SENTER

Symposium nieuwe scheidingstechnologie

Terugwinning en hergebruik van zware metalen

Bedrijven en kennisinstellingen met interesse in onderzoek naar scheidingstechnologie zijn welkom op het milieusymposium 'Nieuwe scheidingstechnologie voor hergebruik en terugwinning van zware metalen'. De bijeenkomst vindt plaats op 21 november 2002 in Stadskasteel Oudaen te Utrecht. Tijdens het symposium presenteren onderzoekers zeven projecten op het gebied van milieutechnologie. Ook komen de resultaten van de projecten aan de orde.

Symposium
Het Innovatiegerichte Onderzoeksprogramma (IOP) Milieutechnologie/ Zware Metalen organiseert het symposium. De deelnemers aan het symposium krijgen nieuwe informatie op het gebied van scheidingstechnologie. Daarnaast presenteren onderzoekers de projecten in een twee parallelle sessies. Het vervolg van de projecten bespreken de deelnemers tijdens de parallelle sessies. De nadruk ligt hierbij op wat bedrijven interessant vinden. De onderwerpen van de projecten zijn membraanslurrie, complexeren, alternatief voor ONO-processen, membraandialyse, drukloging, superkritisch CO2 en microbiologie.

IOP Scheidingstechnologie
Het IOP Milieutechnologie/Zware Metalen steunt onderzoek dat leidt tot innovaties bij bedrijven en tegelijkertijd ten goede komt aan het milieu. Het IOP bestaat sinds 1997. Vanaf die periode zijn bij universiteiten en technologische instellingen verschillende onderzoeksprojecten gestart. 'Scheidingstechnologie' is een cluster binnen het IOP Milieutechnologie/Zware Metalen. Scheidingstechnologie binnen de procesgrenzen en end-of-pipe oplossingen komen binnen het cluster aan bod. Onderwerpen zijn membraantechnologie, milieubiologie, drukloging, superkritische extractie, elektrolyse en liganden en gecombineerde technologieën.

Het Innovatiegericht Onderzoeksprogramma (IOP)
De overheid wil de onderzoekswereld toegankelijker maken voor het bedrijfsleven en contacten tussen bedrijfsleven en onderzoekswereld verbeteren en intensiveren. Een IOP geeft subsidie aan innovatiegerichte technologische onderzoeksprojecten bij universiteiten en (non-profit) onderzoeksinstellingen, die aansluiten bij de (lange termijn) behoeften van het bedrijfsleven. IOP s betrekken het bedrijfsleven bij onderzoeksprojecten, kennisoverdracht en netwerkactiviteiten. Het Ministerie van Economische Zaken heeft de organisatie van het IOP uitbesteed aan Senter.

Meer informatie
Voor meer informatie over het symposium en/of het IOP Milieutechnologie/ Zware Metalen kunnen belangstellenden contact opnemen met Barbara Breimer programmacoördinator, telefoon (070) 361
09 94, e-mail b.c.breimer@senter.nl, of kijk op: www.senter.nl/iop-zm.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Wilt u meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter dan kunt u contact opnemen met de afdeling Algemene informatie & advies, telefoon (070) 361 02 77.