Gemeente Leiden

9 x 9 (persbericht van het CBK)

Hongaarse kunstenaars in Leiden / Leidse kunstenaars in Budapest

Publicatiedatum: 15 november 2002

Van 23 november t/m 19 januari 2003 is in het CBK Leiden werk te zien van negen hedendaagse Hongaarse kunstenaars. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van een uitwisselingsproject in samenwerking met de Budapest Galéria in Hongarije, waar van 4 december t/m 16 januari 2003 werk van negen Leidse kunstenaars (Norman Beierle & Hester Keijser, Fleur van den Berg, Astrid Beumer, Maurice Braspenning, Pieter Geraedts, Koen Hauser, Allart Lakke en Els Snijder) te zien zal zijn.

In het CBK Leiden exposeren de volgende - in Hongarije bekende - kunstenaars: Tamás Soós, László Fehér, Imre Bukta, Kis Varsó ("Klein Warschau"), Kriszta Nagy, Gábor Gerhes, Attila Szúcs en Balázs Beöthy.

Door de politieke ontwikkelingen van het afgelopen decennium is de positie van Hongaarse kunstenaars veranderd. Zij kennen nu dezelfde artistieke vrijheid als hun collega's in het Westen van Europa. Het project 9 x 9 heeft daarom nu eens niet de Hongaarse of Nederlandse identiteit van de deelnemende kunstenaars tot uitgangspunt, maar is ontstaan vanuit de overtuiging dat al deze kunstenaars werk produceren dat de relatieve begrenzingen van de nationale identiteit overstijgt. Juist zij komen tot een universeel prikkelende beeldtaal. De grenzen tussen West en Oost Europa zijn op dit gebied echt geslecht.

László Fehér is één van de bekendste kunstenaars van Hongarije. Hij exposeerde veelvuldig in het buitenland. Zijn intrigerende schilderijen kunnen beschouwd worden als een onderzoek naar zijn persoonlijke werkelijkheid en naar de ontwikkeling van de realistische schilderkunst. De beelden en schilderijen van Tamás Soós gaan over het raadsel wat een beeld tot beeld maakt. Imre Bukta speelde vanaf de jaren 70 een vernieuwende rol in de experimentele Hongaarse kunstscene en maakte en maakt onder de zelfverzonnen term Agricultural Art spraakmakende installaties en performances. De schilderijen van Attila Szúcs doen vertrouwd aan, omdat ze zijn gebaseerd op `found footage' (gevonden foto's of krantenknipsels), maar krijgen door de wijze waarop ze zijn opgebouwd een geheel eigen beeldtaal met een tijdloze betekenis. Kriszta Nagy gebruikt als merknaam X-T en plaatst zichzelf altijd als middelpunt van haar werk: in schilderijen, foto's, films of performances die alle over verleiding gaan. Tijdens de opening zal zij een performance geven.

De foto's van Gábor Gerhes verbergen onder een lichte en speelse uitstraling veel betekenislagen die onze blik vaak ook prettig ontregelen. Gerhes ontwierp tevens de vormgeving van de begeleidende catalogus. Balázs Beöthy is een bekend nieuwe mediakunstenaar in Hongarije, die in zijn werk veelal jeugdherinneringen in een nieuwe context plaatst. Kis Varsó ("Klein Warschau") is een jong kunstenaarsduo dat in beelden en installaties de betekenis van tekens uit onze directe omgeving aan de orde stelt.

De tentoonstelling in het CBK Leiden wordt geopend op zaterdag 23 november om 16.00 uur door Tibor Kiss, ambassadeur van de Republiek Hongarije in Den Haag en Kitty Zijlmans, hoogleraar moderne kunst Universiteit Leiden. Om 16.30 uur: performance van Kriszta Nagy. Bij de tentoonstellingen verschijnt een gezamenlijke publicatie.

Initiatief en (mede) organisatie: Stichting Européer Leiden.

Het project kwam tot stand met steun van: Gemeente Leiden, Gemeente Budapest, Nederlandse Ambassade in Budapest, Hongaarse Ambassade in Den Haag, Malev Hungarian Airlines.

N.B. Van 24 november t/m 22 december exposeert de Hongaarse kunstenaar Gábor Roskó porseleinen beeldjes bij Galerie Pieter van Ulden (Nieuwe Rijn 93, Leiden. Tel. 071-5131244. Open: za-zo 15-18 uur)

Centrum Beeldende Kunst Leiden

Hooglandse Kerkgracht 19/21, 2312 HS Leiden
Tel.: 071-516 53 69. Fax: 071-516 53 59.
Internet: www.leiden.nl/cbk
Open: wo. t/m za. 12-17 uur en van 1 oktober tot 1 april ook zo.12-16 uur

Deze pagina is gewijzigd op 15-11-2002