GroenLinks


-

GroenLinks presenteert initiatiefwet bescherming klokkenluiders

21 november 2002

Ineke van Gent presenteert vandaag een voorontwerp van wet ter bescherming van klokkenluiders in het bedrijfsleven. Openbaarmaking van bedrijfsgeheimen kan een groot maatschappelijk belang dienen. Het is hoog tijd dat klokkenluiders in het bedrijfsleven daarbij voldoende bescherming krijgen.

Een klokkenluider is een werknemer die misstanden in zijn onderneming aan de kaak stelt. Vaak zonder toestemming en in strijd met zijn geheimhoudingsplicht. De praktijk bewijst dat klokkenluiden van groot maatschappelijk belang kan zijn. Het gaat vaak over onderwerpen die te maken hebben met veiligheid, gezondheid, milieubescherming, fraude en corruptie. Klokkenluiders dwingen bedrijven tot verantwoording over hun bedrijfsethiek en tot 'maatschappelijk verantwoord ondernemen'. Zij dragen bij aan normen en waarden in het bedrijfsleven.

De laatste jaren zijn er verschillende 'affaires'geweest rond klokkenluiders. Denk aan de fraude bij de Europese Commissie (Van Buitenen); de omgang met onderzoeksresultaten door het RIVM (De Kwaadsteniet); de veiligheid van de kernfysische dienst in Petten (Schaap); de ongelukken met de AP-23 mijn van Defensie (Spijkers) en de bouwfraude (Bos). Steeds legden klokkenluiders de vinger op de zere plek. Tegelijkertijd bleek echter dat zij niet op wettelijke bescherming konden rekenen. Voor ambtenaren is inmiddels wel een regeling getroffen, maar in de private sector ontbreekt het nog aan afspraken. De Stichting van de Arbeid werkt al een jaar aan gedragsregels voor het bedrijfsleven. Maar alleen een wettelijke regeling kan waarborgen dat integere klokkenluiders ook bescherming krijgen.

Het voorstel van GroenLinks voorziet daar in. Klokkenluiden valt onder de vrijheid van meningsuiting. Voor werknemers brengt het aan de orde stellen van misstanden veel (rechts-) onzekerheid. Uit onderzoek blijkt dat klokkenluiders niet binnen hun bedrijf kunnen blijven functioneren. Werknemers missen de benodigde bescherming. GroenLinks vindt dat een klokkenluider die zorgvuldig te werk gaat, bescherming verdient. Wanneer de overheid van werknemers verlangt dat zij zich als 'goede burgers' gedragen, dan moet de overheid daar ook iets tegenover stellen. De overheid kan er middels wettelijke bescherming aan bijdragen dat werknemers zich vrij voelen misstanden te melden en desnoods aan de grote klok te hangen.

In het voorstel van Ineke van Gent is gekozen voor een algemene regeling van de vrijheid van meningsuiting van werknemers naar burgerlijk recht. Daarbij is aangesloten bij artikel 125a Ambtenarenwet. Dat artikel dient ter bescherming van ambtelijke klokkenluiders. Het voorstel bevat tevens een ontslagbescherming voor klokkenluiders. Om zorgvuldigheid te waarborgen, stelt de wet formele en materiële eisen aan een klokkenluider die met zijn verhaal naar buiten gaat. De rechter toetst of het maatschappelijk belang van openbaarmaking opweegt tegen het bedrijfsmatig belang van geheimhouding. Klokkenluiders moeten in redelijkheid kunnen menen dat het algemeen belang openbaarmaking noodzakelijk maakt.

Het wetsvoorstel is hier te vinden.

Ineke van Gent


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl