Novib

Koffieboeren bezoeken Hoogezand - Sappemeer

Gemeente steunt arme boeren door Fair Trade koffie te drinken

20 november 2002

Twee vertegenwoordigers van koffieboeren uit het Zuiden bezoeken donderdag 21 november de gemeente Hoogezand - Sappemeer. Met hun bezoek willen de Ethiopische en Braziliaanse (ex)koffieboeren hun waardering voor het koffiebeleid van de gemeente laten blijken. Daarnaast willen ze wethoudster mevrouw M. Stiekema bedanken haar steun en inzet. Mevrouw Stiekema heeft toegezegd bedrijven en gemeenten in de omgeving op te roepen ook op Fair Trade koffie over te gaan.

Door het drinken van Fair Trade koffie met het Max Havelaar keurmerk steunt gemeente Hoogezand â Sappemeer direct koffieboeren in het verbeteren van hun positie. 25 miljoen boeren worden momenteel in hun levensonderhoud bedreigd door de wereldwijde koffiecrisis. De opbrengst van hun product is de afgelopen jaren zo gedaald, dat veel koffieboeren hun kinderen van school moeten halen, dokterbezoek niet meer kunnen betalen en zelfs moeten bezuinigen op eten.

Het bezoek van de koffieproducenten maakt deel uit van de Koffie Campagne van ontwikkelingsorganisatie Novib / Oxfam International, waarin aandacht gevraagd wordt voor de crisissituatie. In het kader van deze campagne voert Novib ook gesprekken met Douwe Egberts, met het doel de koffiebrander een hogere prijs voor de koffiebonen te laten betalen. Om de politiek te mobiliseren bieden Novib en de vertegenwoordigers van de boeren woensdag 20 november gezamenlijk een petitie aan, waarin we onder andere vragen om het opstellen van internationale regels met betrekking tot de handel in koffie, gedragscodes voor het bedrijfsleven, internationale kwaliteitseisen en het verminderen van de overproductie. Ook wil Novib het publiek mobiliseren, om druk uit te oefenen op het inkoopbeleid van de grote koffiebranders. Door massaal over te stappen op koffie die wél op een eerlijke manier geproduceerd is, bijvoorbeeld koffie met het Max Havelaar keurmerk, zal Douwe Egberts zich door de markt genoodzaakt voelen haar inkoopbeleid aan te passen. De keuze van de gemeente Hoogzand - Sappemeer past prima in deze gedachte en verdient dan ook de dank en steun dank van Novib én de koffieboeren. En navolging van andere gemeenten.

Bron: Novib,20 november 2002
Auteur: Novib