Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR)

Waterschap start nieuwe zuiveringsmethode

De rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Hilversum wordt in 2006 vervangen. Dit is noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de huidige eisen op het gebied van milieu, duurzaamheid, landschappelijke inpassing en bedrijfsvoering. Het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) heeft gekozen voor een vernieuwende wijze van rioolwater- zuivering, namelijk via de Membraan BioReactor (MBR). Om ervaring op te kunnen doen met deze nieuwe technologie en het meest optimale ontwerp te kunnen bepalen wordt er in Hilversum eerst een proefinstallatie geplaatst. Deze wordt op 21 november officieel in gebruik genomen.

Membraan Bio Reactor
De Membraan Bio Reactor is veel compacter dan de huidige rioolwaterzuiveringsinstallaties. Bovendien wordt met deze installatie minimaal gebruik gemaakt van chemicaliën, terwijl het water beter kan worden gezuiverd dan met de huidige rwzi's.

Proefinstallatie
De proefinstallatie wordt in principe hetzelfde uitgevoerd als de te realiseren rwzi, maar op kleinere schaal. Het doel van de proefinstallatie is het verkrijgen van kennis en ervaring. Om kennis te kunnen opdoen wordt het verloop van het proces continue gemeten. Deze gegevens worden gebruikt bij het bepalen van het meest optimale ontwerp van de installatie en het verkrijgen van de meest optimale waterkwaliteit. Tevens kan een groot aantal medewerkers ervaring opdoen met de proefinstallatie. De bedrijfsvoering van de proefinstallatie is een soort generale repetitie. De installatie is in ieder geval tot eind 2003 en maximaal tot medio 2004 in bedrijf. ===