Gemeente Goes

Uit de gemeenteraad van november

Elke maand vindt u op deze pagina een toelichting op de besluitvorming in de gemeenteraad die doorgaans plaatsvindt op de derde donderdag van de maand. Donderdag 21 november kwam het beleidsplan Duurzaam Bouwen en de regeling Armoedeval aan de orde.


* Beleidsplan Duurzaam Bouwen
De gemeenteraad stemde in met een beleidsplan met maatregelen om Duurzaam Bouwen te blijven promoten en stimuleren. Het gaat daarbij onder meer om subsidieregelingen bij zowel nieuwbouw als verbouw, uitgebreide voorlichting over duurzaam bouwen en het stimuleren van voorbeeldprojecten, zoals de Ecosolar-woningen in de wijk Overzuid. De fracties in de gemeenteraad staan achter het beleidsplan. Wel was er kritiek op het verplichte karakter van sommige maatregelen. Daarbij ging het vooral om de eis, zowel aan projectontwikkelaars als particuliere kopers van een bouwkavel, om tot een bedrag van 2.725,-- extra maatregelen op het gebied van duurzaam bouwen te nemen. De SGP/ChristenUnie wilde de maatregelen wel opleggen aan ontwikkelaars, maar niet aan particulieren. Het voorstel werd met vijftien tegen zeven stemmen afgekeurd.


* Regeling Armoedeval
De gemeenteraad heeft ingestemd met intrekking van de regeling Armoedeval per 1 december 2002. Deze regeling maakte het mogelijk om een tegemoetkoming te verstrekken aan mensen die uit de uitkering zijn gegaan, maar waarvan het netto-besteedbaar inkomen minder bedraagt dan voorheen vanwege het wegvallen van allerlei inkomensondersteunende regelingen. Voorgesteld werd tot intrekking, omdat de huidige regeling in de praktijk niet leidt tot een vergoeding (een enkel geval daargelaten). Wel deed wethouder 't Hart op uitdrukkelijk verzoek vanuit de raad de toezegging dat voor degenen die voor de regeling in aanmerking kwamen, de mogelijkheden voor bijzondere bijstand zullen worden aangewend.