 4 2,3 6,3 17 10 27 9,6 14,4 24 E3 (klein) 0 0 0 3,9 2,6 6,5 3 2,2 5,2 E4 (klein) 1,44 0,56 2 4 2,5 6,5 1,5 2,3 3,8 E5 (groot) 1 1 2 4,8 6,6 11,4 4 7,75 11,75 Eindtotaal 54,23 193,42 126,23
* De verdeling van het totaal aantal fte tussen Verlening en Toezicht & Handhaving is onbekend.
** De gegevens zijn onbekend


Andersson Elffers Felix

Productie
Brand BWT milieu Gemeente Verlening Toezicht & Handhaving Verlening Toezicht & Handhaving Verlening Toezicht & Handhaving C1 50 250 C2 10 45 285 285 15 335 C3 240 500 2065 2055 175 1050 D1 90 305 1350 1350 190 425 D2 0 180 395 40 170 D3 35 100 360 800 30 255 D4 5 80 695 565 90 350 D5 1080 * 1200 2600 30 550 E1 20 25 450 200 15 10 E2 75 285 2500 4000 55 825 E3 uitbesteed uitbesteed 500 0 35 50 E4 350 375 30 230 E5 70 600 925 3200 150 235
* Bij ontbreken van betreffende gegevens is er geen waarde ingevuld p 43
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Schaal
Brand BWT milieu Gemeente Gemiddeld Gemiddeld gemiddeld C1 8 8 9,5 C2 *
C3 7,5 9 9,5 D1 8 10 10 D2 9 9 9,5 D3 8 9,5 9 D4 9 9 9,5 D5 8 9,5 10 E1 9,5 8,5 8,5 E2 7 10 9 E3 9 8 E4 7 7,5 8 E5 8 9 8,5
* Ontbrekende gegevens worden niet vermeld
p 44
GW08/rapport/027m.doc


Bijlage 3 Berekeningen formatief tekort verlening en handhaving

Formatief tekort verlening en handhaving brand geëxtrapoleerd De berekening van het formatieve tekort op verlening en handhaving van de casusgemeenten kan, met de nodige slagen om de arm, geëxtrapoleerd worden naar de situatie voor alle Nederlandse gemeenten.
Voor de extrapolatie is aangesloten bij de systematiek van de verdeelsleutels van het gemeentefonds. Het deel dat de casusgemeenten uitmaken van het cluster Openbare Orde en Veiligheid (OOV) van het gemeentefonds is voor de analyse gelijk gesteld aan het deel dat deze gemeenten uitmaken voor wat betreft de behoefte en inzet aan fte's van heel Nederland. Dit is een betere benadering dan te extrapoleren naar verhouding van het aantal inwoners, omdat het cluster OOV van het gemeentefonds - net als de prevap norm - gebruikt maakt van structuurkenmerken die ook relevant zijn voor de afgifte van gebruiksvergunningen. De doorrekening daarvan laat zien dat de casusgemeenten 5,8% uitmaken van het cluster OOV. Voor heel Nederland kan dan gesteld worden dat de situatie van de casusgemeenten geëxtrapoleerd moet worden tot 100%.
Het resultaat van eerste vingeroefeningen op basis van extrapolatie via het aandeel in het cluster OOV van het gemeentefonds geeft het volgende beeld1: Brand Formatie in FTE Casusgemeenten (5,8%) Nederland (100%) Prevap behoefte verlening 72,8 1257 Prevap behoefte handhaving 8,5 146 Saldo totaal prevap 81,3 1403 Af: huidige inzet 54,2 938 Formatief tekort verlening en handhaving 27,1 465 Het geëxtrapoleerde formatieve tekort op vergunningverlening en handhaving van brandveiligheidsvoorschriften voor alle Nederlandse gemeenten bedraagt 465 fte. In de volgende paragraaf is de bovenstaande extrapolatie stap voor stap toegelicht. Dergelijke extrapolaties kunnen ook uitgevoerd worden voor het milieutoezicht. Voor bouwtoezicht is het lastiger omdat voor het bouwtoezicht de productienormen ontbreken en omdat het bouwtoezicht niet gedefinieerd is in een van ijkpunten van de verdeelsleutels van het gemeentefonds.
Observatie extrapolatie Nederland

- Geëxtrapoleerd naar alle Nederlandse gemeenten lijkt er een formatief tekort te zijn op vergunningverlening en handhaving van brandveiligheidsregelgeving van 465 fte, met een slag om de arm.


Andersson Elffers Felix

Methode berekening formatief handhavingstekort
In deze paragraaf wordt de methode uiteengezet volgens welke AEF het formatief tekort in de casusgemeenten voor brand en de extrapolatie naar heel Nederland heeft berekend. Norm en gegevens
Op basis van normen kan worden geprognoticeerd hoeveel fte er beschikbaar moet zijn om de uitgifte en controle van gebruiksvergunningen goed uit te voeren. De brandweer die verantwoordelijk is voor de gebruiksvergunningen kan dit doen op basis van Prevap. Prevap geeft voor zeven hoofdcategorieën van inrichtingen de normuren voor uitgifte en controle van de vergunning en de frequentie waarmee de vergunning moet worden gecontroleerd.
De 7 hoofdcategorieën zijn:
1 Gebouwen met een woonfunctie
2 Gebouwen met logiesfuncties
3 Gebouwen met een onderwijsfunctie
4 Gezondheidszorg-gebouwen
5 Bedrijfsgebouwen
6 Gebouwen voor wegverkeer
7 Gebouwen met een publieksfunctie
Iedere hoofdcategorie is onderverdeeld in verschillende subcategorieën, die vervolgens ook weer onderverdeeld zijn. Alleen op het laagste niveau zijn normen gedefinieerd. Om aan de hand van prevap de behoefte aan fte's te voorspellen is het nodig dat per casusgemeente het aantal inrichtingen per categorie bekend is. Tijdens de enquêtefase is bij de gemeenten geïnformeerd naar de aanwezigheid van deze gegevens. Een groot aantal had het aantal inrichtingen per subcategorie beschikbaar, een beperkt aantal had alleen enkele hoofdgetallen en enkele een mix.
Aanvullen norm en gegevens
In tabel 1 is voor hoofdcategorie 2 de opbouw weergegeven van de norm. Alleen voor de gebouwen in de sub-subcategorie (2.1.1; 2.1.2; 2.2.1;.....) zijn normen opgesteld. Voor de
---
subcategorie (2.1; 2.2; ...
) en de hoofdcategorie (2) niet. Daarvoor zijn aan de hand van gewogen gemiddelden aanvullende normen opgesteld. Het gewogen gemiddelde is berekend met de aangeleverde gegevens van gemeenten die volledig zijn. Aan de hand van de aangevulde norm kan ook voor gemeenten die bijvoorbeeld alleen maar data over de hoofdcategorieën of een mix van hoofd- sub en sub-subcategorieën beschikbaar hebben toch de behoefte aan fte's worden berekend.
p 46
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Tabel 1 Hoofdcategorie 2 van de Prevap-norm
Prevap Norm Gebruiksvergunning Uren Afgifte Freq. Controle Uren Controle Freq * uren 2 Gebouwen met logiesfuncties 20,3 1,3 2.1 Hotels 30 2,6 2.1.1 10-50 personen 30 2 1 2 2.1.2 > 50 personen 30 2 2 4 2.2 Pension/nachtverblijf 20,3 1,1 2.2.1 10-50 personen 20 1 1 1 2.2.2 > 50 personen 30 2 2 4 2.3 Dagverblijf 11,6 1 2.3.1 10-50 personen 10 1 1 1 2.3.2 > 50 personen 20 1 1 1 2.4 Kampeerterrein/jachthaven 11,4 1,6 2.4.1 50-100 personen 8 0,5 1 0,5 2.4.2 100-250 personen 12 1 2 2 2.4.3 > 250 personen 16 1 3 3
* Voor de cursief afgedrukte categorieën zijn de normen aangevuld Enquêtegegevens
Een ander geval waarbij bewerking van de data vereist is, ontstaat wanneer de gevraagde gegevens in de enquête niet of maar gedeeltelijk kunnen worden geleverd door de gemeente. Bijvoorbeeld wanneer alleen het totaal aan gebruikte fte's bekend is en niet de opsplitsing naar uitgifte, controle of handhaving valt te maken. Er is voor gekozen om wanneer er geen gegevens beschikbaar zijn, deze ook niet mee worden genomen in de berekening (verkleining van de steekproef) en wanneer er alleen een totaal beschikbaar is deze naar verhouding verdeeld wordt over uitgifte en controle & handhaving (aanvullen van de steekproef). De verhouding komt tot stand door het gewogen gemiddelde te nemen voor de gemeenten waarvan de dataset wel compleet is.
Berekening behoefte en gebruik fte's voor de casusgemeenten De behoefte aan fte's van de casusgemeenten kan nu berekend worden door de aangevulde norm te vermenigvuldigen met het aantal inrichtingen in de verschillende categorieën per gemeente. Hierbij moet opgemerkt worden dat alleen de behoefte is berekend van de gemeenten die data hebben aangeleverd ten tijde van het uitvoeren van deze analyse. Later zal daar bij de extrapolatie rekening mee worden gehouden. Om het aantal uren om te rekenen naar fte's, wordt het aantal uren gedeeld door 1250. Er wordt vanuit gegaan dat een ambtenaar 1250 effectieve uren per jaar werkt. Samengevat komt dit op het volgende neer:
Tabel 2 Samenvatting behoefte casusgemeenten Casusgemeenten Uitgifte Controle Totaal Uren 91.124 10.603 101.727 Fte 72,8 8,5 81,3 Het in de huidige situatie gebruikte aantal fte's wordt berekend door voor de gemeenten die daar inzicht in hebben gegeven het aantal fte's te sommeren. De gemeenten die geen data hebben aangeleverd over het aantal fte's dat ze gebruiken worden bij de extrapolatie niet meer p 47 GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

betrokken. In tabel 3 is aangegeven welke gegevens er beschikbaar waren. In totaal wordt er 54,2 fte ingezet.
Tabel 3 Inzet van fte's door casusgemeenten
Gemeente Verlening Toezicht & Totaal Handhaving C1 (klein) *5 C2 (klein) 1,1 0,3 1,4 C3 (groot) 4 6 10 D1 (groot) 8 2,6 10,6 D2 (groot) 0,8 0,2 1 D3 (klein) 2,5 1,5 4 D4 (klein) *5 D5 (groot) *6 E1 (klein) 0,76 0,17 0,93 E2 (groot) 4 2,3 6,3 E3 (klein) uitbesteed uitbesteed E4 (klein) 1,44 0,56 2 E5 (groot) 1 1 2 Eindtotaal 23,6 14,63 54,23 Het Gemeentefonds
De laatste stap is om met de gegevens die de casus gemeenten hebben aangeleverd een voorspelling te doen voor heel Nederland. Hiervoor is een koppeling gemaakt tussen het aantal fte's dat de casusgemeenten in de huidige situatie inzetten en volgens de norm zouden moeten inzetten en de uitkering die de casusgemeenten krijgen uit het gemeentefonds. Het gemeentefonds bestaat uit 14 clusters. De gemeenten krijgen afhankelijk van hun score per cluster een bijdrage uit het gemeentefonds. Voor brandveiligheid is er een koppeling gemaakt met het cluster "openbare orde en veiligheid". De verhouding tussen het deel dat de casusgemeenten uitgekeerd krijgen uit het cluster openbare orde en veiligheid ten opzichte van het totaal in dat cluster, wordt gebruikt om de behoefte aan fte's en de huidige inzet van fte's te voorspellen voor heel Nederland
p 48
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Extrapolatie van de formatie behoefte en van de huidige inzet De casusgemeenten hebben informatie aangeleverd waarmee hun behoefte aan fte's volgens de prevap-norm berekend is. Deze gemeenten maken 5,8 % uit van de uitgaven in het cluster openbare orde en veiligheid. De behoefte aan fte's van de casusgemeenten is gelijk aan 81,3 fte. Wordt dit geëxtrapoleerd naar 100 %, dan is de behoefte aan fte's gelijk aan: (81.3 / 5,8)
* 100 % = 1403 fte.
De casusgemeenten hebben informatie aangeleverd over hun huidige inzet van fte's. De huidige inzet van de casusgemeenten is gelijk aan 54,2 fte. Wordt dit geëxtrapoleerd naar 100 %, dan is een schatting voor de huidige inzet van heel Nederland gelijk aan: (54,2 / 5,8) * 100 % = 938 fte.
Casus Gemeenten Nederland

Behoefte 61.7 5.8 1403 100 Huidige inzet 54.2 5.8 938 100

p 49
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

Bijlage 4 Reactie beoordelingscommissie
Selectie gemeenten
De opzet was om in minimaal 9 casusgemeenten onderzoek te doen, dit zijn er uiteindelijk 13 geworden. Bij de selectie van gemeenten zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd: géén grote vier, geen gemeenten 20% of recente herindelingen en enkele grotere gemeenten met daaromheen bijbehorende kleinere buurgemeenten. De kenmerken van de casusgemeenten zijn onderling consistent in vergelijking tot de kenmerken van alle gemeenten in Nederland. Dit blijkt uit het gegeven dat zij op geselecteerde kenmerken als aantal inwoners, oppervlakte bebouwing, bedrijfsvestigingen, et cetera ongeveer hetzelfde aandeel (circa 5%) vertegenwoordigen van de waarde voor alle Nederlandse gemeenten.
De commissie stelt dat nadrukkelijk vermeld dient te worden, dat het onderzoek de casuïstiek betreft van 'modale Nederlandse gemeenten'. Er wordt geen uitspraak gedaan over de (vier) grote steden en steden met minder dan 20.000 inwoners. De commissie is van mening dat de situatie in de grote steden beter zal zijn dan de geschetste situatie bij enkele casusgemeenten. Gemeenten met minder dan 20.000 inwoners maken geen deel uit van het onderzoek, zodat over hen geen uitspraken kunnen worden gedaan. De commissie vermoedt echter dat handhaving bij deze gemeenten lastiger zal zijn, onder andere vanwege de beperkte schaalgrootte van de gemeenten.
Organisatie van de handhaving
In het rapport wordt beschreven dat de verschillende handhavingsfuncties versnipperd zijn binnen de gemeentelijke organisatie. Bij de casusgemeenten kan de 'handhavingsorganisatie' niet als één organisatie gedefinieerd worden, wat hoge eisen stelt aan de communicatie en afstemming. Dit beeld wordt door de commissie herkend. Er dient veel geïnvesteerd te worden in een betere communicatie en afstemming tussen de drie handhavingsfuncties. De commissie is van mening dat naast samenwerking tussen verschillende clusters, er ook gedacht kan worden aan samenwerking tussen verschillende gemeenten. Onderlinge regionale samenwerking zou een oplossing kunnen zijn voor kleine gemeenten om de beperkte schaalgrootte in de handhavingfuncties te vergroten. Bij de grotere gemeenten lijkt dit van minder belang. De commissie trekt een parallel met de politie die ook is omgevormd van een kleine gemeentelijke naar een grote regionale organisatie. Over functiescheiding wordt opgemerkt dat hier voor- en nadelen aanzitten. Bij kleine gemeenten zal dezelfde ambtenaar die de vergunning verstrekt ook vaak de controle verrichten. Dit is, zeker wanneer het complexe inrichtingen betreft, efficiënt omdat de ambtenaar bij controle over gedetailleerde kennis van de inrichting beschikt. Als controle niet van handhaving gescheiden is bestaat er wel een grotere kans op belangenverstrengeling. Handhavingsnormen
Voor het toezicht op brandveiligheid is eind jaren '90 een plan opgesteld. Het Preventie Actieplan (Prevap) kent aan ieder soort gebouw een controleprioriteit toe. Daarnaast wordt er een richtlijn gegeven voor de controlefrequentie en de uren die met controle gemoeid zijn. Professionals geven aan dat deze schattingen te laag zijn. Deze suggestie wordt door de commissie onderschreven.
De commissie merkt op dat er op het moment een "0"-meting plaatsvindt door het ministerie van VROM. Er zal worden gewerkt aan de ontwikkeling van kwaliteitscriteria voor p 50
GW08/rapport/027m.doc


Andersson Elffers Felix

milieuhandhaving. Aan deze kwaliteitscriteria zullen gemeenten moeten voldoen. Voor BWT worden geen richtlijnen ontwikkeld, dit zou echter wel wenselijk zijn. Formatief handhavingstekort
In het rapport wordt onder 'formatief' handhavingstekort verstaan: te weinig formatie (te weinig medewerkers) of te laag gekwalificeerde formatie om het gewenste handhavingsniveau te realiseren. Er lijkt sprake te zijn van een formatief handhavingstekort in de casusgemeenten. Landelijk wordt het totale tekort bij 'Brand' door AEF beraamd op 465 fte. De commissie is bekend met het feit dat er een formatietekort bestaat. Zij merkt op dat extrapolatie, van het tekort bij de casusgemeenten naar een landelijk tekort, methodisch zekere risico's met zich meebrengt. Bij het trekken van conclusies dient voorzichtigheid betracht te worden. Het berekende tekort lijkt echter in de goede richting te zitten. In andere onderzoeken komt ook een tekort tussen de 500-600 fte naar voren. De commissie merkt op dat kwantificeren van het tekort er niet toe mag leiden dat aan de complexiteit van het probleem voorbij wordt gegaan. In zoverre er problemen met handhaving bestaan, kunnen deze niet alleen worden opgelost door inzet van extra ambtenaren. Oplossingen dienen ook gezocht te worden in verandering van bestuurlijke prioritering, samenwerking tussen verschillende handhavingfuncties, samenwerking gemeenten en herziening regelgeving. Ten aanzien van het laatste pleit de commissie om, in aansluiting op het project marktwerking en deregulering (MDW), wet en regelgeving door te lichten op de handhavingintensiteit (wetten en regels dienen vereenvoudigd te worden, zonder dat afbreuk wordt gedaan aan het veiligheidsniveau).
Bestuurlijke betrokkenheid
In het rapport komt naar voren dat bij de casusgemeenten de aandacht voor handhaven sterk is toegenomen. Als het gaat om de verbetering van het handhavingsbeleid zijn vooral de grotere gemeenten actief met het maken van een inhaalslag. Sommige kleinere gemeenten hebben meer moeite om de vermeerderde aandacht voor handhaven in beleid en actie om te zetten. Dit kan te maken hebben met de veelheid aan bestuurlijke prioriteiten en de beperkte schaalgrootte van de handhavinginstanties.
De commissie heeft de citaten in het rapport als veelzeggend ervaren. De commissie is van mening dat de handhaving bij Nederlandse gemeenten verbeterd is. Er is echter een verschil tussen de kleine en de grotere gemeenten: hoe groter de gemeente, hoe kleiner het handhavingprobleem. Het voorbeeld wordt aangehaald dat handhaven lastige situaties kan opleveren, omdat er naast het handhavingsbelangen ook andere belangen een rol spelen. p 51
GW08/rapport/027m.doc