Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

SURFnet brengt knooppunt in Enschede daags na brand weer in de lucht

Utrecht, 21 november 2002 - Het knooppunt van het landelijke computernetwerk SURFnet in Enschede is een dag na de uitslaande brand op de campus van de Universiteit Twente (UT) weer in de lucht. SURFnet moest gisteren en vandaag in allerijl een nieuw knooppunt (Point of Presence - PoP) inrichten op een andere locatie van de UT, omdat alle bestaande netwerkapparatuur en de lokale verbindingen verloren waren gegaan. Om half elf vanavond werd het contact met het landelijke netwerk hersteld, waardoor de UT en vijf andere klanten die zijn aangesloten op de PoP in Enschede, weer een verbinding met het internet hebben.

Boudewijn Nederkoorn, directeur van SURFnet, is zeer verheugd over het snelle herstel van de netwerkverbinding: ' Het is fantastisch om te zien dat het knooppunt in recordtempo kon worden ingericht door het snelle optreden van velen. Niet alleen onze vaste leveranciers hebben zich buitengewoon ingezet. Vanuit de hele wereld hebben we hulpaanbiedingen en steunbetuigingen gekregen.'

Toen gisteren duidelijk werd dat alle computerapparatuur in het TW/RC-gebouw als verloren beschouwd moest worden, werd besloten zo snel mogelijk een alternatief netwerkknooppunt in te richten. Een nieuwe locatie werd gevonden in het toekomstige rekencentrum van de UT. In dit gebouw is gisteren en vandaag in nauw overleg tussen UT en SURFnet met spoed een computerruimte ingericht, compleet met stroomvoorziening en glasvezelverbindingen.

In nauw overleg met leverancier Cisco Systems heeft SURFnet een spoedbestelling gedaan voor nieuwe netwerkapparatuur om de verwoeste machines met een waarde van circa 1 miljoen euro te vervangen. Door de werking van het wereldwijde distributiesysteem van Cisco kon binnen 13 uur na de bestelling een groot deel van de apparatuur in Enschede nieuw worden afgeleverd. Sinds hedenmorgen tot vanavond laat zijn de ervaren netwerk- en datacomspecialisten van SARA, de partij die het netwerk voor SURFnet beheert, in de weer geweest om de nieuwe apparatuur te installeren en te configureren. Tegelijk daarmee heeft BT Ignite, leverancier van de verbindingen voor SURFnet5, een 10 Gbit/s lambdaverbinding naar de nieuwe locatie gelegd, waardoor Enschede weer is verbonden met het SURFnet-netwerk.

Verschillende andere telecom operators hebben ervoor gezorgd dat het nieuwe knooppunt van SURFnet verbindingen heeft gekregen met de SURFnet-klanten in de regio. KPN Telecom heeft ervoor gezorgd dat de klantaansluitingen in Enschede die via hen lopen, konden worden hersteld.

SURFnet

SURFnet exploiteert en innoveert het nationale onderzoeksnetwerk, waarop tweehonderd instellingen uit het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland aangesloten zijn. Het SURFnet-netwerk heeft vijftien hoofdknooppunten die ieder met dubbel uitgevoerde verbindingen zijn verbonden met de kern van het netwerk in Amsterdam. Hierdoor heeft de uitval van één hoofdknooppunt geen gevolgen voor het functioneren van de rest van het netwerk. Om voorop te kunnen blijven lopen, werkt SURFnet voortdurend aan het verbeteren van de infrastructuur en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, waardoor gebruikers sneller en beter toegang krijgen tot nieuwe internetdiensten.

Voor meer informatie: www.surfnet.nl. en www.surfnet.nl/organisatie/netwerk/

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht