CBS

Omzetgroei horeca loopt verder terug

De omzet van de horeca is in het derde kwartaal van 2002 met 3,0 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit is het derde kwartaal op rij dat het CBS een teruglopende omzetgroei meet bij de horeca. In het eerste kwartaal van dit jaar was de groei nog 4,7 procent en in het tweede kwartaal 4,0 procent. De omzetgroei van de cafés en hotels ligt in het derde kwartaal boven het gemiddelde van de totale horeca. Restaurants daarentegen zien hun omzet nauwelijks groeien. Gecorrigeerd voor prijsstijgingen daalt de omzet in het derde kwartaal bij de restaurants, cafetaria's en cafés met gemiddeld bijna 4 procent.

Minimale omzetgroei restaurants
In het derde kwartaal van 2002 hebben de restaurants 0,4 procent meer omgezet dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. De omzetgroei in restaurants is in de afgelopen acht jaar nooit zo laag geweest. De beperkte omzetgroei in de restaurants gaat samen met een prijsstijging van ruim 5 procent. Na correctie voor deze prijsontwikkeling is er sprake van een daling van de omzet met 4,5 procent in het derde kwartaal. In het tweede kwartaal van dit jaar had de branche ook al te kampen met een volumedaling, toen van 0,4 procent.

Verkopen cafés en cafetaria's in volume gedaald
In het derde kwartaal van 2002 is de omzet van de cafés met 4,9 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Bij de cafetaria's is de groei van de omzet 3,4 procent. In beide branches overtreft de prijsstijging echter de groei van de omzet. Per saldo is het volume bij de cafés met 3,0 procent en bij cafetaria's met 3,6 procent gedaald.

Omzetgroei bij hotels bovengemiddeld
De omzetgroei van de hotels, inclusief de pensions en conferentieoorden, is in het derde kwartaal 2002 uitgekomen op 4,6 procent. Na het tegenvallende jaar 2001 noteren de hotels in alle drie kwartalen van dit jaar weer een omzetstijging die boven het gemiddelde van de totale horeca ligt.

Technische toelichting
De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar, tenzij anders vermeld. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van consumentenprijsindexcijfers van het CBS. De cijfers in dit persbericht hebben betrekking op hotels, restaurants, cafetaria's (inclusief snackbars, lunchrooms en fastfood-restaurants e.d.) en cafés. Deze bedrijven vormen tezamen de traditionele horeca. De kantines, catering, kampeerbedrijven, vakantiehuisjes en bungalowparken maken geen deel uit van deze cijfers.

Ontwikkeling van omzetten (incl. BTW), prijzen en hoeveelheden in de horeca t.o.v. overeenkomstige periode voorgaand jaar

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-238
21 november 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht