Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamervragen Karimi

gewelddadige gedrag tegen Palestijnse

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie DAM

Afdeling Midden-Oosten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

21 november 2002

Behandeld

Drs. M.J. van Deelen

Kenmerk

DAM-506/02

Telefoon

070-3485185

Blad


1/5


Fax

070-3486639

Bijlage(n)


1


E-Mail

DAM@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van het lid Karimi over

het gewelddadige gedrag tegen Palestijnse burgers

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Karimi over het gewelddadige gedrag tegen Palestijnse burgers. Deze vragen werden ingezonden op 25 oktober 2002 met kenmerk 2020302290.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Karimi (GroenLinks) over het gewelddadige gedrag tegen Palestijne burgers.

Vraag 1

Kent u het artikel "Palestijnse olijfplukkers dienen als schietschijf"

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Heeft de regering, al dan niet in EU-verband, Israël aangesproken op het gedrag van de kolonisten nu deze gewelddadigheden steeds frequenter plaatsvinden en als doel hebben de Palestijnen van hun grond te verdrijven? Zo nee, waarom niet? Zo ja hoe luidde de reactie van Israël?

Antwoord

Op 14 november jl. demarcheerde de EU-troika bij de Israëlische autoriteiten om zorg te uiten over het onaanvaardbare gedrag van de kolonisten ten opzichte van de Palestijnse boeren. De Israëlische autoriteiten werden gewezen op hun verplichtingen als bezettende macht om de orde te handhaven en werden opgeroepen er voor zorg te dragen dat de veiligheidsdiensten de olijfplukkers beschermden. Benadrukt werd dat de

gewelddadige acties niet pasten binnen de perceptie van Israël als een democratische rechtsstaat en dat evenmin veiligheidsdoelen waren gediend. De schuldige kolonisten dienden te worden berecht.

NRC Handelsblad, 22 oktober jl.

Israël accepteerde de verplichting om de orde te handhaven en stelde dat de onwettige en moedwillige gewelddadigheden en de schade aan de olijfoogst schadelijk en onacceptabel waren en moesten worden gestopt. Leger en politie hadden duidelijke instructies terzake gekregen.

In EU-verband wordt Israël overigens regelmatig, in verklaringen en via démarches, aangesproken op het volgens internationaal recht illegale karakter van het nederzettingenbeleid.

Vraag 3

Deelt u de mening dat het gewelddadige gedrag van de kolonisten tegen Palestijnse burgers de situatie doet escaleren?

Antwoord

Dergelijk gedrag tegen Palestijnse burgers verhoogt de spanningen.

Vraag 4

Wie beschermen de Palestijnse burgers tegen de aanvallen van gewelddadige Israëlische kolonisten?

Vraag 5

Deelt u de mening dat het de taak is van de Israëlische regering de Palestijnen te beschermen tegen de kolonisten, nu de Palestijnse Autoriteit door de Israëlische acties ontmanteld is en niet in staat is haar burgers te beschermen?

Antwoord 4 en 5

Het is de taak van Israël de orde te handhaven in de gebieden die het bezet houdt. Voorzover conform de Oslo akkoorden deze bevoegdheid is overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit is Israël niettemin verantwoordelijk waar er sprake is van herbezetting.

Vraag 6

Bent u bereid op korte termijn concrete initiatieven te presenteren die ertoe bijdragen dat zo spoedig mogelijk een internationale VN-waarnemersmacht in de bezette gebieden operationeel kan worden? Zo neen, waarom niet? Ziet u andere mogelijkheden om in internationaal verband (VN en EU) aan te dringen op internationale bemoeienis met de situatie?

Antwoord

Momenteel worden de internationale inspanningen geconcentreerd in het zogenaamde Kwartet (EU, VS, VN, Rusland). Deze hebben geresulteerd in een "road map" die uitgaat van het uitroepen van een Palestijnse staat binnen drie jaar. In deze road map is tevens een internationaal monitoringsmechanisme voorzien. De Nederlandse inzet is er op gericht zo spoedig mogelijk overeenstemming te bereiken over de totale road map zodat met implementatie kan worden begonnen.
---