Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten

+ 20 november 2002

Wethouder Steffens- van de Water met Haarlemmermeerse jeugd naar Kinderrechtenfestival in Rotterdam

Wethouder Marjolein Steffens- van de Water (jeugd en onderwijs) gaat zaterdag 23 november met een delegatie van veertig schoolkinderen uit de gemeente Haarlemmermeer naar het Kinderrechten Festival in Rotterdam. Tien basisscholen uit Haarlemmermeer hebben uit de hoogste klassen een aantal vertegenwoordigers gekozen. Daarnaast gaan er ook kinderen van vluchtelingen mee die in Haarlemmermeer wonen. Zij nemen deel namens de stichting Vluchtelingenwerk. De wethouder en een deel van de kinderen vertrekken zaterdagochtend om 9.00 uur in een oldtimer dubbeldekker richting Nieuw-Vennep om daar de rest van de groep op te halen. Uiterlijk 9.30 uur vertrekt de bus richting het Museumpark in Rotterdam waar het festival wordt gehouden. Het festival heeft dit jaar als thema 'In Actie' meegekregen, de bedoeling van het festival is kinderen zelf te stimuleren met het onderwerp kinderrechten aan de gang te gaan. Een thema dat de wethouder erg aanspreekt omdat een eigen plek in de samenleving niet voor alle kinderen in de wereld even vanzelfsprekend is. " Ook voor kinderen is het nuttig om daar eens bij stil te staan. Het festival kan hen ook motiveren om op een leuke manier aan de slag te gaan met kinderrechten in hun eigen omgeving", aldus Marjolein Steffens- van de Water.
De kinderen kunnen in Rotterdam deelnemen aan verschillende activiteiten. Zo kunnen ze meezingen met Jody Bernal en Belle Perez, meedoen aan een riksja race en kijken hoeveel ze zouden verdienen met kinderarbeid. Veiligheid, gezondheid, anders zijn, het Vele Culturen Café, meeschrijven in de krant van het kinderrechtenpersbureau en sterren en politici interviewen in de Kinderrechtenpersconferentie. Het maar een greep uit de vele onderwerpen en activiteiten waar kinderen zich die dag mee bezig kunnen houden. Ook worden kinderen opgeroepen een brief te schrijven aan de minister-president en hem te vragen wat de regering gaat doen voor kinderen in landen waar het oorlog is of voor kinderen die de hele dag moeten werken. Maar ook of de regering het onderwijs gaat verbeteren of kinderen gaat beschermen tegen mishandeling en pesten.
Het Kinderrechten Festival is een initiatief van de Stichting Kinderpostzegels, Unicef, de gemeente Rotterdam, Defence for Children International en Plan Nederland. Het festival heeft als doel het op 20 november 1989 ondertekende VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind onder de aandacht te brengen van alle kinderen in Nederland.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Marjolein Kisjes: 023-5676498

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen