Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Wachtlijsten voor zorg nemen af

De wachtlijsten voor verpleging en verzorging, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg zijn vorig jaar met negen procent gedaald. Staatssecretaris Ross noemt het aantal wachtenden echter nog veel te hoog en gaat maatregelen nemen.

Het aantal wachtenden op deze zorg was in 2001 178.000, tegen 195.000 het jaar daarvoor. Met het extra geld dat afgelopen jaren beschikbaar is gesteld (boter bij de vis), is veel extra zorg geleverd. De vraag naar zorg groeit echter snel, schrijft Ross vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. In de sector verpleging en verzorging werden in 2001 bijvoorbeeld bijna 15 procent meer indicaties afgegeven dan in het jaar daarvoor. En in de gehandicaptensector ligt het aantal indicaties ruim 50 procent boven wat tot voor kort gebruikelijk was.

In haar brief kondigt Ross vandaag maatregelen aan om de wachttijden in de AWBZ-sectoren sneller terug te dringen. Zo komt er in vier regios een proef met vereenvoudigde indicatiestelling. Dit is mogelijk bij veelvoorkomende indicaties waarvoor de behoefte aan zorg van tevoren goed is in te schatten. Mensen hoeven in zon geval bijvoorbeeld niet onnodig lang een ziekenhuisbed te bezetten, omdat thuiszorg al geregeld is.

Ook langer thuis wonen wordt verder gestimuleerd. Een nieuwe subsidieregeling moet er vanaf april 2003 voor zorgen dat mensen gemakkelijker zorg en diensten (zoals maaltijden of alarmering) aan huis kunnen krijgen. Hiervoor is 31 miljoen euro beschikbaar.

Aanpak wachtlijsten care-sector 1. Aanpak wachtlijsten care-sector Kamerstuk, 21-11-2002

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18739 .