Ingezonden persbericht


Branchevereniging voor Bergingsbedrijven

Datum: 21 november 2002

Onderzoek naar organisatie bergingswerkzaamheden

Bergers blij met ingrijpen politiek

De Branchevereniging voor Bergingsbedrijven (BVB) is zeer content met het ingrijpen van de Tweede Kamer. De politici stemden vandaag unaniem voor de motie van de Kamerleden G.J. Oplaat (VVD) en T. Alblas (LPF). Met de motie verzoekt de Kamer demissionair minister R. De Boer (LPF/verkeer) om voor 1 december een stokje te steken voor de herverdeling van rayons. Ook zal de minister op verzoek van het parlement binnen een half jaar met een voorstel komen voor het herzien van de organisatie rondom het bergingswerk.

De BVB is zeer tevreden over de uitslag van de stemming van de motie. "Dit is een verstandig besluit", stelt woordvoerder J. Dijkstra. "De politici hebben heel goed ingezien dat ze met de unanieme steun voor deze motie een mogelijke catastrofe hebben afgewend. De bal ligt nu bij minister De Boer. Wij verwachten dat de bewindsman de motie niet naast zich neerlegt, maar actie onderneemt."

Protestactie
Afgelopen zondag hielden zo'n zestig gedupeerde bergingsbedrijven een publieksvriendelijke protestactie. Ze reden in een lange kleurrijke colonne met bijna honderd bergingsvoertuigen over de A12. Op het hoofdkantoor in Driebergen overhandigden zij een woordvoerder van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) een petitie. Hiermee benadrukten de bergers, onder leiding van belangenorganisatie BVB, hun steun aan de uitingen van ongerustheid uit de hoek van de hulpverleners, zoals de politie, ambulance en brandweer.

Helft bergers buitenspel
De Stichting Incident Management Nederland (SIMN), het samenwerkingsverband van alarmcentrales dat verantwoordelijk is voor de berging van autowrakken op snelwegen, wilde met ingang van 1 december het bergingswerk uitbesteden aan een geselecteerd groepje bergers. Hierdoor zou de helft van de bergingscapaciteit, waaronder tientallen gerenommeerde bedrijven, wegvallen. Dijkstra schetst de dreigende situatie nog eens. "Vierhonderd goed opgeleide bergers dreigden werkloos te worden. Meer dan 350 bergingsvoertuigen, waaronder bijna 70 gespecialiseerde voertuigen voor zwaar bergingswerk (vrachtwagens), zouden buiten gebruik gesteld worden."

Automobilist de dupe
Maar niet alleen voor de beroepsgroep hadden de SIMN-plannen grote gevolgen gehad: ook de automobilist was de dupe geworden. "Zo had onderzoeksbureau NEA uit Rijswijk al becijferd dat het aantal files in een situatie waarbij de helft van het aantal bergers zou wegvallen zou toenemen met 40%. Ook zouden aanrijtijden flink kunnen oplopen, waardoor zelfs levensbedreigende situaties konden ontstaan. Verder zouden files ontstaan door kijkers. De extra files zouden bovendien 380 miljoen Euro aan extra verliesuren gaan kosten", aldus de zegsman.