Ingezonden persbericht


Cursus: Verzorgenden en verpleegkundigen zorgen voor zichzelf

Amsterdam, 20 september 2002

Het Instituut Verpleegkunde van de Hogeschool van Amsterdam biedt verzorgenden en verpleegkundigen een oriëntatiecursus op het zelfstandig uitoefenen van hun beroep. Nu de zorg meer vraaggericht dan aanbodgericht georganiseerd wordt is er grote behoefte aan vrijgevestigden in de zorg. De huidige verzorgenden en verpleegkundigen zijn opgeleid om in loondienst bij een zorginstelling hun beroep uit te oefenen.

Steeds meer werkers in de gezondheidszorg denken er over om voor zichzelf te beginnen in plaats van in loondienst of via een uitzendorganisatie te werken. De Hogeschool van Amsterdam biedt hen de gelegenheid om zich in een korte cursus te oriënteren op de vraag wat er zoal komt kijken bij het starten van je eigen bedrijf en of het vrije ondernemerschap wel iets voor je is. Verpleegkundigen, ziekenverzorgenden en paramedici zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn naast het werken in loondienst zoals vrije vestiging in verschillende juridische constructies en 'tussenstructuren', bijvoorbeeld het uitbesteden van de administratie, je in laten huren per periode of per dienst als Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP'er).

De zorgsector staat onder druk en de uitstroom is groot. Als verzorgenden en verpleegkundigen voor een alternatief als zelfstandig ondernemer kunnen kiezen, wordt de uitstroom wellicht beperkt. Velen voelen daar wel voor maar weten niet precies wat er allemaal bij komt kijken. Ze vragen zich af of het wel iets is waar ze aan moeten beginnen. Voor deze doelgroep wordt een tweedaagse cursus aangeboden.

De cursus wordt gegeven door ervaringsdeskundigen op de verschillende terreinen waarbij tevens de praktijk van het ondernemen aan het woord komt. Het is de bedoeling dat cursisten na afloop van deze oriëntatie weloverwogen de stap kunnen zetten naar het ondernemerschap.

Voor wie?

Voor verpleegkundigen en verzorgenden die erover denken hun carrière voort te zetten als zelfstandig ondernemer.

Inhoud:

De cursus bestaat uit 4 dagdelen van 3 uur:


- Welke vaardigheden heb ik nodig om zelfstandig ondernemer te worden?

- Hoe kom ik aan klanten?


- Met welke bedrijfseconomische aspecten krijg ik te maken: kostprijs, fiscus, BTW, sociale premies?
Na afloop van de cursus wordt u het cursusmateriaal uitgereikt.

Waar en wanneer?

De cursusdagen zijn 21 en 22 november 2002 van 10.00 uur tot 17.00 uur op het Instituut Verpleegkunde van de Hogeschool van Amsterdam locatie Tafelbergweg 51 (naast het AMC).

Kosten

¤ 490,- , inclusief lunches op de cursusdagen en cursusmateriaal.

Het maximaal aantal cursisten is 20, het minimale aantal is 12.

Meer informatie en aanmelden

Wilt u informatie over de cursus 'Zorg voor ondernemen' dan kunt u de folder en het aanmeldingsformulier aanvragen per mail info@verpleeg.hva.nl of telefonisch bij Mw. M. Haages van het bedrijfsbureau Verpleegkunde, telefoon: 020 652 11 55.

zie ook: www.verpleeg.hva.nl of www.verpleeg.hva.nl/cursussen/ondernemen.htm