Ingezonden persbericht

GIA - Genootschap voor Informatie Architecten


GIA evenement op 21 november 2002:
------- DE "KLOOF" IS "WEG"? -------

* Inleiders: Abraham de Kruijf, Gerard Kuys en Arwin Scholten
* Datum: Donderdag 21 november 2002
* Aanvang: 19:00 uur
* Sluiting: Afhankelijk van de discussie om ongeveer 21.00 uur
* Locatie: Mercure Hotel Utrecht - Nieuwegein (aan de A2 in Nieuwegein)
* Kosten: GIA-leden gratis, medewerkers van begunstigers ¤. 5,--,
niet-leden ¤. 15,-- en studenten ¤. 10,--
* Aanmelding: Alleen via een E-mail naar Evenementen@GIA.nl (graag incl. bedrijfsnaam, postadres en evt. faxnr.).
Na aanmelding ontvangt u de bevestiging van inschrijving en de routebeschrijving.

Velen van u kennen het grapje: "de brug is weg, hoe kom je dan naar de overkant". Naar analogie daarmee de titel van het GIA evenement op 21 november 2002:

--- DE "KLOOF" IS "WEG"? ---

Bedrijfsprocessen van de klant als startpunt - ICT sluit aan

....Praktijk en theorie
Met als voorbeeld een e-Government opdracht van het ICTU / OverheidsLoket2000 bij de Gemeente Soest wordt de theorie tot leven gebracht.

....Inleiders
Deze avond wordt ingevuld door Abraham de Kruijf, Gerard Kuys en Arwin Scholten, alle drie van IMN, Informatie Management Nederland.

...Abraham de Kruijf werkte voor IBM, Volmac en James Martin Associates. In 1987 begon hij voor zichzelf. Zijn ideaal was om de kloof tussen gebruiker en ICT te overbruggen door vanuit het werk van de "gebruiker" te vertrekken en vanuit de producten / diensten en de desbetreffende bedrijfsprocessen en -objecten op een specifieke manier tot informatiesystemen te komen. De decompositie- en ordeningscriteria van het gestructureerd programmeren (en ook andere) ging hij gebruiken vanaf het ontwerpen van de bedrijfsprocessen en hij modelleert in natuurlijke taal. Dat bleek effectief. Abraham deed met deze aanpak (Unibis®, UNIversele benadering van Bedrijfs- en Informatie-Systemen) uiteenlopende opdrachten in overheid en bedrijfsleven. Bij Ten Hagen Stam kwam in 2000 zijn boek: "Vernieuwen van bedrijfsprocessen, organisatie en ICT" uit, een praktijkboek over hoe je Unibis toepast. In 2001 is hij bij IMN in dienst getreden.

...Gerard Kuys heeft tien jaar les gegeven in de objectoriëntatie en is vandaar geëvolueerd in de richting van de informatie-architectuur. Als zodanig doet hij projecten met coaching en gebruikt architectuurmodellen voor innovatietrajecten in organisaties en voor haalbaarheidsstudies.

...Arwin Scholten heeft de opleiding Bedrijfsinformatietechnologie aan de Universiteit Twente gevolgd. Sinds 2000 heeft hij zich een aantal technologieën eigen gemaakt en is zijn focus op J2EE komen te liggen. Sinds 2002 leidt hij de competencegroep Moderne Systeem Ontwikkel Frameworks waaronder J2EE en .Net vallen.

....Resultaat en werkwijze van Unibis
Met de Unibis-aanpak kom je samen met de uitvoerende deskundigen, "gebruikers", en de leiders van de business op organische en pragmatische wijze tot systematisch opgezette en effectieve bedrijfsprocessen (en ketens) om de producten en diensten te realiseren. Je kijkt vanuit de positie van de in- en externe klant. Zo ingerichte processen geven medewerkers en organisatie optimale helderheid en leiden tot voorspelbare bedrijfsresultaten en echt aansluitende informatiesystemen.
De Unibis-aanpak kan op uiteenlopende schaalgroottes worden ingezet, in grote en kleine trajecten.

....Presentatie en demonstratie
Bij een organisatie moet onder (informatie-) architectuur worden verstaan de bewuste samenhang van:

-- 1. de waardepropositie van een organisatie
-- 2. de processen waarmee die waardepropositie wordt gerealiseerd
-- 3. de vertaling van de informatiekant van die processen in een samenhangend geheel van ICT-voorzieningen en infrastructuur.

Dit is overigens tweerichtingsverkeer: menig bedrijfsproces, zo niet strategische doelstelling (internet!) wordt beïnvloed door de mogelijkheden van de technologie.

De fundamenten van Unibis worden gepresenteerd (creatieve behoeftenbepaling, de definities van bedrijfsproces en bedrijfsobject, ordeningscriteria vanaf de bedrijfsprocessen, de expertregels, interactief werken, tekstgeoriënteerd, schema's zo nodig als aanvulling). Daarna de verbinding naar domeinmodellering en systeemrealisatie, waar gewenst met behulp van de Moderne Systeem Ontwikkel Frameworks. Systeemrealisatie met ook het bouwen van een of meer prototypes is gewenst.

Geïnteresseerden kunnen het boek van Abraham de Kruijf "Vernieuwen van bedrijfsprocessen, organisatie en ICT" deze avond met 20% korting aanschaffen voor ¤39,95. Het boek staat momenteel op de tweede plaats in de Boeken Top Vijf van Ten Hagen Stam.

Wij zien u graag op donderdag 21 november 2002 in Nieuwegein.

Met vriendelijke groet,

Steven van 't Veld
Voorzitter Genootschap voor Informatie Architecten (GIA) E-mail: Voorzitter@GIA.nl

De volgende GIA-lezingen zijn gepland op 12 december. Zie http://www.GIA.nl/ voor meer informatie. Aanvragen van eventuele handouts via E-mail naar Evenementen@GIA.nl.

Het GIA is de actieve beroepsvereniging voor informatie architecten. Maandelijks worden evenementen georganiseerd om vorm en inhoud te geven aan de permanente educatie van informatie architecten (en anderen). Zie ook http://www.GIA.nl/.

Heeft u interessante weetjes en nieuwtjes voor architecten? Stuur ze per E-mail naar Reactie@GIA.nl zodat ze op de GIA website geplaatst kunnen worden.