Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

door:A.M.A. Schilder

ICONENEXPOSITIE: " KERST EN DE ENGELEN".


-HEESWIJK-DINTHER Geheel in de sfeer van de Feestdagen worden het weekend van 23 en 24 november en de zaterdagen van de maand december in de abdij van Heeswijk de deuren geopend voor een unieke en zeer gevarieerde (verkoop) tentoonstelling van iconen:" KERST EN DE ENGELEN". BR> Engelen en reis-icoontjes

De Iconen, die in de Abdij van Heeswijk worden tentoongesteld geven een meer dan representatieve indruk van de Russische Iconenschilderstraditie. De collectie Iconen omvat werken uit de 16e eeuw tot en met laat 19e eeuw.

Er zijn vele Iconen bij die samengebracht zijn uit particuliere collecties in samenwerking met Iconen-atelier Hüsstege. Heel byzonder is de collectie metalen- iconen die het eerste weekend van de expositie wordt aangeboden. De eigenaar van één van de grootste verzamelingen reis-icoontjes in ons land doet afstand van zijn verzameling en brengt ze daarom dit weekend van de expositie in. Metalen reis-icoontjes werden gewoonlijk ter bescherming door de gelovigen meegedragen.

Zo zijn er feestdagen-iconen te zien, die een element van de jaarliturgie verbeelden, maar ook kleine bronzen reis-iconen, die in één icoon samengebracht, het cadeau vormden voor de pas gewijde priester uit de dorpsgemeenschap.

De expositie spitst zich vooral toe op de Iconen van engelen, maar er zij ook tal van andere Iconen aanwezig.

Hoogste vorm van kunst

Iconen zijn uitingen van geloofsbeleving. Een icoon (Grieks eicon) betekent letterlijk beeld en gelijkenis . Het zijn afbeeldingen van Jezus, Engelen, Maria of heiligen, die op hout geschilderd zijn. Iconen zijn meer dan alleen maar een kunstwerk. Ze werden en worden door monniken geschilderd, zoals deze ze volgens de traditie hebben overgeleverd gekregen.

De ouderdom van de Iconen getuigt van een indrukwekkende geschiedenis. Reeds in de derde eeuw schrijft Eusebius van Ceacarea dat hij verschillende Christusportretten gezien heeft.

Tot en met de dertiende eeuw gold het iconenschilderen als de hoogste vorm van kunst. De Iconen-kunst is traditioneel gebonden, maar op een subtielere wijzen hebben zij stuk voor stuk een eigen karakter. In de Iconenkunst treffen wij naast Christus vele heiligen aan en een groot aantal bijbelse gebeurtenissen. De karakteristieken voor personen liggen vast als ook de grondschema s voor de bijbelse mysteria, maar de vrijheid in stijl en vorm is wel zo groot, dat men ook nu van een volwaardige kunst kan spreken. De beeltenissen kenmerken zich door ingetogenheid en een verlangen naar het hogere, het mystieke. De optische werkelijkheid, gezien met onze lichamelijke ogen, wordt getransformeerd en vergeestelijkt. Dit niet uit onkunde, maar omdat Iconen je willen binnenvoeren in een andere werkelijkheid boven of achter de zichtbare.

Luxemburg

Geert Hüsstege heeft zijn eigen atelier bij de Norbertijner Abdij te Heeswijk Dinther en exposeert zeer succesvol in binnen- en buitenland. Onlangs werden 5 Iconen van zijn hand in Echternach (Luxemburg) gewijd en en geschonken aan de verschillende orthodoxe kerken. In het "Luxermburger Wort" van zaterdag 2 november lezen we: " Ikonograph Geert Hüsstege ist ein treibende Kraft in der Restaurierung und Herstellung von Ikonen. Seine arbeit steht in dienst der Oekumene..... Die Willibrord-Ikone von Geert Hüsstege wird wahrscheinlich dass modell aller zukünftigen Willibrord-Ikonen werden. Denn in der Ikonographik gibt es für jede heiligenfigur eine eigene Darstellungsweise. Durch seine saubere Technik, das geistige Einfühlungsvermogen und die farbenwahl hat der Ikonograph G. Hüsstege eine Ikone geschaffen, die Brücken zwischen den religionen sein kann."

Ook leidt hij sinds begin jaren negentig zijn eigen Iconen-schilderschool. Zijn atelier bij de Abdij van Heeswijk is tekenend voor zijn gevoel voor de Iconen. Meerdere malen per jaar geeft hij cursussen. Liefhebbers laat hij er kennismaken met de technieken van het iconenschilderen. Op de expositie zullen ook werken van Hüsstege zelf aanwezig zijn.

Hüsstege voelt zich niet echt een kunstenaar in de betekenis van, dat hij een persoonlijke visie verbeeldt. "In bepaalde zin wel natuurlijk. Het zijn tenslotte mijn talenten, die de voorstelling maken. Toch is het ook een gestuurde ervaring. Een ritueel bijna. Volgens overlevering streng aan regels gebonden. Zo moet er onder en voorafgaand aan het schilderen veelvuldig worden gebeden en gemediteerd. Een icoon is dan ook meer dan een platte afbeelding. Het is voor mij een schoonheidservaring, die leidt tot een religieus besef. Als ik de icoon af heb, wordt deze ook gewijd, waardoor het sacraal wordt. Boven zichzelf uitgetild. Iets mystieks. Het aardse wordt verbonden met het hemelse."

De expositie vindt plaats in de Abdij van Heeswijk gelegen aan de abdijstraat 51a in Heeswijk naast de boekhandel. De Expositie met metalen-Iconen is geopend op zaterdag 23 november van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 24 november van 13.00 tot 18.00 uur. Verder is de expositie, "Kerst en de engelen" daarna iedere zaterdag van november en december geopend van 10.00 tot 17.00 uur, behalve zaterdag 28 december. Entree is gratis en de bezoekers krijgen een poster. Verdere informatie::073-6123051