Eindhoven 14 november 2002

Baanbrekerprijs 2002 toont optimisme aan de rafelrand van de samenleving

In tegenstelling tot alle sombere verhalen over de oplopende getallen in de WAO en de hardnekkige problemen van de langdurig werklozen, slaagde de Stichting Start Foundation er in om ruim 200 mensen in soms ogenschijnlijk uitzichtloze situaties te bewegen tot actie en hun eigen reïntegratieplan te maken. Daaruit zijn dertig winnaars geselecteerd: twintig vrouwen en tien mannen. De jongste plannenmaker is 24 jaar, de oudste 61. De prijzenpot was gevuld met ¤ 170.000. Daarmee is de Baanbrekerprijs de grootste in zijn soort in Nederland.

Start Foundation wil met deze editie van de Baanbrekerprijs een steuntje in de rug geven aan mensen die moeilijk aan een baan kunnen komen. Onder het motto: 'Aan de slag, alles mag!', werden zo min mogelijk regels en drempels opgeworpen. Het ruime aantal inzendingen is een duidelijk signaal dat mensen nooit te snel `afgeschreven' mogen worden. De inzendingen en de achterliggende persoonlijke verhalen van de `pechvogels' geven een aardige doorkijk in het leven van Nederlanders die meer pech dan geluk hadden in hun leven. Uit de enorme motivatie van veel inzenders blijkt echter wel dat de wil er absoluut is bij deze groep om weer aan de slag te gaan.

Veel vraag naar opleiding

Het merendeel van de prijswinnende ideeën is gericht op een opleiding (16) waarvoor bijna ¤ 70.000,- werd aangevraagd (gemiddeld ¤ 4.200,- per kandidaat). Veel deelnemers hebben zelf niet de middelen voor een opleiding en krijgen bij hun uitkeringsinstantie geen groen licht om een opleiding te bekostigen.

Bijzondere ideeën

Tot de opzienbarende inzendingen horen onder meer het plan van een Turkse striptekenaar met een Melkertbaan voor een tweetalig stripblad waaraan Nederlandse en Turkse striptekenaars moeten werken en een jonge vrouw die de opleiding tot brandwacht wil volgen. Twee inzenders deden een aanvraag voor het behalen van een groot rijbewijs; een vrouw die op die manier haar zwaar opgelopen studieschulden wil betalen en een politiek vluchteling waarvan het rijbewijs uit zijn geboorteland hier niet wordt erkend. Een ex-gedetineerde wil als theatertechnicus aan de slag. Iemand die een tijd dakloos is geweest wil zijn verwaarloosde gebit laten saneren, want dat speelt hem nu parten bij het solliciteren.

Alle prijswinnaars krijgen naast een geldbedrag ook persoonlijke begeleiding van een coach.

Manifestatie

Een bijzondere manifestatie op donderdag 21 november in de Angel Studio's in Amsterdam sluit de wedstrijd af. Prof. Dr. Bert de Vries - voorzitter van de onafhankelijke Stichting Start Foundation die de wedstrijd voor het derde achtereenvolgende jaar organiseerde - reikt dan de bijbehorende certificaten uit.

De Rotterdamse stichting Samen Lekker Eten ontvangt bij die gelegenheid het Start Foundation Vliegwiel, een eervolle onderscheiding. Samen Lekker Eten is een initiatief van dak- en thuislozen. Samen met vrijwilligers uit het Rotterdamse bedrijfsleven wil zij de integratie tussen inwoners van de stad en dak-en thuislozen bevorderen.

De 170 deelnemers die buiten het prijzengeld vielen blijven niet met lege handen achter. Jobcoaches van de stichting Start Kans gaan kijken of en op welke wijze deze plannen tot een goed einde kunnen worden gebracht.

Eerdere edities

Het is voor het eerst dat Start Foundation individuele plannen beloont. Eerdere edities van de Baanbrekerprijs richtten zich op projecten. In 2002 ging de prijs naar het plan voor een 24-uurscrèche met opleidingsmogelijkheden voor Ghanese vrouwen in Amsterdam. In 2001 ging de prijs naar een 8-delig tv-serie over wat het betekent geen werk te hebben.

Start Foundation heeft voor verschillende regio's aparte persberichten gemaakt.

* Persbericht regio Amsterdam

* Persbericht regio Eindhoven

* Persbericht regio Groningen

* Persbericht regio Noord Brabant

* Persbericht regio Rotterdam

* Persbericht regio Tilburg