BOIJMANS VAN BEUNINGEN MUSEUM

De Caldic Collectie in Museum Boijmans Van Beuningen

De Caldic Collectie in Museum Boijmans Van Beuningen van 23 november 2002 tot en met 2 februari 2003


- 'IMAGINE, YOU ARE STANDING HERE IN FRONT OF ME.-Caldic Collectie'.
De verzameling twintigste eeuwse kunst van de Caldic Collectie, bijeengebracht door Joop van Caldenborgh, kenmerkt zich door lef, originaliteit, diversiteit en bovenal kwaliteit. Internationaal kan deze collectie zich verheugen op een grote belangstelling. In Museum Boijmans Van Beuningen wordt voor het eerst een dwarsdoorsnede uit deze unieke collectie getoond

De tentoonstelling is thematisch opgezet. De titel is afkomstig van een werk van Rémy Zaugg: 'IMAGING YOU ARE STANDING HERE IN FRONT OF ME'-Caldic Collectie'.

Een belangrijk aspect van de tentoonstelling is de interessante tegenstelling tussen abstractie en figuratie, die zich onder meer uit in werken van Jan Schoonhoven en Philip Akkerman. Het werk van Schoonhoven is monochroom en lucide, terwijl Akkerman zijn expressie toont in een grote hoeveelheid figuratieve zelfportretten.

Verrassend is ook een groot overzicht van de geschiedenis van de fotografie: van Man Ray tot Rineke Dijkstra. Heel bijzonder is de aanwezigheid van historische en hedendaagse 'kunstenaarsdozen' van Joseph Cornell. Zijn alledaagse voorwerpen krijgen in zijn dozen een surrealistisch karakter. Het ligt dan ook in de lijn dat zijn werk in combinatie met de beroemde dozen van Marcel Duchamp worden getoond.

Van enkele kunstenaars zijn apart grotere groepen werken te zien, zoals het gehele grafische oeuvre van Marcel Broodthaers en werk van Mona Hatoum. Zelfs grote en complexe installaties van Joseph Grigely en Sam Taylor- Wood worden gereconstrueerd. Tenslotte wordt binnen en buiten het museum een selectie van de buitenbeelden getoond van onder andere Richard Artschwager en Juan Muñoz. UITNODIGING:

Museum Boijmans Van Beuningen heeft het genoegen u uit te nodigen voor de pers-voorbezichtiging van de Caldic collectie.

De voorbezichtiging vindt plaats op

vrijdag 22 november 2002 van 10.30 uur tot 12.30 uur.

Om 10.30 uur geeft directeur Chris Dercon een introductie, waarna Joop van Caldenborgh (Caldic Collectie) een toelichting zal geven.

Na de voorbezichtiging biedt het museum u een lunch aan in het paviljoen.

Ik verzoek u vriendelijk vóór woensdag 20 november te reageren. U kunt dit faxen op nummer +31 (0) 10.4419553 of mailen naar pressoffice@boijmans.rotterdam.nl