Arbouw


Persbericht

14 november 2002 A-blad Metselen en lijmen

A-blad Metselen en lijmen; concrete afspraken voor gezond en efficiënt opperen, metselen en lijmen

Op zaterdag 23 november aanstaande zal dhr. Dick van Haaster, voorzitter van Arbouw, het A-blad Metselen en lijmen tijdens de algemene ledenvergadering van de Aannemers Vereniging Metselwerken (AVM) overhandigen aan dhr. Arnold Blonk. Dhr. Blonk is voorzitter van de AVM.
Werkgevers en werknemers vinden dat ze samen een verantwoordelijkheid hebben in de veiligheid en gezondheid van metselaars, lijmers en opperlieden. Deze verantwoordelijkheid heeft geleid tot gezamenlijke afspraken die vastgelegd zijn in het A-blad Metselen en lijmen. De afspraken geven een branchespecifieke invulling aan de Arbowet, de Wet op de Ondernemingsraden en het voorgeschreven overleg met de werknemers in het bedrijf. Met de beleidsregel `Tillen op bouwplaatsen' die per 1 januari 2003 van kracht wordt, geldt dat de aanbevelingen uit de A-bladen die zich richten op fysieke belasting door de overheid worden onderschreven. Hiermee gelden de aanbevelingen voor elke bouwplaats. De Arbeidsinspectie zal ook op deze beleidsregel gaan handhaven.

Waarom afspraken tussen werkgevers en werknemers? Metselen, lijmen en opperen zijn zware werkzaamheden. Het werken met blokken en stenen betekent veel en zwaar tillen, herhalende handelingen en soms werken in ongunstige houdingen. De metselaar en lijmer boordelen hun werk dan ook vaker, als lichamelijk inspannend dan andere bouwvakkers. Vooral rugklachten komen veel voor. Daarnaast ligt het ziekteverzuim onder metselaars hoger dan onder ander bouwvakkers. Dat ziekteverzuim een probleem is voor zowel werkgever als werknemer, spreekt voor zich. Het werkproces wordt verstoord, de productiviteit en de kwaliteit worden hierdoor nadelig beïnvloed en het kost de werkgever veel geld en regelwerk. Een bijkomend probleem is dat verzuim afbreuk doet aan het imago van de bouwnijverheid.

De afspraken
In het A-blad worden gewichtsgrenzen gesteld aan het met de hand tillen en dragen en richtlijnen aangegeven voor de werkplekinrichting. Voor stenen is de maximale grens gesteld op 4 kg en voor blokken is dit 14 kg. Zwaardere stenen en blokken zouden niet handmatig moeten worden verwerkt. Mechanisch verwerken is dan de enige oplossing. Een van de belangrijkste aanbevelingen is om zoveel mogelijk tussen knie en schouderhoogte te werken. Om dit te bereiken hebben de Aannemers Vereniging Metselwerken (AVM), het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid (NVOB) en het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB) en TNO negen metselsystemen ontwikkeld die in het A-blad zijn opgenomen. Metselsystemen bieden een optimale werkplek voor opperlieden en metselaars, een hoge kwaliteit van metselwerk en hoge werkprestaties. De keuze van het metselsysteem is afhankelijk van de bouw van de steiger en het steigersysteem Met de richtlijnen uit het A-blad kunnen ook opdrachtgevers, ontwerpers, constructeurs en werkvoorbereiders aan de slag door bijvoorbeeld verantwoorde materialen en werkmethoden voor te schrijven.

Na 23 november a.s. zal het A-blad Metselen en lijmen beschikbaar zijn. Dit A-blad is uitsluitend van toepassing op werkgevers en werknemers binnen de werkingssfeer van de CAO voor het bouwbedrijf. Bestellen kan (onder vermelding van de bestelcode ARB0660 ) via telefoonnummer (020 - 580 55 80), per fax (020 - 580 55 55), e-mail (arbouw@arbouw.nl) of internet (www.arbouw.nl). De prijs van een A-blad is: ¤ 5,67.