Korps: Friesland, plaats: Fryslân 21-11-2002
Politieberichten van 20/11 (13.00) t/m 21/11 (07.00)

Leeuwarden: twee verdachten, sinds kort op vrije voeten, aangehouden voor groot aantal bedrijfsinbraken
Op zaterdag 9 november zijn door de politie Midden Fryslân twee bedrijfsinbrekers aangehouden. Het betreft een 27-jarige Leeuwarder en een 25-jarige inwoner van Leeuwarden. Zij bekenden zich, in een periode van veertien dagen, aan een groot aantal bedrijfsinbraken schuldig te hebben gemaakt. Alle inbraken vonden in de avonduren en s nachts plaats en in Leeuwarden. Zo werd op 7 november ingebroken bij een winkel aan de Nieuwestad. Hier werd de inhoud van een kassa gestolen. Op 2 november werd ingebroken in een hotel aan het Europaplein. De buit bedroeg 20 flessen drank. Eveneens werd ingebroken op 2 en 7 november in een hotel aan de Stationsweg. Hier werd geld uit de kassalade gestolen. Bij de tweede inbraak werden de twee overlopen en zagen ze geen kans om iets weg te nemen. Op 5 november werd ingebroken in een kerkgebouw aan Achter de Hoven. Uit de kerk werd echter niets gestolen, wel ontstond braakschade. In een dagactiviteitencentrum aan de Willemskade werd op 5 november ingebroken. Hier werd computerapparatuur weggenomen. Uit een school aan het Zamenhofpark werden een snoep- en frisdrankenautomaat opengebroken. Het geld werd meegenomen, dit gebeurde op 6 november. In de parkeergarage De Klanderij werd op 5 november eveneens een frisdrankenautomaat opengebroken. In een kerk aan de Harlingerstraatweg werd door de twee verdachten tweemaal ingebroken. Uit de kerk werd uit de offerblokken het collectegeld weggenomen. Dit vond plaats op 2 en 4 november. Uit een SRV-wagen, gestald in een garage in de buurt van het Europaplein, werd door de twee een grote partij sigaretten en shag gestolen. Voorts werd op het industrieterrein De Hemrik vijf keer gepoogd in te breken waarvan driemaal een poging. Bij een bedrijf aan de Neptunusweg werd op 5 november nogal wat schade aangericht door de inbrekers, waarbij zij pakken soep en koffie wegnamen. Bij een kledingbedrijf aan de Mercuriusweg werd ook ingebroken, doch het alarm verstoorde hun activiteiten, waarna ze op de vlucht gingen. De verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de officier van justitie en zitten nog vast. De opbrengst van de goederen werd besteed aan het kopen van verdovende middelen. De verdachten, die behoorlijk verslaafd zijn, waren nog maar sinds kort op vrije voeten. De schade van alle inbraken, ettelijke tienduizenden euros, staat in geen verhouding tot de waarde van de weggenomen goederen.

Leeuwarden: overval supermarkt opgelost
Zaterdag 16 november werd een 44-jarige inwoner van Leeuwarden in een winkel aan de Nieuwestad aangehouden door een surveillance-eenheid van de politie. In de winkel was de Leeuwarder herkend door de politie als degene die op 12 november een overval had gepleegd op de Poiesz-supermarkt aan de Oostersingel. Zie hiervoor ook de politieberichten van 12/11 (07.00 t/m 13.00 uur). De man is dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De verdachte heeft een bekennende verklaring afgelegd.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Woensdag om 13.40 uur rijdt een 30-jarige automobilist uit Amersfoort vanaf de inrit van het terrein van het ziekenhuis De Tjongerschans de Thialfweg op in de richting van de Herewal. De man reed linksaf de kruising Thilafweg met de Buitenbaan op en zag hierbij een 17-jarige fietser uit Heerenveen, die ook linksaf sloeg, over het hoofd. De jongen is per ambulance vervoerd naar het AZC met een kleine hoofdwond en een pijnlijke knie.

Achtkarspelen: Jiskefet
Bij een Jiskefet-actie in de gemeente Achtkarspelen heeft de politie woensdag bij zeven bedrijven negen containers gecontroleerd. Driemaal was de inhoud prima voor elkaar, bij vier bedrijven werd een geringe hoeveelheid gevaarlijk afval, zoals restanten lijm en verf, aangetroffen. Deze bedrijven hebben een waarschuwingsbrief ontvangen, de andere drie een schriftelijk compliment.

Leeuwarden: tassenrollerij
Woensdag rond het middaguur was een 69-jarige inwoonster van Leeuwarden aan het boodschappen doen in een winkel aan de Tijnjedijk. Haar handtas bevond zich in de boodschappentas in het winkelwagentje. Bij de kassa bleek de handtas, met daarin een strippenkaart, wat kleingeld en een agenda, te zijn gestolen. De vrouw heeft aangifte gedaan. Rond hetzelfde tijdstip werd een portemonnee gerold in een winkel aan de Nieuwestad. Terwijl de 68-jarige inwoonster van Hoogezand even een jas wilde aantrekken kreeg ze een duwtje van een andere vrouw. Even later bleek de portemonnee, met daarin enkele filmrolletjes, reisdocumenten en wat kleingeld, te zijn gestolen. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Akkrum: klem onder viaduct
Woensdag om 10.45 uur kwam een vrachtwagen klem te zitten onder het viaduct aan de Boarnsterdyk. De schade aan de huif was aanzienlijk. Er is nog geprobeerd via het leeg laten lopen van de banden de vrachtwagen los te krijgen, maar dit lukte niet. Uiteindelijk is de wagen losgetrokken. De vrachtauto werd bestuurd door een 19-jarige inwoner van Zalk.

Berlikum: aanrijding met letsel
Woensdag om 13.05 reed een 73-jarige automobiliste uit Berlikum de kruising Bitgumerdyk/Hemmemawei op. Ze kwam uit Berlikum en ging in de richting van Sint Annaparochie. Zij zag daarbij de uit de richting Sint Annaparochie komende 57-jarige automobiliste, uit Sint Annaparochie, volledig over het hoofd. Deze automobiliste is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Beide voertuigen zijn afgesleept.

Heerenveen: aanhouding na diefstal scooter
Woensdag om 15.30 uur werd geprobeerd een bromscooter te stelen aan de Saturnus. Omstanders wisten dit te voorkomen, de verdachte wist echter te ontkomen. Met getuigen heeft de politie de omgeving afgezocht, waarbij werd gezien dat de verdachte een bus instapte op de K,.R. Poststraat. Hierbij heeft de politie diverse bussen gecontroleerd, waarbij ook de busmaatschappij werd gewaarschuwd. Uiteindelijk is de verdachte, een 18-jarige inwoner van Drachten, aangehouden bij de halte aan de Eikesingel te Drachten. De bromscooter raakte bij de poging tot diefstal behoorlijk beschadigd. Aangifte is gedaan door een 17-jarige inwoner van Drachten.

Drachten: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Woensdag om 21.50 uur werd een 57-jarige automobilist uit Nibbixwoud gecontroleerd op de A7, omdat de bestuurder beide rijstroken nodig had. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de man 1045 ug/l, goed voor een rijverbod van 13 uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Resultaten Fryske Diken
Het team Fryske Diken heeft vorige week in Fryslân 77.073 voertuigen gecontroleerd op snelheid. 95,9% hield zich aan de geldende maximumsnelheid. Op de projectwegen reed de snelste overtreder buiten de bebouwde kom op de N355 tussen Buitenpost en de provinciegrens. Op deze weg waar een maximumsnelheid van 80 kilometer geldt werd een snelheid gemeten van 112 kilometer per uur, een overtreding van 32 kilometer. Op de projectwegen binnen de bebouwde kom werd de grootste overtreding geconstateerd in Drachten; hier reed een automobilist met een snelheid van 76 kilometer over de Noorderdwarsvaart.

Naast de reguliere controles heeft het team Fryske Diken de afgelopen week gecontroleerd op diverse klachtlocaties in de provincie. Hierbij werden diverse snelheidsovertredingen geconstateerd. Zo werd in Zweins op de Rijksstraatweg een snelheid van 137 kilometer per uur geklokt waar 80 is toegestaan, een overschrijding van 57 kilometer. Op de Harddraversweg in Joure werd een snelheid van 98 kilometer per uur gemeten waar 50 kilometer is toegestaan.

Ook de komende week houden de medewerkers van Fryske Diken in de hele provincie weer verkeerscontroles. Zo wordt onder andere op snelheid gecontroleerd op de N355 tussen tussen Buitenpost en de provinciegrens (dinsdag 26 november), op de N381 tussen Oosterwolde en Oosterwolde-Noord (woensdag 28 november) en op de N356 tussen Damwoude en Zwaagwesteinde (vrijdag 29 november).

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272